”Suomi ei ole enää yksin” – Tapasimme Linnan juhlien kunniavieraita ja presidenttiehdokkaat

Linnan juhliin oli kutsuttu1 700 vierasta. Kunniavieraita olivat sotiemme veteraanit ja lotat. Tapasimme myös presidenttiehdokkaat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sotaveteraani Taito Metsäluomalla riitti juttuseuraa Linnassa. Veteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa hän pääsi vaihtamaan kuulumisia tohtori Jenni Haukion kanssa.

Linnan juhliin oli kutsuttu1 700 vierasta. Kunniavieraita olivat sotiemme veteraanit ja lotat. Tapasimme myös presidenttiehdokkaat.
Teksti:
Tyyne Pennanen, Linda Martikainen

Linnan juhliin saapunut ähtäriläinen sotaveteraani Taito Metsä­luoma, 98, ilahtui kutsusta Linnaan. Tyttärensä Arja Metsäluoman kanssa Helsinkiin matkustanut sotaveteraani toivoi löytävänsä Linnasta juttuseuraa.

”Presidenttiparia on mukava katsoa, ja jos vaikka löytäisin toisen sotaveteraanin”, Taito Metsäluoma sanoi ennen juhlia.

Sotaan Metsäluoma lähti keväällä 1943 ollessaan 18-vuotias, ja kesän hän vietti jo rintamalla. Nuori sotamies joutui eturintamalle, jossa hän oli tulenjohtoporukassa kilometrin päässä linjasta.

”Meillä oli raskaat kranaatinheittimet. Minä kuuluin siihen puhelinporukkaan, ja jouduimme aina yksi kerrallaan etulinjaan kiikaroimaan, miltä näytti. Aliupseeri antoi kranaatinheittimelle lukemat, että miten ammuttiin.”

Nuorena poikana tilanteen vakavuutta ei tullut juuri pohdittua, mutta nyt vanhoja sopii jo muistella.

”Ei sitä silloin miettinyt, pahemmaksi tulee, kun vanhenee.”

”Ihmiset kärsivät suurella joukolla”

Taito Metsäluoma on seurannut myös Ukrainan sotaa. Kun sota Ukrainassa talvella 2022 alkoi, mietti Metsäluoma heti, miten kamalaa se on kaikille.

”Se on ilkeää, jos tuollainen sota jatkuu kauan. Ihmiset kärsivät suurella joukolla.”

Suomen hallitus teki joulukuussa kovan päätöksen ja sulki Suomen itärajan. Natoon kuuluminen rauhoittaa kuitenkin Taiton mieltä.

”Vähän vaarallinen raja se on, mutta Suomen ei tarvitse olla yksin vartiossa. Ei ne uskalla sieltä yrittää. Ilkeää vain on, kun on noin lähellä sotainen kansa. Sota on aina sotaa. Toivomus olisi, ettei sellaista kenellekään enää tulisi.”

Lue myös: Sotaveteraani Taito Metsäluoma, 98, oli vain 18-vuotias liittyessään tulenjohtoporukkaan eturintamalla – ”Ei sitä silloin miettinyt”

Linnan juhlat ja kunniavieraat

 Ensimmäisenä presidenttiparia kätteli lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen. Hän on Suomen 12. arkkiatri ja kantanut arvonimeä vuodesta 1995.
 Ensimmäisenä presidenttiparia kätteli lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen. Hän on Suomen 12. arkkiatri ja kantanut arvonimeä vuodesta 1995. © Tommi Tuomi
Vuoden Lotta Alli Korva, 101, palveli kolmessa sodassa. Hän oli talvisodan syttyessä 17-vuotias. Korva lausui runon presidenttiparin isännöimässä sotaveteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa.
Vuoden Lotta Alli Korva, 101, palveli kolmessa sodassa. Hän oli talvisodan syttyessä 17-vuotias. Korva lausui runon presidenttiparin isännöimässä sotaveteraanien ja lottien kahvitilaisuudessa. © Tasavallan presidentin kanslia
Torniosta asti Helsinkiin matkustanut sotaveteraani Tenho Ruottu saapui Presidentinlinnaan pojantyttärensä Päivi Palokankaan kanssa. Kaksikko odotti ainakin pääsevänsä maistelemaan herkkuja ja juttelemaan presidentin kanssa.
Torniosta asti Helsinkiin matkustanut sotaveteraani Tenho Ruottu saapui Presidentinlinnaan pojantyttärensä Päivi Palokankaan kanssa. Kaksikko odotti ainakin pääsevänsä maistelemaan herkkuja ja juttelemaan presidentin kanssa. © Puolustusvoimat
Ministeri Elisabeth Rehn nimitettiin YK:n ystävien kunniajäseneksi. Hän toimi YK:n tehtävissä 1995–1999. ”Lähi-idän sota on kaikista surullisinta tällä hetkellä. Toivon, että jaksamme avustaa yhtä paljon Ukrainaa jatkossakin, kun muut sodat jatkuvat. Tulevaisuuden uskoa täytyy aina olla.”
Ministeri Elisabeth Rehn nimitettiin YK:n ystävien kunniajäseneksi. Hän toimi YK:n tehtävissä 1995–1999. ”Lähi-idän sota on kaikista surullisinta tällä hetkellä. Toivon, että jaksamme avustaa yhtä paljon Ukrainaa jatkossakin, kun muut sodat jatkuvat. Tulevaisuuden uskoa täytyy aina olla.” © Vesa Moilanen/Lehtikuva

