”Kosto on kaukana suloisesta” – Oppitunti Helena Koivulle, Vladimir Putinille ja meille muille

”Ihmisen ei pidä saada sitä, mitä hän haluaa, vaan se, mitä hän tarvitsee”, Seuran kolumnisti Juha Vuorinen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Vuorinen on kirjailija, radioääni, kolumnisti ja suurperheen isukki.

"Ihmisen ei pidä saada sitä, mitä hän haluaa, vaan se, mitä hän tarvitsee", Seuran kolumnisti Juha Vuorinen kirjoittaa.
Teksti: Juha Vuorinen

Nauhoitin kesällä André Wickströmin kanssa V ja W-tyylillä -ohjelmasarjaamme jo kahdeksannen kauden, jossa vastailimme kuuntelijoiden meille lähettämiin kysymyksiin. Iloksemme joukossa oli myös kysymyksiä, joista oli sanaleikki kaukana. Esimerkiksi: tarvitseeko elämällä olla jokin tarkoitus, jotta se olisi mielekästä, ja kuka sen tarkoituksen määrittelee?

Tällainen onkin vaativampi pulma ratkottavaksi vuonna 2023, jolloin ilma on sakeana vastakkainasettelulla ladatuista some­droneista. Vilkuileepa sitten lähelle tai kauas, Twitterin X:nä savuaville raunioille tai Telegramin sotabloggareiden päivityksiin, niin joka puolella tuntuu olevan vain vimmainen hinku päästä edes jollain tavalla kostamaan kokemansa. Voisiko tuorein päivitys elämän tarkoituksesta ollakin kosto?

Amerikkalainen kirjailija Louis L’Amour kirjoitti aikanaan viisaasti:
”Ihminen voi tulla sokeaksi kaikelle halutessaan kostaa, eikä kostaminen ole sen arvoista.”

Kostoretki karmein esimerkki

Karmein esimerkki tästä lienee bunkkeripapan itsetuhoinen kostoretki Ukrainaan. Olen myös kovasti miettinyt tuplaville Rydmanin entisen tyttöystävän todellisia motiiveja, kun hän jakoi ex-poikaystävänsä mauttomia tekstiviestejä ensin omassa Twitterissään ja sen jälkeen Helsingin Sanomissa.

En nimittäin jaksa uskoa, että kukaan olisi kuvitellut erittäin jyrkistä maahanmuuttonäkemyksistään tunnetun heppulin olevan siviilissä jokin nappisilmäinen halinalle, joka lähettelisi hänen poliittista karismaansa jumaloineelle tyttöystävälleen vain joitain siirappisia lemmenlurituksia.

Väännetään tämä vielä purkinavaajasta: jos lähes palloksi pullistuneen säilykepurkin kyljessä lukee surströmming, niin ei sieltä löydy ananasrenkaita omassa liemessään, vaikka liemessä ollaankin.

Helena ja Mikko Koivun avioerosotku

Kolmas täydellisesti teemaan sopiva tapaus on suomalaisten sydämiin kiekkoilleen jääkiekkosankari Mikko Koivun avioerosotku, jota media on jostain syystä pitänyt viikosta toiseen pinnalla kuin rantaan raahattavan uimataidottoman päätä. Helena Koivun mukaan eron syy oli miehen pettäminen, joka on täysin mukiinmenevä syy peruuttaa arvoautot kahteen eri talliin.

Jos vedetään pää hetkeksi syvältä Tinderistä ja katsotaan maailmaa puhtain silmin, voidaan todeta, että pettämisen astuessa kuvioihin suhteessa on usein perustavanlaatuinen vika, vieläpä yleensä pikemminkin korvien kuin jalkojen välissä.

Mutta mikä sokaisi Helena Koivun, jolla oli ihan konkreettisestikin miljoonan taalan paikka aloittaa uusi elämä? Julkisuuteen annettujen tietojen mukaan ainakin taalat tästä mahdollisuudesta on jo käytetty.

Näitä ja monia muita maailman mysteereitä miettiessäni pysähdyin järkeilemään, että jospa elämän tarkoitus olisikin koston sijaan hyväksyä elämä sellaisena kuin se kullekin tulee. Ihmisen ei pidä saada sitä, mitä hän haluaa, vaan se, mitä hän tarvitsee. Ja siksi Amanda joutui pettymään Willeen, Helena Mikkoon ja Putin ukrainalaiseen koomikkoon.

X