Vesa-Matti Loirin elämä oli täynnä rajattomia rakkauksia ja mittaamattomia menetyksiä – Kiihkeästä intohimosta huolimatta yksikään suhde ei kestänyt

Seesteisiä ajanjaksoja Vesa-Matti Loirin elämässä oli harvoin, eivätkä ne milloinkaan kestäneet kauan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa-Matti Loirin elämää varjostivat toisen vaimon ja kahden pojan kuolemat. Kuvassa Vesa-Matti ja Jan-poika laskevat kukkia Mona Loirin haudalle.

Seesteisiä ajanjaksoja Vesa-Matti Loirin elämässä oli harvoin, eivätkä ne milloinkaan kestäneet kauan.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Vesa-Matti Loirin elämä ei ollut koskaan tasaista.

”En ole katkera, mutta pitkää onnellista jaksoa ei elämässäni ole koskaan ollut”, Loiri sanoi Seuran haastattelussa vuonna 2016.

Vaikeimpina hetkinä häntä lohdutti elämänkatsomus.

Tärkeintä on rakkaus

Vesa-Matti Loiri oppi laulamaan ennen kuin puhumaan. Siihen kannustivat samassa pihapiirissä 1940-luvun lopulla asuneet, kolme–neljä vuotta vanhemmat Sarvalan tytöt, joihin Matti –kuten häntä silloin kutsuttiin– oli rakastunut.

Tyttöjen houkutellessa hän lauloi, vaikkei vielä sitäkään kunnolla taitanut.

”Matti lauloi sen vuoksi, että tytöt ihastuisivat häneen. Tämä toistui yhä uudestaan hänen elämässään myös sen jälkeen, kun hänestä oli tullut Vesa-Matti, Ploiri, Loiri ja lopulta Vesku”, totesi Jari Tervo kirjoittamassaan elämäkerrassa Loiri (Otava, 2019).

Teoksessa siteerataan Lenita Airiston tekemää artikkelia, jonka tämä kirjoitti Vesa-Matti Loirin haastattelun pohjalta vuonna 1972 Jaana-lehden Miehiä minun makuuni -juttusarjaan.

Rakkausteemaan keskittyneessä tekstissä Loiri totesi olevansa rakkaudessaan ehdoton mutta ei itsekäs:

”Koskaan minulle ei työni ole ollut yhtä tärkeä kuin rakkaus, eikä toivottavasti koskaan tulekaan. Toisen ihmisen olisi kuitenkin tajuttava, että tämä meidän rakkautemme on aina olemassa, vaikka lähdenkin välillä pois. Se on minulle pakko, rakkaus on silti olemassa. Ihmisten pikkumaisuus ei vain pysty sulattamaan sitä.”

Vesa-Matti Loiri sanoi myös rakastuvansa jatkuvasti, kaiken aikaa ja helposti. Hän oli aina rakastunut, tosin kohde vaihtui useasti. Lenita Airistonkin kanssa haastattelu jatkui kiihkeänä rakkaussuhteena.

Marita Hakala ja Loiri olivat kihloissa 1989–1993. © JUKKA VATANEN / OM-ARKISTO

Marita Hakala ja Loiri olivat kihloissa 1989–1993. © JUKKA VATANEN / OM-ARKISTO

Kirjassa Loiri todetaan, että eniten yhteistä –nautinnollista erotiikkaa, yliluonnollisia kokemuksia ja uskoa jälleensyntymiseen– Loirilla oli Marita Hakalan kanssa. Hänelle Loirilla oli tapana kirjoittaa ajatuksistaan ja tunteistaan valvoessaan öisin.

”Ihmisestä voi tulla vaikka kuinka kuuluisa tahansa, tai hänet voidaan nostaa vaikka millaiselle jalustalle, mutta jos hän jää vaille todellista rakkautta, tai menettää sen typeryyttään, kokee hän äkkiä itsensä niin mikroskooppisen pieneksi, ettei hän enää voi uskoa kenenkään häntä näkevän”, siteerataan yhtä kirjeistä Jari Tervon kirjassa.

Kiihkeästä intohimosta ja palavasta rakkaudesta huolimatta yksikään suhteista ei kestänyt. Miksi?

”Loiri ymmärsi, että hänen suhteissaan vaikutti kolme osapuolta: nainen, Loiri ja Loirin ego. Näistä viimeinen vaati oikukkaimpana eniten tilaa”, vastaa Jari Tervo kirjassaan.

