Salman Rushdien Veitsi on kirja, jossa murhanyritys taipuu rakkauden ja toivon ylistykseksi: ”Kirjan ahmii nopeasti, uteliaisuudella”

Salman Rushdieta puukotettiin 27 sekunnin ajan. Veitsi kertoo mitä tapahtui ja kuinka kirjailija selvisi vastoin todennäköisyyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Salman Rushdien Veitsi muistuttaa sanojen ja taiteen voimasta.

Salman Rushdieta puukotettiin 27 sekunnin ajan. Veitsi kertoo mitä tapahtui ja kuinka kirjailija selvisi vastoin todennäköisyyksiä.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Elokuun 12. päivänä 2022 Salman Rushdie joutui puukotuksen uhriksi puhujatapahtumassa New Yorkissa. Tapahtumasta kertova omaelämäkerrallinen teos Veitsi (WSOY) sai arvostelussa neljä tähteä.

Miksi kiinnosti?

Kirjailija Salman Rushdie, 76, joutui elokuussa 2022 puukotuksen uhriksi.

Tarkalleen ottaen, häntä puukotettiin noin 12 kertaa. 24-vuotias nuorukainen toimi radikaali-islamistisen ideologian pohjalta. Mies ei ole suostunut kertomaan, liittyikö murhayritys ajatollah Khomeinin 80-luvulla langettamaan fatwaan, kuolemantuomioon, mutta kertoi lukeneensa Saatanallisia säkeitä muutaman sivun, sekä YouTube-videoita, joiden perusteella ei pitänyt kirjailijasta.

Mitä pidin?

Veitsi on harvinainen todistus murhasta selviytyneeltä. Rushdie kertoo kirjassa seikkaperäisesti, mitä ennen ja jälkeen 27 sekunnin puukotuksen tapahtui. Muun muassa vasemmasta kädestä katkesivat kaikki jänteet, kaulaan iskettiin kaksi syvää veitseniskua, kuten myös oikeaan silmään. Hirveästä aiheesta huolimatta kirja on kepeää luettavaa: vaikka Rushdie kertoo iskusta ja paranemisprosessista niin seikkaperäisesti kuin osaa, hän ei missään vaiheessa unohda itseironiaa ja rushdiemaisen ominaista huumorintajuaan.

Kirjan ahmii nopeasti, uteliaisuudella. Veitsi ei kuitenkaan ole pelkkää kärsimystä, se on oodi rakkaudelle ja ystäville. Tällä kertaa hyvä voitti pahan.

Arvio: ****

Kirja sai minut…

Pohtimaan sananvapautta. Otamme sen itsestäänselvyytenä, vaikka edelleen on pyrkimyksiä vaientaa ihmisiä. Rushdien puukotus sai Suomessa aikaan liian vähän keskustelua arvoista ja uskonnollisesta väkivallasta. Ihmisten täytyy tulla toimeen keskenään, vaikka olisimme eri mieltä.

Lue myös: Kirja-arvio: Viiden tähden Eeva Kilpi -elämäkerta on kuin halaus: ”Luulen, että jatkossa yöpöydälläni on lampun lisäksi tämä kirja”

X