Kuka heistä on Legendojen legenda? Äänestä suosikkiasi ja osallistu uutuuskirjan arvontaan!

90 vuotta täyttävä Seura on jakanut Elävä legenda -palkinnon kymmenelle ansioituneelle suomalaistaiteilijalle. Nyt heistä valitaan Legendojen legenda.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun äänestät 5.6. mennessä, osallistut kirjapalkinnon arvontaan!

90 vuotta täyttävä Seura on jakanut Elävä legenda -palkinnon kymmenelle ansioituneelle suomalaistaiteilijalle. Nyt heistä valitaan Legendojen legenda.
Teksti:
Seuran toimitus

Seuran 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestämme Legendojen legenda -äänestyksen. Seuran Elävä legenda -palkinto on jaettu kymmenen vuotta, ja nyt toivomme lukijoiltamme mielipidettä siitä, kuka palkituista on todellinen Legendojen legenda.

Elävä legenda -palkinto jaettiin ensi kerran vuonna 2014

Ensimmäisen Elävä legenda -palkinnon sai iskelmälaulaja Reijo Taipale. Taipale teki läpimurtonsa vuonna 1962, ja pitkän uran aikana syntyi Satumaan, Niittykukkien ja Onnen maan kaltaisia rakastettuja hittejä. Taipale kuoli 79-vuotiaana vuonna 2019.

Vuoden 2015 Elävä legenda oli laulaja Jari Sillanpää. Vuoden 1995 tangokuninkaan samana vuonna julkaistu albumi Jari Sillanpää on Suomen kaikkien aikojen myydyin albumi.

Sillanpään jälkeen Eläväksi legendaksi valittiin viihteen moniosaaja Vesa-Matti Loiri. Näyttelijänä ja laulajana koko kansan valloittanut Loiri muistetaan muun muassa elokuvista Pojat, Tie pohjoiseen ja roolistaan Uuno Turhapurona. Hän tulkitsi koskettavasti myös Eino Leino -runojen pohjautuvia lauluja. Loiri kuoli vuonna 2022.

Vuonna 2017 Elävä legenda -palkinnon sai sinivalkoinen ääni Katri Helena. Yli 60 vuotta kestäneen uran aikana Katri Helena on laulanut tiensä suomalaisten sydämiin muun muassa kappaleilla Anna mulle tähtitaivas, Katson autiota hiekkarantaa, Vasten auringonsiltaa ja Puhelinlangat laulaa. Tänä vuonna hän valloitti esiintymisellään Uuden Musiikin Kilpailussa.

Seuraavana vuonna Elävä legenda oli Danny, joka muistetaan 60-vuotisen uransa lisäksi näyttävistä show-kiertueistaan. Danny on myös johtanut omaa tuotantoyhtiötään D-tuotantoa, jonka kautta esimerkiksi Topi Sorsakoski, Virve Rosti ja Kirka saivat nostetta uralleen.

Elävä legenda 2019 oli Arja Koriseva. Vuoden 1989 tangokuningatar on valittu aikoinaan myös kaikkien aikojen tangokuningattareksi. Hän on tehnyt myös näyttävän uran televisiossa ja elokuvissa, ja hänet muistetaan muun muassa kappaleista Enkelin silmin, Tuulen värit ja Leipää, lempee, lämpöö.

Aira Samulin oli vuoden 2020 Elävä legenda

Tanssilegenda Aira Samulin valittiin Eläväksi legendaksi vuonna 2020. Tanssikouluyrittäjä ehti tanssittaa suomalaisia vuosikymmeniä ja nosti esimerkiksi karjalaisuutta ja mielenterveysongelmia yhteiskunnalliseen keskusteluun. Samulin näytti myös Elävä legenda -palkintotilaisuudessa rakkaassa Hyrsylän Mutkassaan, että tanssi sujuu yhä. Samulin kuoli syksyllä 2023 ollessaan 96-vuotias.

Samulinin jälkeen palkinto luovutettiin laulaja Eino Grönille. Nyt 85-vuotiaan Grönin ura alkoi vaikuttavat 67 vuotta sitten, ja hän keikkailee edelleen. Esimerkiksi Laivat puuta, miehet rautaa -kappaleesta muistettu laulaja on voittanut Syksyn Sävelen, ja hänet on palkittu Iskelmä-Finlandialla.

Sanoittaja-säveltäjä Jukka Kuoppamäki oli Elävä legenda 2022. Kuoppamäen rakastetuimpia kappaleita ovat muun muassa Sininen ja valkoinen, Tämä taivas, tämä maa ja Matkamiehen Virsi. Kuoppamäellä on menossa juhlavuosi, sillä hän perusti ensimmäisen bändinsä 65 vuotta sitten.

Viime vuonna Eläväksi legendaksi valittiin näyttelijä Seela Sella. 1960-luvun alussa näyttelijän uransa aloittanut Sella on näytellyt Kansallisteatterissa ja hänet muistetaan muun muassa elokuvista Kalteva torni ja Teräsleidit. Sella on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla ja hän on taideyliopiston kunniatohtori.

Äänestä Seuran Legendojen legenda ja voita kirjapalkinto

Kuka on Seuran Elävä legenda -palkituista suosikkisi ja todellinen Legendojen legenda? Kun äänestät 5.6. mennessä, osallistut kirjapalkinnon arvontaan! Tällä kertaa palkintona on Paula Havasteen Luode-romaani (Gummerus). Ilmoitamme voittajalle henkilökohtaisesti.

Kiitos, tämä kysely on jo päättynyt.

X