Presidentinvaalit 2024 – Mitä ehdokkaat ottaisivat mukaansa Mäntyniemeen? Näin he vastasivat Seuran kysymykseen

Presidentinvaalit ovat viikko viikolta lähempänä. Tällä kertaa Seura kysyy ehdokkailta, mitä he ottaisivat mukaan presidentin virka-asuntoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2024 presidentinvaalit asettavat kisaan yhdeksän ehdokasta, jotka ovat ­Li Andersson, Alexander Stubb, Jutta Urpilainen, Sari Essayah, Mika Aaltola, Harry Harkimo, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Pekka Haavisto.

Presidentinvaalit ovat viikko viikolta lähempänä. Tällä kertaa Seura kysyy ehdokkailta, mitä he ottaisivat mukaan presidentin virka-asuntoon.
Teksti:
Jukka Vuorio

Presidentinvaalit käydään ensimmäinen kierroksen osalta tammikuun lopussa. Uusi presidentti valitaan yhdeksän ehdokkaan joukosta, kun kaksi kautta Suomea palvellut tasavallan presidentti Sauli Niinistö jää pois tehtävästään.

Vaalipäivää edeltävän kuukauden aikana ehdokkaat kertovat poliittisista linjauksistaan ja näkemyksistään runsaasti erilaisissa paneeleissa ja tenteissä, mutta presidentin täytyy vahvan politiikan lisäksi olla myös vahva persoona.

Juuri siksi Seuran Presidenttipörssissä esitetään ehdokkaille kysymyksiä, jotka valottavat heidän ajatteluaan ja persoonaansa. Samalla saadaan tietoa siitä, minkälaisia ihmisiä ehdokkaat ovat kotioloissaan.

Aiemmilla viikoilla ehdokkailta on kysytty, kuinka he kehuisivat ainakin yhtä toista ehdokasta, mitä he sanoisivat kansalaiselle, jolla on taloudellisesti vaikeaa ja milloin ehdokas itki viimeksi.

Viikon kysymys – Mitä henkilökohtaista ottaisit mukaan Mäntyniemeen?

Näin presidenttiehdokkaat vastasivat tämän viikon kysymyksemme.

Li Andersson

”Perheeni ja kirjani.”

Olli Rehn

”Ei oteta förskottia, katsotaan aikanaan. Mutta futiskengät kulkevat ainakin mukana.”

Pekka Haavisto

”Ylivieskan hirsinen ­kirkko paloi tuhopoltossa maaliskuussa 2016. Käydessäni palon jälkeen Ylivieskassa näky oli lohduton. Seurakunnan tahto rakentaa uusi kirkko oli kuitenkin vahva, ja vuonna 2021 valmistui uusi Pyhän Kolminaisuuden kirkko, joka on arkkitehtuuriltaan vaikuttava.

Vanhasta kirkosta minulle annettiin muistoksi ­kahdesta vanhasta, suuresta naulasta tehty risti. Olen pitänyt sitä työpöydälläni.”

Jussi Halla-aho

”Varmaankin Tolkienin tuotannon, jota mielelläni luen aina, kun on aikaa.”

Alexander Stubb

”Tämän miettiminen on tässä vaiheessa liian aikaista.”

Jutta Urpilainen

”Minulla on kaksi kouluikäistä lasta, joten tärkeimpiä ovat heidän tavaransa! Ehkä toisin mukanani Jenni Vakkilaisen herkän ja leikkisän Rose Garden -maalauksen, joka on ollut Euroopan komissiossa työhuoneeni seinällä.”

Sari Essayah

”Ottaisin mukaan valokuvia.”

Mika Aaltola

”Kirjakokoelmastani varmasti pari kirjaa lähtisi mukaan sekä muutama tärkeä kuva takan reunalta. Henkilökohtaisesti tärkeät ankkuriesineet, joihin liittyy arvokkaita muistoja, on hyvä ottaa mukaan. Ne tuottavat juurevuutta ja muistuttavat elämässä opitusta.”

Harry Harkimo

Harkimo ei vastannut Seuran muistutuksista huolimatta.

Lue myös: Presidentinvaalit 2024 – Milloin ehdokkaat itkivät viimeksi? Näin he vastasivat Seuran kysymykseen

Lue myös: Presidentinvaalit 2024 – Mitä ehdokkaat sanoisivat kansalaiselle, jolla on taloudellisesti vaikeaa? Näin ehdokkaat vastasivat

X