Kotiliesi: Anne-Mari Borg kertoo lapsiperheen arkea kannatelleesta käänteestä – “Topin autismista tuli enemmän yhdistävä kuin erottava”

Topi Borgin tapa ilmaista ajatuksiaan virkistävästi on ollut perheessä ilon aihe. Lastenpsykiatrin ammatista huolimatta Anne-Mari on halunnut olla Topille ensisijaisesti äiti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anne-Marin perusajatus viiden lapsensa kasvatuksessa on ollut lempeä, mutta jämäkkä ohjaus ja asioiden auki puhuminen: “Teimme Topin sisaruksille selväksi sen, ettei Topilta voi odottaa samoja asioita kuin muilta."

Topi Borgin tapa ilmaista ajatuksiaan virkistävästi on ollut perheessä ilon aihe. Lastenpsykiatrin ammatista huolimatta Anne-Mari on halunnut olla Topille ensisijaisesti äiti.
Teksti:
Aija Lääti

Ylen Kirjolla-sarjan tähti Topi Borg ja hänen äitinsä lastenpsykiatri Anne-Mari Borg kertovat suhteestaan Kotilieden haastattelussa.

“Olin onnellinen lapsi, sen tiedän varmasti. Elämäni suurin onni oli katsoa Disneyn VHS-kasetti uudestaan ja uudestaan. Kun opin päiväkodin viimeisenä vuonna lukemaan, olin onnellinen. Se avasi minulle portit lukemattomiin uusiin maailmoihin”, Topi Borg sanoo Kotiliedessä

Topilla diagnosoitiin lapsuusiän autismi 6-vuotiaana. Vanhemmat olivat huolissaan tulevaisuudesta, mutta joutuivat tekemään isoja valintoja.

Ennen koulun aloitusta Topille tehtiin koulukypsyystutkimuksia. Anne-Marille ja Topin isälle Samille ehdotettiin sekä tavanomaisten lasten pienryhmää, että kehitysvammaisten koulua. Vanhemmille oli kuitenkin selvää, että Topi on hyvin älykäs ja kiinnostuessaan asiasta myös hyvin motivoitunut.

He valitsivat tavanomaisen opetuksen pienryhmässä, Topi sai siellä hyvin tukea ja asiat lähtivät sujumaan. 

Perheessä ei ole ollut sisaruskateutta

Anne-Marin perusajatus lasten kasvatuksessa on ollut lempeä, mutta jämäkkä ohjaus ja asioiden auki puhuminen. Perheessä on viisi lasta.

“Teimme Topin sisaruksille selväksi sen, ettei Topilta voi odottaa samoja asioita kuin muilta. Sen ansiosta meille ei tullut sisaruskateuskierrettä”, Anne-Mari kertoo Kotiliedessä

Kotona noudatettiin tiettyjä aikatauluja ja ennakoitiin asioita. Käytännöt helpottivat Topin oloa ja muut sisarukset oppivat niihin. 

Autisteilla data ei riitä ymmärtämään, miksi muut eivät käyttäydy samoin kuin he, kuvailee Topi Borg autistien hämmennystä. 

“Rakastin sisaruksiani ja sukulaisiani, mutta en ymmärtänyt heitä lapsena lähellekään yhtä hyvin kuin teinivuosistani eteenpäin.”

Topin sisko Sointu Borg kertoo, että hänen vanhempiensa ymmärrys autismista on tukenut Topin kehitystä ja itsenäistymistä. Hän kuvaa äitiään kasvattajana lempeän lisäksi myös kärsivälliseksi. 

Ammatista huolimatta ensisijaisesti äiti

Erityislapsen saaminen sai lastenpsykiatriasta jo aiemmin kiinnostuneen Anne-Marin harkitsemaan uravalintaa uudelleen. 

Anne-Mari on halunnut pitää kiinni oikeudestaan äidin rooliin. 

“Topin kuntoutuksen yhteydessä sanoin ammattilaisille, etten halua ottaa Topista hoitovastuuta vaan olla hänelle äiti.”

Vanhemmat halusivat, että kasvatuksessa olisi lämpöä ja iloa. Siksi se, että Topi vaati vahvaa ohjausta tuntui äidistä rankalta. Hän kertoo Topin olevan hyväntahtoinen ja rikastuttaneen perheen elämää monella tavalla. Topi ilmaisee ajatuksiaan ja huomioitaan virkistävällä tavalla. Perheelle on ollut iso ilon ja riemun aihe se, että asiat voivat näyttää hyvin erilaiselta Topin kertoessa niistä. 

Lue myös : Sointu Borg sai ikävää palautetta Kirjolla-sarjasta – ”Sattui, kun syytettiin, että ratsastan veljeni huomiolla”

X