Mikä avuksi seksiongelmaan?

Sukupuolielämässä heijastuvat monet elämään liittyvät asiat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Sukupuolielämässä heijastuvat monet elämään liittyvät asiat.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Olemme 70-vuotias aviopari. Ongelmaksemme on tullut seksin sujumattomuus. Siemensyöksy tulee jo yhdyntää aloittaessa. Erektio-ongelmaa ei ole. Mikä avuksi?

Vastaus

Saan kysymyksestäsi sen käsityksen, että seksi on sujunut teiltä aiemmin tyydyttävämmin, mutta nyt asiat ovat muuttuneet. Silloin on syytä miettiä, mitkä muut asiat ovat muuttuneet viime aikoina.

Sukupuolielämässä heijastuvat monet elämään liittyvät asiat. Onko suhteenne muuttunut viime aikoina? Onko elämässänne uudenlaisia paineita? Onko sinulla lääkitys johonkin sairauteen? Lääkkeen sivuvaikutukset on syytä selvittää. Harrastatko liikuntaa? Entä alkoholin käyttö? Kyse on siis laajasti elämäntavoista ja ihmissuhteista.

On myös tärkeää nähdä, että seksuaalinen läheisyys ei ole vain yhdyntää. Läheisyyttä voi kokea monin eri tavoin. Voitte tässä tilanteessa nauttia toistenne läheisyydestä esimerkiksi hyväilemällä ja antaa itsellenne aikaa nähdäksenne onko muutos väliaikainen. Asiaan voidaan vaikuttaa myös seksuaaliterapialla tai lääkityksellä. Maassamme on kattava verkosto koulutettuja seksuaaliterapeutteja. Urologin pakeilla käyminen on yksi vaihtoehto.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 34/2012

 

X