Lue myös: Niinistö presidenttikaudestaan: ”On tullut oltua aika monessa sellaisessa sanoisinko vyyhdissäkin mukana, jota ei ole koskaan julkisuudessa näkynyt”

Tohtori Pentti Arajärvi ja presidentti Tarja Halonen saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion viimeistä kertaa isännöimille Linnan juhlille. Ensi vuonna vieraat ottaa vastaan uusi presidenttipari.
Tohtori Pentti Arajärvi ja presidentti Tarja Halonen saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion viimeistä kertaa isännöimille Linnan juhlille. Ensi vuonna vieraat ottaa vastaan uusi presidenttipari. © Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidenttiehdokkaat juhlivat itsenäisyyttä

”Suomen itsenäisyyttä on aina ilo juhlia, ja tänään on ollut upea päivä. Olimme aamulla kirkossa ja sitten täällä”, kertoi ministeri ja presidenttiehdokas Sari Essayah. Rinnalla oli puoliso, diakoniatyöntekijä Robert Knapp, joka kertoi olevansa nyt 18:tta kertaa Linnassa. ”Tämä ei ole koskaan arkinen tapahtuma, yhtä paljon jännittää aina”, hän sanoi.
”Suomen itsenäisyyttä on aina ilo juhlia, ja tänään on ollut upea päivä. Olimme aamulla kirkossa ja sitten täällä”, kertoi ministeri ja presidenttiehdokas Sari Essayah. Rinnalla oli puoliso, diakoniatyöntekijä Robert Knapp, joka kertoi olevansa nyt 18:tta kertaa Linnassa. ”Tämä ei ole koskaan arkinen tapahtuma, yhtä paljon jännittää aina”, hän sanoi. © Kimmo Brandt/All Over Press
Puolisonsa Juha Pursiaisen kanssa Linnaan saapunut presidenttiehdokas Li Andersson kertoi viettävänsä joulua perheensä kanssa Turussa. Ava-tytär täyttää kaksi tammikuussa. ”Lapselle on tärkeää, että isovanhemmat ovat paikalla, leikitään ja vietetään aikaa yhdessä. Tänä vuonna pitää olla joulupukki, kyllä hän on jo sen verran vanha.”
Puolisonsa Juha Pursiaisen kanssa Linnaan saapunut presidenttiehdokas Li Andersson kertoi viettävänsä joulua perheensä kanssa Turussa. Ava-tytär täyttää kaksi tammikuussa. ”Lapselle on tärkeää, että isovanhemmat ovat paikalla, leikitään ja vietetään aikaa yhdessä. Tänä vuonna pitää olla joulupukki, kyllä hän on jo sen verran vanha.” © Tommi Tuomi
Presidenttiehdokas Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on nyt liittynyt niiden 3 000 maahanmuuttaja-yrittäjän joukkoon, jotka avaavat Suomessa yrityksen. ”Yhteistä aikaa on iltaisin kotona, kun me juttelemme, mitä on päivän aikana tapahtunut”, Haavisto kertoi.
Presidenttiehdokas Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on nyt liittynyt niiden 3 000 maahanmuuttaja-yrittäjän joukkoon, jotka avaavat Suomessa yrityksen. ”Yhteistä aikaa on iltaisin kotona, kun me juttelemme, mitä on päivän aikana tapahtunut”, Haavisto kertoi. © Kimmo Brandt/All Over Press
”Itsenäisyys merkitsee vapautta, itsemääräämisoikeutta ja sitä, että Suomessa on rauha”, pääministeri Petteri Orpo sanoi vierellään puoliso Niina Kanniainen-Orpo.
”Itsenäisyys merkitsee vapautta, itsemääräämisoikeutta ja sitä, että Suomessa on rauha”, pääministeri Petteri Orpo sanoi vierellään puoliso Niina Kanniainen-Orpo. © Tommi Tuomi
Kiireinen presidenttiehdokas Alexander Stubb ei jätä liikuntaa väliin. ”Olen käynyt tänäänkin juoksulenkillä”, hän kertoi. Puoliso, johtaja Suzanne Innes-Stubb harrastaa myös triathlonia. ”Harjoittelen ensi kesän kilpailuja varten”, hän sanoi.
Kiireinen presidenttiehdokas Alexander Stubb ei jätä liikuntaa väliin. ”Olen käynyt tänäänkin juoksulenkillä”, hän kertoi. Puoliso, johtaja Suzanne Innes-Stubb harrastaa myös triathlonia. ”Harjoittelen ensi kesän kilpailuja varten”, hän sanoi. © Tommi Tuomi
”Vietämme joulua appivanhempieni kanssa ja käymme tervehtimässä myös äitiäni, joka asuu Tampereella”, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kertoi rinnallaan puolisonsa Hilla Halla-aho.
”Vietämme joulua appivanhempieni kanssa ja käymme tervehtimässä myös äitiäni, joka asuu Tampereella”, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kertoi rinnallaan puolisonsa Hilla Halla-aho. © Tommi Tuomi
Mika ja Kirsi Aaltolan Geo-poika oli Kirsin äidin hoidossa. Isovanhempien apu on tärkeää. ”Rauhallinen isovanhempi tekee lapsille hyvää, kun vanhemmat tuppaavat olemaan yleensä vähän kiireisiä. Yritetään nauttia ylisukupolvisuudesta. Se on Suomen maassa yhä harvinaisempaa, koska etäisyydet ovat pitkiä”, Mika Aaltola sanoi.
Mika ja Kirsi Aaltolan Geo-poika oli Kirsin äidin hoidossa. Isovanhempien apu on tärkeää. ”Rauhallinen isovanhempi tekee lapsille hyvää, kun vanhemmat tuppaavat olemaan yleensä vähän kiireisiä. Yritetään nauttia ylisukupolvisuudesta. Se on Suomen maassa yhä harvinaisempaa, koska etäisyydet ovat pitkiä”, Mika Aaltola sanoi. © Tommi Tuomi

