Tuhansien raiskattujen pelastaja ansaitsi Nobel-palkintonsa

Kongolainen gynekologi perusti äitiyssairaalan, mutta pian huomasi hoitavansa joukkoraiskausten uhreja. Vuodesta 1999 toiminut sairaala on hoitanut jo yli 40000 potilasta – ja toi nyt luojalleen Nobel-palkinnon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kongolainen gynekologi perusti äitiyssairaalan, mutta pian huomasi hoitavansa joukkoraiskausten uhreja. Vuodesta 1999 toiminut sairaala on hoitanut jo yli 40000 potilasta – ja toi nyt luojalleen Nobel-palkinnon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Denis Mukwegelle myönnettiin vuoden 2018 Nobelin rauhanpalkinto yhdessä Nadia Muradin kanssa.

Mukwege palkittiin vuosikymmeniä kestäneestä työstään raiskausten uhrien hoitamisesta sairaalassaan Kongon demokraattisessa tasavallassa.  Nadia Murad on irakilainen ihmisoikeusaktivisti, joka puhuu aktiivisesti seksuaalisen väkivallan uhrien puolesta.

Äitiyssairaala muuttui raiskausuhrien sairaalaksi

Alun perin Denis Mukwegen oli tarkoitus avata äitiyssairaala Bukavuun, Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Ensimmäinen potilas oli jengiraiskauksen uhri, jonka sukupuolielimet olivat vakavasti vaurioituneet. Jo ensimmäisten kuukausien työn jälkeen hän ymmärsi, miten laajaa seksuaalinen väkivalta maassa oli.

Nuorimmat sairaalan potilaista ovat olleet kaksivuotiaita lapsia, Mukwege kertoi NewsDeeplylle viime vuonna.

Panzi-sairaala perustettiin vuonna 1999, ja Mukwege sekä muu henkilökunta ovat hoitaneet yli 40 000:a seksuaalisen väkivallan uhria. Sairaala tarjoaa potilaille myös psykososiaalista tukea sekä apua lakiasioiden hoidossa.

Perhe hyökkäyksen kohteena

Kaikki Mukwegen maanmiehet eivät kuitenkaan ole pelkästään ihailleet hänen työtään.

Vuonna 2012 Mukwege joutui perheineen väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Isku tehtiin vain muutama viikko Mukwegen YK:ssa pitämän puheen jälkeen. Puheessaan hän oli vaatinut kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tiukemmin Kongon demokraattisen tasavallan ja naapurimaiden alueella riehuvaan sotaan ja syytti jäsenmaita pelkuruudesta puuttua sodan aiheuttamaan raiskausaaltoon.

Mukwege sai vuonna 2008 YK:n ihmisoikeuspalkinnon ja vuonna 2014 EU:n Saharov-sananvapauspalkinnon .

X