Presidentinvaalit 2024 – Minkälaisia kirjoja ehdokkaat lukevat? Näin he vastasivat

Presidentinvaalit lähestyvät, ja Seura esittää ehdokkaille joka viikko kysymyksen, joka valottaa heidän ajatteluaan ja persoonaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2024 presidentinvaalit asettavat kisaan yhdeksän ehdokasta, jotka ovat ­Li Andersson, Alexander Stubb, Jutta Urpilainen, Sari Essayah, Mika Aaltola, Harry Harkimo, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Pekka Haavisto.

Presidentinvaalit lähestyvät, ja Seura esittää ehdokkaille joka viikko kysymyksen, joka valottaa heidän ajatteluaan ja persoonaansa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Presidentinvaalit 2024 käydään ensimmäisen kierroksen osalta tammikuun lopussa. Kisa ehdokkaiden välillä kiihtyy viikko viikolta.

Seura esittää kahden kuukauden ajan ehdokkaille joka viikko yhden kysymyksen. Tällä kertaa kaikilta ehdokkailta kysyttiin: Kuinka paljon luet kirjoja ja minkälaisia?

Jutta Urpilainen:

Lapsille luetaan joka ilta

Luen lähes joka päivä kirjoja. Lapsillemme luemme joka ilta iltasadun. Työni puolesta luen paljon yhteiskunnallista kirjallisuutta ja tietokirjoja. Vapaa-ajallani nautin kaunokirjallisuudesta. Lomalukemisena on yleensä dekkareita.”

Alexander Stubb:

Tunti lukemista päivittäin

Luen kaikenlaista. ­Erityisesti tietokirjoja ja elämäkertoja, joskus myös romaaneja. Pyrin noudattamaan sääntöä 1+1+1, eli tunti lukemista, tunti liikuntaa ja tunti somea. Somessa valitettavasti epäonnistun.”

Li Andersson

Elämäkerrat kiinnostavat

Olen ollut intohimoinen lukija lapsuudesta lähtien. Luin nuorempana paljon tietokirjoja, mutta aloitettuani täysipäiväisesti politiikassa, huomasin lukemieni kirjojen vaihtuneen kaunokirjallisuuteen ja elämäkertoihin. Se toimi erityisesti uran alkuaikoina hyvänä vastapainona työlle. Viime ­aikoina olen palannut taas ­lukemaan myös tietokirjoja.”

Jussi Halla-aho

Tolkienin tarinat kiinnostavat

”Luen mielelläni tiedekirjallisuutta, etenkin tähtitieteeseen, kielitieteeseen ja arkeologiaan liittyvää sekä korkeatasoista historiallista tai pseudohistoriallista fiktiota. Esimerkkinä jälkimmäisistä voisin mainita Waltarin ja Tolkienin.

Olli Rehn:

Kirjat ovat paheeni

Luen paljon, kirjojen ostelu on oikeastaan salainen paheeni. Luen enimmäkseen yhteiskunnallista, talouteen, politiikkaan ja historiaan keskittyvää kirjallisuutta. Yritän seurata kotimaista kaunokirjallisuuttakin.

Sari Essayah

Monenlaisia kirjoja

”Olen aina lukenut paljon ­monenlaisia kirjoja: kauno­kirjallisuutta, elämäkertoja, historiateoksia, dekkareita, ­tietokirjoja ynnä muita.”

Mika Aaltola

Tuhansia teoksia

Olen lukenut paneutuen tuhansia kirjoja ulkopolitiikkaa koskien. Tämä on ollut intohimoni ja työni jo vuosikymmeniä. Tämän lisäksi luen ääneen perheelle hauskoja novelleja ja lastenkirjoja iltaisin. Kaikki ovat syvässä unessa, kun olen lukemisen lopettanut. Suosikkikirjailijoita on monia, ­mutta erityisesti Milan Kundera ja Jorge Luis Borges kolahtaa ­uudestaan ja uudestaan.”

Pekka Haavisto

Reissuilla äänikirjoja

”Olen kirjaharrastaja, ja ostan tai tilaan kirjoja myös anti­kvariaateista. Luen historiaa ja elämäkertoja mutta myös kaunokirjallisuutta. ­Pidemmillä reissuilla tulee kuunneltua paljon äänikirjoja. Yksi suositukseni on Joonatan Tolan ­Punainen planeetta – aika riipaiseva mutta samalla humoristinen kuvaus yhden taiteilijaperheen ja sen lasten arjesta.”

Harry Harkimo

Harkimo ei vastannut Seuran kyselyyn muistutuksista huolimatta.

Presidentinvaalit lähestyvät – Aiemmat presidenttiehdokkaille esitetyt kysymykset ja vastaukset löydät näistä jutuista:

Lue myös: Miten ehdokkaat kehuvat toisiaan? Näin he vastasivat ja kuvailivat kilpailijoitaan Seuran kyselyssä

Lue myös: Mitä ehdokkaat sanoisivat kansalaiselle, jolla on taloudellisesti vaikeaa? Näin ehdokkaat vastasivat

Lue myös: Milloin ehdokkaat itkivät viimeksi? Näin he vastasivat Seuran kysymykseen

Lue myös: Mitä ehdokkaat ottaisivat mukaansa Mäntyniemeen? Näin he vastasivat Seuran kysymykseen

Lue myös: Mitä ehdokkaan suosikkijoukkue kertoo hänestä? Näin ehdokkaat vastasivat

X