Presidentinvaalit näkyvät vahvasti myös TikTokissa ja Instagramissa – ”Voi tapahtua mitä tahansa”, Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg sanoo

Sami Borg aloitti 30 vuotta sitten vaaliasiantuntijana Yleisradiossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koko kansan vaaliasiantuntijaa nykäistään silloin tällöin kadulla hihasta. "Viime vuonna kommentit koskivat useimmiten lasteni Topin ja Soinnun edesottamuksia Ylen Kirjolla-sarjassa. Palaute on ollut liikuttavaa."

Sami Borg aloitti 30 vuotta sitten vaaliasiantuntijana Yleisradiossa.
Teksti:
Terhi Harper

Vaali-illan tuloslähetyksistä tuttu Sami Borg, 58, astui alun perin vaalikommentaattorin tehtäviin isänsä Olavi Borgin jalanjäljissä. Äänestysprosenttiin Borg haluaa suhtautua optimistisesti: sosiaalisen median ansiosta presidentinvaalit houkuttelevat myös nuoria vaaliuurnille.

Presidentinvaalit ovat edenneet kampanjoineen loppusuoralle. Miten ne poikkeavat aiemmista?

”Muutamiin viime vaaleihin verrattuna poikkeuksellista ovat kahden kärjen, Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston, tasaiset kannatusprosentit. Presidentinvaaleissa voi toki tapahtua viime metreilläkin mitä tahansa, kuten Elisabeth Rehnin nousu yllättäjänä toiselle kierrokselle vuonna 1994. Tällä kertaa vastaavan kaltaista käännettä ei tähänastisten mittausten mukaan ole odotettavissa.

Poikkeuksellista on myös se, että sosiaalinen media, kuten Instagram ja TikTok, ovat tulleet jäädäkseen presidenttiehdokkaiden vaalikampanjointiin.”

Vaalitenteissä on nähty korostetunkin kohteliasta käytöstä. Onko amerikkalainen lokakampanjointi vierasta suomalaisille?

”Jos täkäläisistä presidentinvaaleista haluaa hakea dramatiikkaa, on kelattava aina vuoteen 1968, jolloin Veikko Vennamo antoi silloisen hallitsevan presidentin Urho Kekkosen kuulla kunniansa muun muassa tämän harjoittamasta neuvostomyönteisestä ulkopolitiikasta. Amerikkalainen loanheitto ei kuitenkaan ole koskaan ollut suomalainen tapa käydä kampanjaa.”

Millä tavoin ehdokkaat pyrkivät nyt erottautumaan?

”Suomessa presidentti mielletään myös arvojohtajaksi, joten henkilökohtaiset arvot kyllä erottavat ehdokkaat toisistaan. Vaalikoneissa on runsaasti kysymyksiä kertomaan äänestäjälle, mille kohtaa liberaali-konservatiivi-akselia oma ehdokas sijoittuu esimerkiksi maahanmuuttoon, suvaitsevaisuuteen tai ilmastokysymyksiin liittyvissä arvoissaan.”

Millaisen presidentin suomalaiset haluavat nyt?

”Vaikeiden aikojen presidentti on vilahdellut keskusteluissa, ja allekirjoitan tämän itsekin. Natoon liittymisen jälkeen Suomen ulkoisen turvallisuuden merkitys on korostunut entisestään.”

Lue myös: Presidentinvaalit 2024 – Presidentillä on paljon valtaa Suomen Nato-asioiden hoitamisessa, onko se ongelma? Näin ehdokkaat vastaavat

Pitäisikö äänestysinnokkuudesta olla huolissaan näissä presidentinvaaleissa?

”Huolissaan ei tarvitse olla, mutta äänestysprosentista kannattaa olla kiinnostunut. Vaalikommentaattorina otan mielelläni virallisen optimistisen kannan ja uskon, että suomalaisista jopa 75 prosenttia äänestää tulevissa vaaleissa. Presidentin vaihtuminen kiinnostaa aina, ehdokkaat ovat tunnettuja ja heitä on rajattu määrä verrattuna muihin vaaleihin.”

Vaalikommentaattori Sami Borg
Sami Borg uskoo suomalaisten äänestysinnokkuuteen pian käytävissä presidentinvaaleissa. © Tommi Tuomi

Millainen on oma vaalipäivän ohjelmasi?

”Äänestän tänäkin vuonna virallisena vaalipäivänä. Kävelemme aamupäivällä vaimoni kanssa äänestyspaikalle ja jälkeenpäin juomme kotona vaalikahvit. Tämän jälkeen pakkaan tavarani ja lähden junalla kohti Pasilaa ja Yleisradiota – tästä on muodostunut vuosien varrella oma vaalipäivän traditioni.

Ennen tulosillan alkamista uutisankkuri Matti Rönkä on tavannut solmia kravattini, hän tekee sen paljon taitavammin kuin minä. Todennäköisesti kravattikin tulee jälleen olemaan Röngän omista valikoimista, jotta sävyt varmasti sointuvat keskenään. Sen jälkeen tehtäväni tulosillassa on varsin helppo ja suoraviivainen: vastaan, kun kysytään!”

Puhutaanko teillä kotona politiikkaa?

”Paljon vähemmän kuin moni voisi kuvitella. Harrastukset, töistä palautuminen ja yhdessäolo vievät leijonanosan ajasta. Viidestä lapsestamme 16-vuotias lukiolainen asuu vielä kotona. Meillä on myös kolme lastenlasta, joista vanhin on jo koulussa. Luulen, että sieltäkin suunnalta alkaa tulla pian kysymyksiä siitä, miten tämä yhteiskunta oikein toimii.”

Entä harjoitatteko perheessä vaalisalaisuutta?

”Vaimoni kanssa tiedämme toistemme ehdokkaat, mutta lasten kanssa olemme yleensä noudattaneet vaalisalaisuutta. Isäni Olavi Borg toimi aikanaan Liberaalipuolueen kansanedustajana, ja silloin äänestin häntä. Olen kuitenkin puoluepoliittisesti sitoutumaton.”

Nykäistäänkö sinua televisiosta tuttuna kasvona useinkin hihasta vaalien alla?

”Näin käy silloin tällöin, mutta lähtökohtaisesti ihmisten kanssa on aina mukava jutella. Kun ajattelen viime vuotta, useimmiten kommentit koskivat lasteni Topin ja Soinnun edesottamuksia Ylen Kirjolla-sarjassa. Palaute on ollut niin hyvää, että se on tuntunut liikuttavaltakin näin vanhemman näkökulmasta. En usko tekijöidenkään aluksi arvanneen sitä, kuinka iso ilmiö sarjasta lopulta tulisi.”

Lue myös: Anne-Mari Borg kertoo lapsiperheen arkea kannatelleesta käänteestä – “Topin autismista tuli enemmän yhdistävä kuin erottava”

Topi Borg ja äiti Anna-Mari Borg
Anne-Marin perusajatus viiden lapsensa kasvatuksessa on ollut lempeä, mutta jämäkkä ohjaus ja asioiden auki puhuminen: “Teimme Topin sisaruksille selväksi sen, ettei Topilta voi odottaa samoja asioita kuin muilta.” © Sara Pihlaja

Lue myös: Sauli Niinistö presidenttikaudestaan: ”On tullut oltua aika monessa sellaisessa sanoisinko vyyhdissäkin mukana, jota ei ole koskaan julkisuudessa näkynyt”

X