Lue myös: Vesa-Matti Loirin rakkauselämä on ollut kiihkeää vuoristorataa – Näin kumppaneita yhdisti Uuno Turhapuro -elokuva

Kolme avioliittoa, viisi lasta

Vesa-Matti Loiri oli 25 vuoden aikana naimisissa kolme kertaa ja asui yhteensä seitsemän naisen kanssa. Tuskin kukaan – edes hän itse – on laskenut, kuinka monta muuta suhdetta hänellä oli liittojensa välillä ja niiden aikana.

Ensimmäinen yötä pidempään kestänyt rak­kaus syttyi Teatterikoulussa. Vesa-Matti Loiri ja Tuula Nyman solmivat avioliiton syyskuussa 1966. Suhde päättyi kahden vuoden kuluttua.

Ensimmäisen avioliitttonsa Vesa-Matti solmi Tuula Nymanin kanssa syyskuussa 1966. © JORMA BLOMGVIST / OM-ARKISTO

Ensimmäisen avioliitttonsa Vesa-Matti solmi Tuula Nymanin kanssa syyskuussa 1966. © JORMA BLOMGVIST / OM-ARKISTO

Mona Puolasesta tuli rouva Loiri tammikuussa 1973. Saman vuoden syyskuussa syntyi Jan Sebastian Loiri. Perheonni alkoi säröillä pian, ja neljä vuotta myöhemmin oltiin eron partaalla. Sitä he eivät ehtineet virallistaa ennen kuin Mona Loiri marraskuussa 1977 kuoli vain 23-vuotiaana.

Vesa-Matti Loirin ja Riitta Jäppisen häitä juhlittiin Mikkelissä heinäkuussa 1978. © SEPPO LOUHI / OM-ARKISTO

Vesa-Matti Loirin ja Riitta Jäppisen häitä juhlittiin Mikkelissä heinäkuussa 1978. © SEPPO LOUHI / OM-ARKISTO

Kolmannen avioliiton Vesa-Matti Loiri solmi heinäkuussa 1978 Riitta Jäppisen kanssa. Huhtikuussa 1979 perheeseen syntyi tytär, Jenni, ja kolme vuotta myöhemmin poika, Joonas. Eroon päädyttiin vuonna 1989.

Päätös ei ollut Loirille helppo.

”Loiri pakkasi jääkiekkomaalivahdin kassinsa ja ­kertoi lapsille, että nyt isä lähtee lopullisesti, ei vain keikkamatkalle. Se oli Loirin elämän synkimpiä ­hetkiä. Hän oli lapsena kauhistellut isän ja äidin eroavan, ­vaikka he eivät sitä koskaan tehneet. Nyt hän itse särki perheensä. Hänen lapsensa saivat kokea ne asiat, joita hän oli lapsena kammonnut”, Tervo kuvasi kirjassaan.

Kolmas avioliitto jäi viimeiseksi, mutta naisia Vesa-Matti Loirin elämässä oli toki sen jälkeenkin. Isä hänestä tuli vielä kaksi kertaa. Avoliitossa Stina Toljanderin kanssa syntyi tammikuussa 1995 Ukko ja kesäkuussa 1996 Sampo.

Vesa-Matti avopuolisonsa Stina Toljanderin kanssa Salpausselän kisoissa 1995. He saivat kaksi poikaa. © JORMA POUTA / OM-ARKISTO

Vesa-Matti avopuolisonsa Stina Toljanderin kanssa Salpausselän kisoissa 1995. He saivat kaksi poikaa. © JORMA POUTA / OM-ARKISTO

Julmimmat iskut

Kun Vesa-Matti Loirin toinen vaimo Mona kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1977, kummallakin oli jo uusi suhde.

Vaimon kuolema oli silti rankka isku, joka yhdessä taloudellisen ahdingon ja holtittoman elämän kanssa sai yrittämään itsemurhaa rauhoittavilla lääkkeillä. Loirin pelasti lääkkeet määränneen lääkärin aavistus, joka sai hänet kirjoittamaan reseptille miedot pillerit.

Vesa-Matti Loiri muisteli vaimon menettämistä vuonna 2014 Loirinuotiolla-ohjelmassa, jossa vieraina olivat presidentti Sauli Niinistö ja jalkapallolegenda Jari Litmanen. Hän siteerasi niin ikään vaimonsa auto-onnettomuudessa menettäneen Niinistön Viiden vuoden yksinäisyys -kirjaa:

”Maailma on muuttunut vain yhden ihmisen verran, mutta samalla kokonaan. Kaikki palautuu nollapisteeseen, ja kykyä on vain yhteen asiaan tarttumiseen kerrallaan.”

