Niinistö presidenttikaudestaan: ”On tullut oltua aika monessa sellaisessa sanoisinko vyyhdissäkin mukana, jota ei ole koskaan julkisuudessa näkynyt”

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion jäähyväisjuhlien teema oli tänä vuonna ”ajat vaihtuvat”. Katsoiko myös parin Aaro-poika Itsenäisyyspäivän lähetystä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tohtori Pentti Arajärvi ja presidentti Tarja Halonen saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion viimeistä kertaa isännöimille Linnan juhlille. Ensi vuonna vieraat ottaa vastaan uusi presidenttipari.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion jäähyväisjuhlien teema oli tänä vuonna ”ajat vaihtuvat”. Katsoiko myös parin Aaro-poika Itsenäisyyspäivän lähetystä?
Teksti:
Tyyne Pennanen, Linda Martikainen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa tohtori Jenni Haukio isännöivät viimeistä kertaa itsenäisyyspäivän juhlia Presidentinlinnassa. Suositun presidenttiparin 12 vuoden taipale päättyy talvella, kun uusi presidentti astuu virkaan. Haikea jäähyväistunnelma kiteytyi juhlien teemassa, joka oli tänä vuonna ”ajat vaihtuvat”.

”Kyllä nämä ovat olleet tietysti arvokkaita vuosia itselleni. Ehkä haikeuden ja helpotuksen sekoitelma on se tunne, joka tässä nyt taitaa olla pinnalla”, presidentti Niinistö kommentoi Ylelle.

Haukio puolestaan kertoi ennen juhlia tuntevansa iloa ja kiitollisuutta.

”Onhan se upeaa, että on näin pitkään saanut tällaiselta näköalapaikalta palvella omaa rakasta maata.”

Lue myös: Tohtori Jenni Haukio loi itse toimenkuvansa – Presidentin puolison tehtävästä hän on suoriutunut toiveidensa mukaisesti: ”En tekisi mitään toisin”

Dramatiikan sävyttämät virkavuodet

Presidentti Niinistön virkavuosiin on mahtanut paljon dramatiikkaa. On koettu koronapandemia, Ukrainan sota, salamannopea Natoon liittyminen ja Venäjän hybridi-operaatio itärajalla.

”Onhan tässä tullut oltua aika monessa sellaisessa sanoisinko vyyhdissäkin mukana, jota ei ole koskaan julkisuudessa näkynyt”, Sauli Niinistö sanoi.

Hän vakuutti kuitenkin uskovansa suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaisuuteen.

”Siihen luottamukseen, jota me tunnemme yhä ­edelleen sekä omaa järjestystämme ja toinen toisiamme kohtaan. Minusta se on rakenne, joka pitää meidät pystyssä jatkossakin.”

Presidenttiparilla oli hymy herkässä viimeisessä valssissa.
Presidenttiparilla oli hymy herkässä viimeisessä valssissa. © Tommi Tuomi

Veteraanit ja lotat – Linnan kunniavieraat

Tänä vuonna juhliin oli kutsuttu 1 700 eri tavoin ansioitunutta vierasta eri puolilta Suomea. Oli pitkän linjan tienraivaajia ja nuoria innovatiivisia osaajia sekä yhteiskunnan arjen ja turvallisuuden takaajia. Erityistä huomiota oli kiinnitetty tekoihin, joilla on tuettu lapsia ja nuoria. Kunniavieraita olivat tietenkin itseoikeutetusti veteraanit ja lotat.

”On suuri ilo saada kohdata heitä, heidän keski-ikänsä on jo 98 vuotta”, Haukio sanoi.

Sotaveteraani Taito Metsäluoma, 98, saapui Linnan juhliin Ähtäristä.
Sotaveteraani Taito Metsäluoma, 98, saapui Linnan juhliin Ähtäristä. © Juhani Kandell / Tasavallan Presidentin kanslia

Lue myös: Sotaveteraani Taito Metsäluoma, 98, oli vain 18-vuotias liittyessään tulenjohtoporukkaan eturintamalla – ”Ei sitä silloin miettinyt”

Aaro-poika on nyt 5-vuotias

Sauli Niinistö teki presidenttinä historiaa viedessään Suomen Natoon. Hän teki historiaa myös henkilökohtaisessa elämässään. Niinistö on ensimmäinen istuva presidentti, joka on saanut lapsen. Aaro on nyt 5-vuotias.

Katseleekohan hän televisiosta, kun isä ja äiti juhlivat itsenäisyyspäivää?

”En yhtään tiedä. Sen kuulee sitten, kun palaamme kotiin. Todennäköisesti”, Haukio sanoi hymyillen.

Lue myös: Jenni Haukio on avoin oman poliittisen uransa jatkolle – ”En sulje pois mahdollisuutta ehdolle asettumisesta”

Tohtori Jenni Haukio on presidentin puoliso.
Tohtori Jenni Haukio ei tunne haikeutta presidenttikauden lähestyessä päätöstään. ”Elämästä tulee rauhallisempaa ja varmasti jonkin verran yksityisempää, mikä on tervetullutta”, hän sanoo. © Tommi Tuomi
X