Huoli työpaikasta sairastuttaa

Kokemus työn epävarmuudesta lisää sydäntaudin riskiä, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Marianna Virtanen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kokemus työn epävarmuudesta lisää sydäntaudin riskiä, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Marianna Virtanen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Pelko työpaikan menetyksestä on terveysriski.

Totta. Tutkimuksemme mukaan kokemus työn epävarmuudesta voi lisätä sydäntaudin riskiä. Jos stressitilanne jatkuu pitkään, stressihormonit kuormittavat elimistöä ja edistävät verisuonten ahtautumista, mikä voi johtaa jopa infarktiin. Epävarma tilanne voi vaikuttaa myös mielialaan sekä altistaa epäterveellisiin elämäntapoihin kuten vähäiseen liikkumiseen ja epäterveellisiin ravintotottumuksiin. Ne puolestaan lisäävät sydäntaudin riskiä.

Epävarmuus ja sydäntaudit ovat yhtä yleisiä kaikissa ammattiryhmissä.

Tarua. Matalassa ammattiasemassa sekä työn epävarmuuden kokemus että sydäntaudit ovat yleisempiä kuin korkeassa ammattiasemassa. Epävarmuus sairastuttaa kuitenkin samalla tavalla: jos korkeassa asemassa oleva kokee epävarmuutta työstään, hän voi myös sairastua sydäntautiin.

Ihmisiä on mahdollista suojata epävarmuuden terveysriskeiltä.

Totta. Työnantajallakin on suuri vastuu. Esimerkiksi irtisanomistilanteiden haittavaikutuksia ehkäisevät rehellinen ja avoin viestintä sekä ihmisten oikeudenmukainen ja kunnioittava kohtelu. Ihminen voi itse suojautua riskeiltä huolehtimalla elämäntapojensa terveellisyydestä sekä erityisesti siitä, että hän hallitsee stressiään terveyttä edistävin eikä sitä vahingoittavin keinoin. On hyvä myös kehittää omaa ammattiosaamistaan, sekä välttää yksin jäämistä.

Seura 44/2013

X