Vaimon kuolema ei ollut ainoa tragedia, joka viihdelegendaa koetteli.

Jan Loiri oli Vesa-Matin esikoinen, joka kuoli 20-vuotiaana vuonna 1994 auto-onnettomuudessa. © KARI HAUTALA / OM-ARKISTO

Jan Loiri oli Vesa-Matin esikoinen, joka kuoli 20-vuotiaana vuonna 1994 auto-onnettomuudessa. © KARI HAUTALA / OM-ARKISTO

Jan ja Joonas menehtyivät

Vuonna 1994 hän joutui hyvästelemään esikoisensa, kun Jan Loiri kuoli auto-onnettomuudessa. Vasta 20-vuotias Jan oli palaamassa isovanhempiensa kesäpaikalta Puulavedeltä kohti Kuhmoista, jossa asui ollessaan opettelemassa äänimiehen ammattia oppisopimuksella.

Vajaa kilometri ennen kotia Jan irrotti turvavyönsä. Ennen määränpäätä tuli yhteentörmäys vastakkaisesta suunnasta tulleen auton kanssa. Jan kuoli, vieressä istunut ystävä sekä toisessa autossa olleet pariskunta ja kolme lasta loukkaantuivat.

Vesa-Matti Loiri joutui hyvästelemään myös toisen lapsensa. Toukokuussa 2019 löydettiin kotoaan sairaskohtaukseen kuolleena tuolloin 37-vuotias Joonas Loiri. Suru-uutisen Loirille toivat Joonaksen äiti Riitta, tytär Jenni sekä Joonaksen ystävät Marko ja Petra.

Joonas Loiri syntyi Vesa-Matti ja Riitta Loirille vuonna 1982. Joonas kuoli 37-vuotiaana toukokuussa 2019. Isä ja poika Vermon raveissa syyskuussa 2015. © Lehtikuva / Jussi Nukari

Joonas Loiri syntyi Vesa-Matti ja Riitta Loirille vuonna 1982. Joonas kuoli 37-vuotiaana toukokuussa 2019. Isä ja poika Vermon raveissa syyskuussa 2015. © Lehtikuva / Jussi Nukari

Vesa-Matti Loiri kertoi koskettavasti tunteistaan Jari Tervon kirjoittamassa elämäkerrassa.

”Hänet oli löydetty kotoaan. Hänellä oli ollut oma muuttopäivä, mutta kun häntä ei kuulunut, kantomiehet huolestuivat. Poikani oli jo muuttanut. Joonas lähti ennen vanhaa isäänsä, kuten isoveljensä Jankku. Järjestys on luonnonvastainen ja siksi niin julma. Kun minun piti kyyneltyä elokuvan kohtauksessa, minun tarvitsi vain muistella kuusivuotiasta Joonasta isosiskonsa Jennin liian pitkissä sukkahousuissa. Niin touhuissaan pelaamassa kanssani Amigaa, ettei pikku reppana ehtinyt ajoissa pissalle.”

Lue myös: Joonas-pojan kuolema musersi Vesa-Matti Loirin: ”Minulla oli vaikeaa, mutta painavinta taakkaa kantoi Riitta”

Usko uuteen elämään

Esikoispoikansa Janin kuollessa Vesa-Matti Loiri säilytti surunsa syövereissäkin tyyneytensä. Jotkut erehtyivät pitämään sitä jopa kylmyytenä tai välinpitämättömyytenä. Jari Tervo kirjoitti, että jopa Vesa-Matin äiti Lily ihmetteli, miksei hänen poikansa itke.

”Tyyneys surun edessä johtui siitä, ettei hän pitänyt rakkaan lapsen kuolemaan loppuna. Hän uskoi sielun vaeltavan. Se oli hetkellisesti pitänyt majaa tässä kodissa.”

Jan Loirin kuolinilmoitukseen valittiin säkeet Eino Leinon Hautalaulusta, jonka Loiri levytti ensimmäiselle Leino-levylleen:

Päivä kun nousee niin sammuvi tähti.

Ei se ijäks sammu ken elämästä lähti.

Nuku tähti helmassa päivän.

Säkeet kertovat siitä, mikä Vesa-Matti Loiria lohdutti – usko jälleensyntymiseen.

X