A-olut ja limuviinat ruokakauppoihin – Näin uusi alkoholilaki muuttaisi anniskelua

Suomi ottaa askelen lähemmäs monista euroopan maista tuttuja anniskelutapoja, jos uusi alkoholilaki toteutuu hallituspuolueiden esittämässä muodossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi ottaa askelen lähemmäs monista euroopan maista tuttuja anniskelutapoja, jos uusi alkoholilaki toteutuu hallituspuolueiden esittämässä muodossa.
(Päivitetty: )
Teksti: Juha Kauppinen

Hallituspuolueiden edustajat ovat neuvotelleet linjat, joiden pohjalta uutta alkoholilakia valmistellaan paraikaa sosiaali- ja terveysministeriössä. Ministeriö tulee vielä pyytämään lakia varten asiantuntijalausuntoja. Myös hallitus käy linjoja vielä läpi.

Tämän jälkeen eduskunta joko hyväksyy lain tai jättää sen hyväksymättä. Eduskunnan piti käsitellä asiaa alun perin alkukesästä, mutta käsittely siirtyi syksyyn. Mikäli eduskunta hyväksyy lain, sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Jos hallituspuolueiden neuvottelemat linjaukset toteutuvat ja laki hyväksytään, luvassa on seuraavat muutokset.

 1. Anniskelulupia olisi jatkossa vain yksi, jolla saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia. Nykyiset A- ja B-oikeuden poistuvat.
 2. Ravintolat voisivat myydä alkoholia ilman esteitä samoilla säännöillä kuin muutkin vähittäismyyjät. Näin ravintolasta voisi ostaa juomaa myös mukaansa.
 3. Jatkossa ravintolassa ei tarvitsisi olla koulutettua tai muuten kokenutta henkilöä, niin sanottua vastaavaa hoitajaa tai hänen sijaistaan, kun alkoholia myydään, vaan riittäisi, että paikalla vyövuorossa on vastuulliseksi nimetty täysi-ikäinen henkilö.
 4. 16-vuotiaat voisivat anniskella alkoholia ravintoloissa vastuuhenkilön läsnäollessa. Nykyisin myyjän on oltava 18-vuotias.
 5. Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet tulisivat mahdolliseksi. Nyt ne ovat kiellettyjä.
 6. Niin sanotulla catering-luvalla ravintolat saisivat anniskella alkoholia esimerkiksi yritystiloissa, juhlapaikoissa ja festivaaleilla pelkällä ilmoituksella viranomaiselle.
 7. Ravintola saisi jatkoaikaa alkoholin yömyyntiin jatkossa pelkällä ilmoituksella viranomaiselle. Anniskeluaika päättyisi edelleen klo 1.30, mutta sitä voisi jatkaa ilmoituksella neljään asti.
 8. Kaupassa saisi myydä nelosoluen vahvuisia, 5,5-prosenttisia alkoholijuomia, nyt raja on 4,7 prosenttia.
 9. Juoman ei täytyisi enää olla valmistettu käymisteitse. Tämä vapauttaisi niin sanotut limuviinat.
 10. Pienpanimot saisivat myydä alkoholituotteitaan suoraan valmistuspaikalta. (Tämä esitys ilmoitettaisiin sosiaali- ja terveysministeriön mukaan EU:n komissiolle arvioitavaksi.)
 11. Alkoja saisi pitää nykyisen kahdeksan sijaan auki iltayhdeksään.
 12. Alkoille tulisi oikeus järjestää viinihuutokauppoja.
 13. Ravintolat saisivat jatkossa mainostaa happy hour -tarjouksia, mikä on nykyisin kielletty.
 14. Väkevien alkoholijuomien painetut tai verkkohinnastot sallittaisiin myös valmistajille ja tukkumyyjille. Nykyään ne ovat sallittuja vain Alkolle ja muille vähittäismyyjille.
 15. Alkoholijuomien valmistajien vientiin tarkoitetusta verkkokaupasta kirjattaisiin oma säännös lakiin.
 16. Olutta ja viiniä saisi jatkossa valmistaa kotona mistä vain raaka-aineista. Nykyisin raaka-aineet on laissa määritelty.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön nettisivut

Lue EHYT ry:n toiminnanjohtajan Kristiina Hannulan uuteen alkoholilakiin liittyvä haastattelu Seurasta 28/16.

X