Linnan juhlissa Hjallis Harkimo ja Jasmine Pajari: ”Ei olla vielä puhuttu joulusta”

Kansanedustaja Hjallis Harkimo saapui juhliin uuden rakkaansa Jasmine Pajarin kanssa. Harkimo arveli, että hän on ollut Linnassa yli 20 kertaa, Pajarille kerta oli ensimmäinen. Joulua pari ei ollut ehtinyt suunnitella. ”Ei olla vielä puhuttu joulusta, on pitänyt niin haipakkaa.”
Kansanedustaja Hjallis Harkimo saapui juhliin uuden rakkaansa Jasmine Pajarin kanssa. Harkimo arveli, että hän on ollut Linnassa yli 20 kertaa, Pajarille kerta oli ensimmäinen. Joulua pari ei ollut ehtinyt suunnitella. ”Ei olla vielä puhuttu joulusta, on pitänyt niin haipakkaa.” © Tommi Tuomi
EU-komissaari Jutta Urpilainen kertoi, ettei omille harrastuksille jää juuri aikaa. ”Vapaa-aika menee lasten harrastusten parissa. Vien lapsia sählyturnauksiin ja jalkapallotreeneihin. Jos omaa harrastusta ajattelee, niin se on pianonsoitto, jota opetan myös lapsille. Työmatkoilla ollessani yritän käydä kuntosalilla.” Juhlaseurana oli puoliso Juha Mustonen.
EU-komissaari Jutta Urpilainen kertoi, ettei omille harrastuksille jää juuri aikaa. ”Vapaa-aika menee lasten harrastusten parissa. Vien lapsia sählyturnauksiin ja jalkapallotreeneihin. Jos omaa harrastusta ajattelee, niin se on pianonsoitto, jota opetan myös lapsille. Työmatkoilla ollessani yritän käydä kuntosalilla.” Juhlaseurana oli puoliso Juha Mustonen. © Tommi Tuomi
Suomen Pankin johtaja Olli Rehn ja puoliso Merja kertoivat jalkapallon leimaamasta jouluaatostaan. Ollille jalkapallo on elämäntapa, Merjan mielestä villitys. ”Minun kohdallani siihen liittyy jouluaamuna kello 10 joulurauhan julistaminen pallokentällä Bolliksella – kaksi tunti ennen Turkua!” Olli Rehn kertoi.
Suomen Pankin johtaja Olli Rehn ja puoliso Merja kertoivat jalkapallon leimaamasta jouluaatostaan. Ollille jalkapallo on elämäntapa, Merjan mielestä villitys. ”Minun kohdallani siihen liittyy jouluaamuna kello 10 joulurauhan julistaminen pallokentällä Bolliksella – kaksi tunti ennen Turkua!” Olli Rehn kertoi. © Tommi Tuomi
X