Simo Rantalainen kertoo tarinansa omaelämäkerrassa – ”Kertomukset valottavat paljon sitä eetosta, jolla televisio-ohjelmia on meillä tehty”

Simo Rantalainen oli aikanaan yksi kuumimmista nimistä media-alalla. Sitten hän katosi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mediapersoona Simo Rantalainen muistelee värikästä elämäänsä.

Simo Rantalainen oli aikanaan yksi kuumimmista nimistä media-alalla. Sitten hän katosi.
Teksti:
Jukka Vuorio

Toimittaja Simo Rantalainen muistetaan Hyvät, pahat ja rumat -ohjelmasta. Hänen omaelämäkertansa sivaltaa moneen suuntaan, mutta ei sorru katkeruuteen.

Miksi Simo Rantalainen kiinnostaa?

”Kuten kaikki ikäluokastani, eli 70–80-lukujen taitteessa syntyneistä, muistin Simo Rantalaisen ennen kaikkea television legendaarisen talk show -ohjelma Hyvät, pahat ja rumat juontajana. Se oli ohjelma, joka jätti vahvasti jälkensä kokonaiseen sukupolveen

Erityisesti mieleen olivat jääneet ohjelman jaksot, joissa Rantalainen ja Jari Sarasvuo kokeilivat lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttöä, tai nyrkkeilivät tai haastattelivat presidentti Martti Ahtisaarta.

Näin Simo Rantalainen muistelee kirjassa: ”Olin hieman hermona, sillä en ollut aiemmin ottanut taivaansinisiä pameja. Kroppa tuntui rennolta. Tuskinpa Sarasvuokaan oli ennen larkkua kokeillut. Hänen ensimmäinen haastattelunsa kertoi toleranssin puuttumisesta.”

Simo Rantalainen ei sorru katkeruuteen

”Omaelämäkerrassa on luonnollista, että asiat tulevat esiin sellaisina, minkälaisina kirjoittaja ne itse muistaa ja on kokenut. Kun tämän pitää mielessä, voi teoksen tarinointiin uppoutua ja nauttia aimo annoksen niin Rantalaisen omaa henkilöhistoriaa kuin myös samalla suomalaisen median 80-, 90- ja 2000-lukujen historiaa.

Se on aihe, jonka parissa viihdyn aina. Nytkin Rantalaisen kertomukset valottavat paljon sitä eetosta, jolla televisio-ohjelmia on meillä tehty.

Selvää on, että Rantalainen kokee tulleensa väärin kohdelluksi monessa käänteessä ja sivaltaa sanan säilällään nyt montaa henkilöä takaisin. Turhaan katkeruuteen hän ei kuitenkaan sorru.”

Simo Rantalaisen ura oli oli lyhyt

”Yksi yö Lontoon baarielämässä päätti Rantalaisen uran televisiossa. Hänelle ja toiselle suomalaiselle toimittajalle tuli riitaa, jonka päätteeksi Rantalainen löi toimittajaa.

Sen jälkeen tv-alan työpaikkojen ovet sulkeutuivat lopullisesti ja Rantalaisesta tuli muutenkin medias­sa persona non grata.”

Arvio: ****

X