Anna-lehti: Vihapuheen kohteena ollut Pihla Viitala otti yhteyttä viestien lähettäjiin: ”Halusin kysyä, mistä heidän raivonsa minua kohtaan kumpua”

Vahvojen naisroolien tulkitsija Pihla Viitala kertoo fanittaneensa Astrid Lingrenin tarinoiden omapäisiä tyttöjä: ”Olen varma siitä, että me oman ikäluokkani naiset pääsemme kertomaan tarinoitamme vielä monta vuosikymmentä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vahvojen naisroolien tulkitsija Pihla Viitala kertoo fanittaneensa Astrid Lingrenin tarinoiden omapäisiä tyttöjä: "Olen varma siitä, että me oman ikäluokkani naiset pääsemme kertomaan tarinoitamme vielä monta vuosikymmentä."
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Näyttelijä Pihla Viitala, 37, kertoo Anna-lehdelle kuulleensa nuorena teatterikoulun opiskelijana puhetta siitä, kuinka keski-ikään tullessaan naisnäyttelijä joutuu heittämään rooleille hyvästit.

Vähänpä tiesivät pelottelijat – Nyt, hieman alle nelikymppisenä, Pihlalla on vahva luottamus tulevaan.

”Olen nyt siinä vaiheessa uraa, kun voin ajatella, että uusia töitä tulee. Enkä pelkää enää, että työt loppuvat, kun täytän 40.”

Rohkeat  naiset raivaavat tietä elokuva-alalla

Naisnäyttelijöitä syrjivät asetelmat istuvat yhä sitkeästi elokuva-alalla. Siinä missä miehet tekevät suurimman osan päärooleista, naisnäyttelijöille on käsikirjoitettu vain avustavia sivurooleja.

Miesvalta on kuitenkin alkanut hiljalleen murtua. Pihla on ollut omalta osaltaan mukana nostamassa esiin elokuva-alan epäkohtia, jotta nuorten naisten työelämä tulevaisuudessa olisi tasa-arvoisempaa.

”Edelleen miesohjaajat pääsevät tekemään ensimmäisen pitkän elokuvansa noin kymmenen vuotta nuorempina kuin naiset, mutta siitä huolimatta paljon on myös muuttunut. Jo nyt Aalto-yliopistosta valmistuu naisia ohjaajiksi yhtä paljon kuin miehiä. Naisista on tullut myös tuottajia, ja meillä on jo nyt naisten vetämiä tuotantoyhtiöitä, kuten esimerkiksi Tuffi Films ja Dionysos Films.”

Yhteinen päämäärä vie eteenpäin

Vahvoja naisia tarvitaan raivaamaan tietä muille. Pihla nostaa hattua niille rohkeille, jotka kulkevat kohti omia unelmiaan ja ovat esimerkkinä nykyiselle ja tuleville sukupolville.

”Tähän pääseminen on vaatinut naisilta paljon, ja ihan varmasti paljon on vielä tehtävää. Olen kuitenkin positiivinen. Pääsemme eteenpäin, kun jokainen uusi ikäluokka ja sukupolvi kulkee kohti samaa päämäärää.”

Maailma tarvitsee tarinoita naisista

Pihla uskoo, että maailman tulee kuulla tarinoita naisista – Ja niitä löytyy kerrottavaksi ehtymätön määrä, yhtä monta kuin on naistakin.

”Olemme kaikki jo kyllästyneet kalsarinhajuisiin, toisiaan toistaviin kertomuksiin keski-ikäisistä miehistä. ”

Pihlan mielestä on tärkeää, että naisten tarinat toteutetaan uskottavasti ja laadukkaasti – sellaisilla tavoilla, että yleisö kiinnostuu niistä sukupuolesta riippumatta.

”Olen varma siitä, että me oman ikäluokkani naiset pääsemme kertomaan tarinoitamme vielä monta vuosikymmentä. Meitä kuunnellaan jo.”

Naisen tulee esittää vahvaa – mies saa olla surkimus

Pihla on saanut tehdä vahvoja naisrooleja valkokankaalla. Pian saa ensi-iltansa ohjaaja Zaida Bergrothin elokuva Marian Paratiisi, jossa Pihla näyttelee pääroolin salaperäisenä kulttijohtaja Maria Åkerblomina.

Pihla on pohtinut sitä, miten hyvä naisrooli määritellään – Onko nainen kiinnostava ainoastaan silloin, kun hänet esitellään vahvana ja rohkeana selviytyjänä?

”On vaikea määritellä, mikä on vahva. Monet omat roolihahmoni ovat olleet sisimmässään tosi heikkoja ja haavoittuvaisia. Maria Åkerblom oli vahva käyttäessään valtaansa ihmisiin, mutta ihailtava hän ei ollut. Jos katsotaan hyviä miesten rooleja, niin moni niistä on hulttio ja surkimus.”

Netissä raivoaja paljastui ihmiseksi, joka voi pahoin

Monen muun naisnäyttelijän tavoin myös Pihla on joutunut vihapuheen kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

”Sain aika kammottavia viestejä. Lopulta otin itse yhteyttä pariin pahimpien viestien lähettäjään. Halusin kysyä, mistä heidän raivonsa minua kohtaan kumpuaa. ”

Yllätyksekseen Pihla sai vastauksen yhdeltä häntä netissä häirinneeltä henkilöltä.

”Hän kertoi voivansa huonosti, ja mitä pahempi hänen olonsa on, sitä enemmän hän syytää vihaansa nettiin. Välillä hän ei uskalla mennä enää edes ulos kodistaan, koska pelkää kostoa.”

Tapaus kasvatti Pihlan ymmärrystä siitä, mikä on todellisuus vihapuheen takana – asialla ei ole mitään tekemistä hänen todellisen persoonansa kanssa.

”Vaikka tarina kuulostaa kauhealta, se avasi minulle sen, että pahimpien törkyviestien lähettäjiä ei ole kovin monta, enkä todellisuudessa ole heidän vihansa kohde. Minun ei tarvitse puolustautua tai selittää heille mitään.”

X