Presidentinvaalit 2024 – Miten ehdokkaat kehuvat toisiaan? Näin he vastasivat ja kuvailivat kilpailijoitaan Seuran kyselyssä

Presidentinvaalit 2024 ovat kisa yhdeksän erilaisen ehdokkaan välillä. Vaalin ensimmäinen kierros käydään tammikuun lopussa. Esitämme tulevina viikkoina tällä palstalla ehdokkaille kysymyksiä, jotka valottavat heidän persoonaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2024 presidentinvaaleissa nähdään yhdeksän ehdokasta, jotka ovat Li Andersson, Alexander Stubb, Jutta Urpilainen, Sari Essayah, Mika Aaltola, Harry Harkimo, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Pekka Haavisto.

Presidentinvaalit 2024 ovat kisa yhdeksän erilaisen ehdokkaan välillä. Vaalin ensimmäinen kierros käydään tammikuun lopussa. Esitämme tulevina viikkoina tällä palstalla ehdokkaille kysymyksiä, jotka valottavat heidän persoonaansa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Presidentinvaalit 2024 käydään ensimmäisen kierroksen osalta jo tammikuun lopussa, joten on korkea aika tutustua presidentinvaalien ehdokkaisiin.

Seura esittää ehdokkaille tulevina viikkoina useampia kysymyksiä.

Ketä kilpailevaa presidenttiehdokasta haluat kehua?

Näin ehdokkaat vastasivat Seuran ensimmäiseen kysymykseen:

Mika Aaltola:

Li Andersson on tuonut ­hyvän lisän keskusteluihin ja paneeleihin. Hän on perusteluissaan hyvin ­selkeäsanainen. En ole samaa mieltä ­läheskään kaikesta, mutta olen aina arvostanut hyvin ­perusteltuja erilaisia näkemyksiä. Ne pakottavat muut perustelemaan omat kantansa huolellisesti ja paremmin. Keskeistä on myös se, että näkyviin tulee eroja, jotta äänestäjien on helpompi tehdä valintansa.”

Li Andersson:

”Nostan esille kaksi ­viisasta kommenttia, jotka liittyvät Israelin ja Palestiinan tilanteeseen. Pekka Haavisto on vaatinut Gazaan tulitaukoa, mikä on ehdottoman tärkeää ja kiireellistä. Alexander Stubb taas on todennut ­viisaasti, että humanitaarista apua ­Palestiinaan on jatkettava, sillä palestiinalaisten eristäminen pelaisi ainoastaan Hamasin pussiin.”

Alexander Stubb:

”Presidentinvaaleissa on erittäin asiantuntevia ­ehdokkaita. Arvostan jokaista ehdokasta, joten kehun heidät kaikki.

Mika Aaltolalla on ollut kyky sanoittaa Venäjän hyökkäys­sodan eri vaiheita. Li Andersson on aina ollut suoraselkäisesti punavihreä arvopoliitikko. Sari Essayah on ­todellinen asiaosaaja, joka ­paneutuu ­asiaan kuin asiaan. Pekka ­Haavistolla on kokemusta sisä- ja ulkopolitiikasta sekä kansainväliset verkostot kunnossa. Jussi Halla-ahon ulkopoliittinen analyysi on terävää ja selkeää.

Hjallis Harkimolla on laaja-alainen kokemus yritysmaailmasta. Olli Rehn on pitkäaikainen ystäväni ja yksi tämän porukan kokeneimmista ehdokkaista.

Jutta ­Urpilainen on yksi sukupolvemme kokeneimmista poliitikoista, kovassa liemessä keitetty ­entinen valtiovarain­ministeri ja empaattinen asiantuntija.”

Sari Essayah:

”Jutta Urpilainen on yksi harvoista ­naisehdokkaista ­näissä vaaleissa. Hän on toiminut puoluejohtajana ja ­ministerinä. Jutta Urpilainen on Suomen toistaiseksi ainut naiskomissaari. Hän on yhteistyökykyinen eikä tärkeile turhia.”

Olli Rehn:

”Pekka Haavisto esiintyy aina rauhallisella ja miellyttävällä tavalla kaikissa tilanteissa. Alexander Stubb oli erinomainen vienninedistäjä ulkomaankauppaministerinä, Team Finlandin rakentaja.”

Jussi Halla-aho:

”Arvostan ehdokas ­Stubbia siitä, että hän ei harrasta ­halpamaisia temppuja eikä pidä vyön alle lyömisestä.”

Pekka Haavisto:

”Jutta Urpilainen hyppää ­kisaan suoraan EU-komissaarin tehtävistä. Hän tuo mukaan ajankohtaista EU-osaamista tilanteessa, jossa Euroopan ­unionin tuki Ukrainalle on ­ollut avainasemassa ja keskustelua EU:n laajenemisesta paitsi Ukrainaan myös Länsi-Balkanille käydään vilkkaasti.

Odotan kiinnostuneena Jutta Urpilaisen panosta presidenttikeskusteluun.”

Jutta Urpilainen:

”Minulla on ollut ilo työurallani olla tekemisissä kaikkien kanssaehdokkaiden kanssa. Useimmat tunnen eduskunnasta ja kaikkia arvostan.

Kehun Alexia, koska hänen positiivinen energiansa ja draivinsa on tarttuvaa ja hän on aika kannustamassa muita. Meillä on urallamme samanlaisia kokemuksia vallan menettämisestä, niistä olemme keskustelleet paljon. Luulen, että ne kokemukset ovat vahvistaneet meitä molempia.”

Harry Harkimo:

Harkimo ei vastannut Seuran kyselyyn muistutuksista huolimatta.

Lue myös: Jenni Haukio on avoin oman poliittisen uransa jatkolle – ”En sulje pois mahdollisuutta ehdolle asettumisesta”

X