Onko Elon Musk hyvä vai paha ihminen? Elämäkerta avaa ristiriitaisen miljardöörin persoonaa

Elon Muskin elämäkerta kertoo miehestä, joka parantaa maailmaa ja kohtelee muita huonosti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elon Musk -elämäkerta kuvaa kiistellyn miljardöörin elämää.

Elon Muskin elämäkerta kertoo miehestä, joka parantaa maailmaa ja kohtelee muita huonosti.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Walter Isaacsonin kirjoittama Elon Musk (WSOY) -elämäkerran suomensi Jorma-Veikko Sappinen.

Miksi elämä kerta kiinnosti?

Elon Musk on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, joka omistaa useita yrityksiä, kuten Teslan, SpaceX:n ja sosiaalisen median alustan X:n (entisen Twitterin).

Elon Musk on vaikutusvaltainen, ja hänen ristiriitainen persoonansa kiehtoi.”

Mitä pidin?

”Elämäkerta perustuu Muskin ja hänet tuntevien haastatteluille – myös vihamiehiä on kuultu. Muskin yksityiselämä ja ura käydään hämmästyttävän avoimesti läpi.

Aina kun Musk on vaurastunut, hän on sijoittanut rahansa uuteen yritykseen, jota hän on halunnut itse johtaa. Musk vakuutteleekin kirjassa, että hän ei ole kiinnostunut rahasta, vaan haluaa taistella ilmastonmuutosta vastaan ja kehittää sivilisaatiota. Hänen suurin haaveensa on perustaa siirtokunta Marsiin.

SpaceX-osiot eivät kolahtaneet, mutta Teslan syntyhistoria oli erityisen mielenkiintoinen. Musk on vienyt sähköauton kehitystä kiistatta eteenpäin. Twitter-sekoilussa puolestaan riitti taivasteltavaa.

Kirjan jäätävimmät kuvaukset liittyvät Muskin häijyyn isään. Muskin epäempaattisuutta selitelläänkin kirjassa paitsi Aspergerilla myös isältä opitulla käytöksellä.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…pohtimaan sitä, miten vaikeaa on näyttää ihminen kaikessa ristiriitaisuudessaan. Kirjan kirjoittanut Walter Isaacson onnistuu melkein: Elon Musk on sekä hyvä että paha. Musk kohtelee todella huonosti alaisiaan. Se kerrotaan, mutta heidän kärsimyksensä eivät kuitenkaan saa kirjassa tilaa. Siksi Isaacson rakentaa loppujen lopuksi sankarimyyttiä.”

Elon Musk
X