Kirja-arvio: Jukka Behmin Ja Jumala kulki yli maan -kirjassa leikitellään mustan huumorin ja sopivuuden rajamaastossa

Mustan humoristisessa romaanissa Ja Jumala kulki yli maan raamatulliset vitsaukset piinaavat viheliäistä Jaakonkylää kuin muinaista Egyptiä. Lue toimittaja Katriina Lundelinin kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vereksi muuttunut joki, sammakoita, luteita, kaulapaiseita, rakeita...

Mustan humoristisessa romaanissa Ja Jumala kulki yli maan raamatulliset vitsaukset piinaavat viheliäistä Jaakonkylää kuin muinaista Egyptiä. Lue toimittaja Katriina Lundelinin kirja-arvio!
Teksti:
Katriina Lundelin

Jukka Behmin ”Ja Jumala kulki yli maan” (Docendo) ilmestyi elokuussa 2022.

Miksi teos kiinnosti?

”Selailin puolihuolimattomasti kirjoja Seuran toimituksen hyllyssä, kun silmäni osuivat tämän sivun yläreunassa olevaan sitaattiin. Pyrskähdin nauramaan. Jukka Behmin kieli Ja Jumala kulki yli maan -romaanissa leikkii nokkelasti sopivuuden rajamaastossa.

Koko kirjan asetelma on herkullinen: suomalainen pikkupaikkakunta joutuu raamatullisten koettelemusten ja kansainvälisen mediahuomion kohteeksi. Miten tämän kaiken kokevat Jaakonkylän värikkäät asukkaat? Entä miten ihmiset toimivat yllättävien tapahtumien keskellä yhteisönä?”

Mitä pidin lukemastani?

”Kirjan oivaltavuus tuntuu perustuvan hahmojen ja todellisesta elämästä tuttujen tekstilajien karikatyyrimaiseen esitystapaan. Kirja onnistuu tässä hyvin, vaikka kohtauksia vaivaa tietty sketsimäisyys.

Romaania lukiessa pääsee hymähtelemään – ja hihittelemäänkin – esimerkiksi paikallisen tehtaan kapulakieliselle viestinnälle, pääministerin uholle ja paikallisen blogikuningattaren kirjoitustaidottomuudelle. Ja mitäpä pahainen kylä olisi ilman tuotteliasta paikallisrunoilijaansa?

Vaikka henkilöhahmot leikittelevät stereotypioilla, romaani ei silti tunnu ilkeältä. Behm onnistuu käsittelemään Jaakonkylän asukkaita hyväntahtoisesti. Tai siltä minusta tuntui – ehkä paras olisi kysyä tätä suomalaisen pikkupaikkakunnan asukkaalta?”

Arvio: ***

Kirja sai minut…

”…ajattelemaan pandemiaa. Jaakonkylästä kun löytyvät vastineensa niin koronadenialisteille kuin karismaattisille maailmanlopun kauppiaillekin. Yhteisöä ne kaikki myyvät.”

”Jos joku ikäiseni jaakonkyläläinen sanoi, ettei ollut nähnyt Hunajablondien Kuumat Iltamat III:sta, hän luultavasti valehteli. Kasetit olivat pyörineet yhtä vinhasti kaupunkilaisten videosoittimissa kuin vuodevaatteet pyykinpesukoneissa syöpäläisten saavuttua Jaakonkylään.”

X