Topi Borg on Juha Vuorisen guru: ”Topi Borg on saanut minut toisiin aatoksiin magneettien suhteen”

”Topi Borgin esiintymiset vilisevät erityisesti tähän aikaan sopivia elämänviisauksia”, Juha Vuorinen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Vuorinen on kirjailija, radioääni, kolumnisti ja suurperheen isukki.

"Topi Borgin esiintymiset vilisevät erityisesti tähän aikaan sopivia elämänviisauksia", Juha Vuorinen kirjoittaa.
Teksti:
Juha Vuorinen

Jos päättäisin vuorata jääkaapin oven magneetteihin printatuilla elämänohjeilla, se olisi ilmiönä jo passé. Neljästä autistinuoresta kertovassa Kirjolla-sarjassa itsensä suomalaisten sydämiin porannut Topi Borg on kuitenkin saanut minut toisiin aatoksiin magneettien suhteen.

Vaikka olen puuhaillut mediassa jo vuosikymmeniä, en muista muita niin toisistaan eroavista lähtökohdista esiin ponnahtaneita saman perheen jäseniä kuin Borgit.

Ilman Topin isän, politiikan tutkijan Sami Borgin tarkkaa analyysiä yksikään vaalien tuloslähetys ei olisi uskottava.

Eräänlainen vastakohta hillityn asial­liselle isälleen on Topin suorasanainen sisko Sointu Borg, joka on hurmannut varsinkin nuoret naiset räväköillä TikTok-videoil­laan. Provosoivan näyttävästi esiintyvä ja huikeita seuraajamääriä sosiaalisen median kanaviinsa kerännyt ekonomi on kuitenkin muistuttanut, että hänen veljensä on tällä hetkellä perheen kirkkain tähti.

Tosiasiassa kukin näistä kolmesta Borgista tuikkii ihan omassa sarjassaan, mikä tekee heistä äärettömän mielenkiintoisen pesueen. Eikä unohdeta Topin ja Soinnun isoisää, arvostettua valtio-opin professoria ja kansanedustajaa Olavi Borgia.

Topi Borg uskoo, että muuttumaton arki on siunauksista suurin

Kirjailijana ja kustantajana ihailen perheen sukupuun rikasta antia, sillä isän ja isoisän poliittisten tietokirjojen jatkoksi Sointu ravisti omalta oksaltaan myös tietokirjaksi luokiteltavan esikoisteoksensa, Röyhkeästi rohkea – Kuinka haistattaa asialliset vitut.

Luullakseni moni kustantaja on jo lähestynyt Topi Borgia, sillä hänen esiintymisensä vilisevät erityisesti tähän aikaan sopivia elämänviisauksia.

Mieheltä, jolla ei ole ainuttakaan sometiliä eikä hän sellaisia seuraa, oli monumentaalista viisautta täräyttää Hesarin haastattelussa, että koskaan muuttumaton tylsä arki on siunauksista suurin. Siinä on mutusteltavaa ihmiskunnalle, joka on neuropsykologi Nina Sajaniemen mukaan yhtä koukussa lyhyiden somevideoiden tuottamaan nopeaan mielihyvään kuin monet kokaiiniin, koska molemmat aktivoivat aivoissa samoja hermoratoja.

”Elämässä ei tarvitse pelätä niin paljon”

Topi uskoo somettomuuden pelastaneen hänet julkisuuden kielteisiltä puolilta. Siitäkin hän löysi aforismin arvoisen viisauden: ”Se on aikamoinen ennätys nykymaailmassa, jossa aina täytyy löytää jotain negatiivista jostakin.”

Topi kääntää aina selkänsä työpaikallaan tamperelaisessa Salen myymälässä iltapäivälehtien otsikoille, koska ei jaksa jatkuvaa negatiivisten ja fobiaa lietsovien uutisotsikoiden pakkosyöttöä. Hän heitti medioille miettimisen arvoisen pyynnön. Keksikää jotain uutta. Jatkuvaan turhan pelon aiheuttamiseen tylsistyy.

Lopuksi lupaamaani jääkaappimagneettiin, jonka aion teettää itselleni. Siihen tulee seuraava teksti: ”Topi Borg kertoo oppineensa, että elämässä ei tarvitse pelätä niin paljon. Suurin osa ihmisistä on mukavia ja selväjärkisiä.”

Lue kaikki Juha Vuorisen kolumnit täältä.

Lue myös: Anne-Mari Borg kertoo lapsiperheen arkea kannatelleesta käänteestä – “Topin autismista tuli enemmän yhdistävä kuin erottava”

X