Tina Turner oli kaikkien aikojen menestyneimpiä laulajia – Ura oli sammumassa, kunnes hänestä tuli supertähti

Tina Turner oli rockin kuningatar, jolla oli ainutlaatuinen ääni ja sähköinen lavakarisma.  Hän jää historiaan yhtenä kaikkien aikojen menestyneimpänä laulajana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tina Turner ehti esiintyä kuudella vuosikymmenellä. Suomessa Turner esiintyi yhdeksän kertaa.

Tina Turner oli rockin kuningatar, jolla oli ainutlaatuinen ääni ja sähköinen lavakarisma.  Hän jää historiaan yhtenä kaikkien aikojen menestyneimpänä laulajana.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Laulaja Tina Turner, 83, kuoli 24. toukokuuta kotonaan Sveitsissä pitkäaikaiseen sairauteen. Turner oli yksi kaikkien aikojen tunnetuimpa naisartisteja.

Neljäkymmentä vuotta sitten, vuonna 1983, Turnerin ura oli sammumassa. Hänellä riitti esiintymisiä satunnaisissa pikkuohjelmissa ja hotelleissa, mutta 43-vuotiaan naisen ajateltiin olevan mennyttä maailmaa.

Hän oli eronnut väkivaltaisesta puolisostaan ja kollegastaan Ike Turnerista 1976, ja aloittanut soolouraansa menestyksekkään Ike & Tina -duovuosien jälkeen.

Turner kertoi muutama vuosi sitten Marie Claire -lehdessä elämästään ja vastoinkäymisistään.

”Ajatellaan, että elämäni on ollut rankka, mutta minusta se on ollut ihmeellinen matka. Mitä vanhemmaksi tulet niin ymmärrät, että tapahtumilla ei ole väliä, vaan sillä, kuinka niihin suhtautuu.”

R&B oli väistynyt diskon ja stadionrockin tieltä. Tarinan mukaan käännekohta tapahtui, kun sen ajan suurimpiin tähtiin lukeutunut David Bowie sanoi Capitol Recods -levy-yhtiölle Tina Turnerin olevan hänen lempilaulajansa.

Turner sai versioida Al Greenin kappaleen Let’s Stay Together, josta tuli hänen siihen mennessä suurin sooloajan hittinsä. Seuraavana vuonna julkaistiin albumi Private Dancer (1984), joka rikkoi myyntiennätyksiä ja teki Turnerista supertähden.

Vetovoimainen ja vimmainen esiintyjä

Private Dancer -levyä seurasi menestyksekäs, Helsingin Jäähallista alkanut kiertue. Häntä kuvattiin valovoimaiseksi ja vimmaiseksi esiintyjäksi, jolla oli ainutlaatuinen ääni. Kiertuetta pidetään yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista paluukiertueista.

Seuraava kiertue nosti rockin kuningattaren 1980-luvun menestyneimmäksi naiseksi konserteissa: kiertue oli vuosikymmenen seitsemäksi rahakkain tuottaen 60 miljoonaa dollaria. Turnerin konsertti Rio De Janeirossa teki maailmanennätyksen 1988: se keräsi siihen mennessä suurimman maksaneen yleisön, 180 000 katsojaa.

Konsertteja rahallisesti arvioi­den Turner oli menestynein naisartisti myös 90-luvulla, jälleen ainoa nainen sooloartistien kymmenen kärjessä. Hän jätti taakseen muun muassa Madonnan ja Spice Girlsin.

Jotain Tina Turnerin vaikutuksesta sanoo sekin, että artistin elämästä kertova musikaali sai ensi-iltansa 2018. Kuinka monen elämän tai laulujen katsotaan vaikuttaneen niin paljon, että sellainen ikuistaminen tulee kysymykseen?

Sosiaalinen media täyttyi nopeasti surunvalitteluista.

Koripalloilija Magic Johnson huomautti Turnerin raivanneen tietä Janet Jacksonin ja Beyoncén kaltaisille nimille.

Jopa Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden muisti Tina Turneria, jonka kaltainen kyky ilmestyy vain ”kerran sukupolvessa”: Turner oli laulunsa mukaisesti ”simply the best”, yksinkertaisesti paras.

Lue myös: Marilyn Monroe oli kaunis ja lahjakas mutta tuhoon tuomittu tähti – Mikä mursi rakastetun elokuvalegendan?

X