Näin Martti Ahtisaarta muistellaan maailmalla – Presidentti Niinistö: ”Hän uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen”

Presidentti Martti Ahtisaarta (1937–2023) muistellaan laajasti maailmalla ja ympäri Suomen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidentti Martti Ahtisaari on poissa. Hän oli Suomen tasavallan kymmenes presidentti ja rauhan nobelisti.

Presidentti Martti Ahtisaarta (1937–2023) muistellaan laajasti maailmalla ja ympäri Suomen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Presidentti Martti Ahtisaari on kuollut. Suomen ainoa rauhan nobelisti oli kuollessaan 86-vuotias.

Tasavallan kymmenettä presidenttiä muistellaan suurella lämmöllä ympäri Suomen. Presidentti Sauli Niinistö kirjoitti suruvalittelunsa viestipalvelu X:ään.

”Martti Ahtisaari uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen, ja hän eli suuren, merkittävän elämän”, presidentti Niinistö kirjoitti.

Presidentti Tarja Halonen esitti syvän osanottonsa ja muistutti Ahtisaaren Nobel-palkinnosta.

”Martti Ahtisaaren rauhanjärjestö CMI jatkaa hänen työtään maailmanrauhan puolesta, jota tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan”, presidentti Halonen kirjoitti englanniksi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lähetti surunvalittelut suomeksi omalla X-tilillään.

”Suomi on menettänyt merkittävän valtiomiehen. Eurooppa visionäärin. Maailma rauhan mestarin”, von der Leyen kirjoittaa.

Johtava rauhantekijä Namibiassa

Namibian presidentti Hage Geingob muisteli myös Ahtisaarta, joka oli ratkaisevana tekijänä Namibian rauhanvälitysprosessissa. Martti on suosituin ulkomaalaisperäinen nimi, joka poikalapsille Namibiassa annetaan, ja siellä on myös useita Ahtisaari-nimisiä kouluja.

”Hän oli ystävä Namibian vapaustaistelussa ja johtava rauhantekijä, jolla oli YK:n kautta keskeinen rooli uuden Namibian syntymässä”, Geingob kirjoitti.

Myös Namibian kansalaiset muistelevat Ahtisaarta. Eräs käyttäjä on kirjoittanut, että Ahtisaaren pioneerimäisen työn valtion itsenäisyyden puolesta, presidentti ansaitsee täyden myötätunnon ja tunnustuksen.

”Meidän tukemisestamme apartheid-vastarinnan ja laittoman miehityksen synkimpinä aikoina. Lepää kunniassa, sinun nimesi tulee olemaan historiassamme ikuisesti”, Rodney Hoaeb kirjoitti.

Myös brittiläinen yrittäjä, Virgin-yhtiöistään tuttu miljardööri Richard Branson jakoi uutisen. Hän lähetti sosiaalisen mediansa kautta surunvalittelut Ahtisaaren perheelle ja ystäville.

”Hänen johtajuudellaan konfliktien ratkaisuissa ja rauhan rakentamisessa oli valtava vaikutus maailmaan”, Branson kirjoittaa.

Poliitikot muistelevat rauhan tekijää

Pääministeri Petteri Orpo puolestaan korostaa, että Ahtisaaren yli 30-vuotinen työ konfliktien ratkaisijana on arvokas perintö.

Entinen pääministeri Sanna Marin lähettää osanottonsa Ahtisaaren perheelle ja läheisille. Marin kirjoitti, että presidentti jää historiaan suurena suomalaisena ja rauhan lähettiläänä.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sanoo, että Ahtisaari oli presidentti ison muutoksen keskellä ja monessa asiassa rohkeasti aikaansa edellä.

”Monessa maassa Suomi on yhtä kuin rauha. Syy siihen on Martti Ahtisaari, jonka työ rauhan eteen on mittava, niin ennen presidenttikauttaan kuin sen jälkeenkin”, Adlercreutz kirjoittaa.

Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn kutsuu Ahtisaarta merkittäväksi valtiomieheksi, joka ohjasi Suomea kohti länttä.

”Hänessä henkilöityi kokoaan suurempi Suomi rauhan rakentajana. Evakkopojan tausta näkyi myötätuntona konflikteista kärsiviä kohtaan”, Rehn kirjoitti.

Suuri elämäntyö

Entinen ulkoministeri ja rauhantehtävissä Afrikassa ja Lähi-idässä toiminut Pekka Haavisto kirjoitti kymmenen viestin ketjun Ahtisaaresta.

”Ahtisaaren väsymätön työ rauhanneuvottelijana on merkinnyt miljoonille ihmisille mahdollisuutta elää arkeaan poissa sodan ja terrorin kauhuista. Sen suurempaa elämäntyötä ihmisellä ei voi olla”, Haavisto kirjoittaa.

Pekka Haavisto päättää viestinsä ajatukseen, että paras tapa kunnioittaa Ahtisaaren muistoa on jatkaa hänen rauhantyötään.

Presidentti Martti Ahtisaari (1937–2023) oli Suomen kymmenes presidentti.
Presidentti Martti Ahtisaari (1937–2023) oli Suomen kymmenes presidentti. © Markus Pentikäinen

Lue myös: ”Martti Ahtisaari uskoi nuoriin – ja siihen, että kaiken julman ja synkän takaa nousee valo” – Ystävä ja kollega Jussi Lähde muistelee presidenttiä

X