Kirja-arvio: Hyvän mielen joulukalenteri ei vaadi lukijaa venymään kaiken aikansa antavaksi puuhastelijaksi

Joulunodotus voi pelastaa kaamossynkkyydeltä, varsinkin jaettuna kokemuksena.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pakollisen tehtävälistan sijaan on aika pysähtyä omaa ja toisten hyvinvointia lisäävien asioiden äärelle.

Joulunodotus voi pelastaa kaamossynkkyydeltä, varsinkin jaettuna kokemuksena.
Teksti:
Liina Putkonen

Miksi kiinnosti?

”Lokakuun lopulta alkaa inhokkiaikani vuodesta. Pimeä, märkä syksy kaatuu todenteolla päälle varsinkin kellojen siirtämisen jälkeen.

Tämä kauhea aika loppuu, kun alkaa joulukuu. Glögiä, joulukoristeita, -kalentereita, -lauluja, piparkakkuja… Lempiaikani! Se vain tuntuu kovin kaukaiselta vielä lokakuun lopussa.

Onneksi on olemassa oikotie, joulukirjat.”

Mitä pidin?

”Joulukirjoista moni on täynnä puuhaa, mikä on ihanaa, sillä on kiva saada uusia ideoita juhlan viettoon. Näistä kirjoista voi tosin tulla myös stressi, koska energiaa kaikkeen lisätekemiseen ei aina löydy.

Hyvän mielen joulukalenteri oli mukavaa luettavaa senkin takia, ettei se perustunut lainkaan puuhaamiselle, vaan joulutunnelmalle. Julkisuudesta tutut henkilöt kertoivat, millasia ovat ne kauneimmat joulumuistot tai maistuvimmat jouluherkut.

Mukana on myös mainioita muistutuksia siitä, mikä jouluajassa on tärkeää. ”Anna itsellesi lupa viettää lempeä joulu”, vinkkaa Anne Kukkohovi. ”Luo kauneutta ympärillesi”, kehottaa Anu Pentik. Koskettavin neuvo oli minusta Elsa Saisiolla: ”Kuuntele lapsia”.

Kirjassa on hauskasti 24 kohtaamista eli sitä voi myös lukea rennosti, luukun kerrallaan aattoon asti.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…pohtimaan, josko tänä vuonna antaisi joululahjaksi tavaran sijaan miellyttäviä yhdessäolon hetkiä, jotka saavat mielen lepäämään ja irti arjen pyörityksestä. Voisin viedä lahjan saajan vaikka ihanaan saunaan, jännittävään konserttiin tai patikoimaan jonkun erilaisen metsäreitin.”

”Kirja ei neuvo tai käske, mutta se tarjoaa vinkkejä jouluun virittäytymiseen ja oman olotilan kuunteluun. Kirjaa lukemalla voit kulkea joulupolkua, joka kannustaa viettämään oman näköistä joulua. Hyvän joulun ei tarvitse olla täydellinen, vähempikin riittää.”

X