Sinetöikö tämä myrkytyksen ajankohdan? Aleksei Navalnyi kehitti Venäjän oppositiolle ääntenkeskitysmallia, jolla valtapuoluetta saa pelattua vaaleissa sivuun

Venäjän valtaapitävillä on monta syytä päästä eroon oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista, mutta ajankohtaisin on hänen luoma vaalitaktiikkamallinsa ”Älykäs äänestäminen”. Se on osoittanut toimivuutensa jo yksissä vaaleissa, ja uhannut ”Yhtenäinen Venäjä”- valtapuolueen ylivoimaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aleksei Navalnyi on mainostanut "Älykäs äänestys" -järjestelmäänsä valtapuolueen kaatajana.

Venäjän valtaapitävillä on monta syytä päästä eroon oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista, mutta ajankohtaisin on hänen luoma vaalitaktiikkamallinsa "Älykäs äänestäminen". Se on osoittanut toimivuutensa jo yksissä vaaleissa, ja uhannut "Yhtenäinen Venäjä"- valtapuolueen ylivoimaa.
Teksti: Esa Tuominen

Novitshok-hermomyrkkyä saaneella, nyt sairaalahoidossa Berliinissä olevalla venäläisellä oppositiojohtajalla Aleksei Navalnyilla on paljon katkeria vastustajia.

Aleksei Navalnyi oli paljastanut yhden jos toisenkin korruptoituneen virkamiehen, kansanedustajan tai vallanpitäjien liepeillä keikkuvan henkilön satumaisia rikkauksia ja saattanut heidät naurunalaisiksi.

Mutta oliko myrkytyksen takana sittenkään Navalnyin loukkaama korruptoitunut virkamies tai suuttunut oligarkki? Novitshok on kemiallinen ase, jonka käyttö on useimmiten visusti valtion koneiston valvonnassa.

Mikä Navalnyin toiminnassa ärsytti Venäjän johtoa tai turvallisuusviranomaisia niin, että novitshok-myrkkyyn piti tarttua juuri nyt ja näin näyttävästi, mainehaitoista välittämättä?

Vastaus saattaa löytyä opposition ajamasta vaalitaktiikan muuttamisesta. Navalnyin uusin kuningasajatus oli nimeltään ”Älykäs äänestäminen”, jota hän kannattajineen markkinoi innostuneesti eri puolilla Venäjää tämänkin kesän ja alkusyksyn aikana.

Ajatuksena on, että matemaattisesti määriteltyjen todennäköisyyksien mukaan äänestämällä Venäjän johtava, Vladimir Putinia tukeva puolue Yhtenäinen Venäjä saataisiin kammetuksi pois monopoliasemasta, johon se on päässyt.

”Älykäs äänestäminen” osoitti toimivuutensa

Tähän asti Yhtenäinen Venäjä on voittanut melkein kaikkialla paikallisvaaleissakin, koska sen vastustajien äänet ovat hajonneet useammalle ehdokkaalle.

Navalnyin idea on, että kustakin vaalipiiristä etsitään ehdokas, jolla näyttäisi olevan suurimmat mahdollisuudet lyödä Yhtenäisen Venäjän ehdokas. Tämän jälkeen kaikille oppositiota suosiville äänestäjille suositellaan äänten keskittämistä hänelle.

Apuna suosittelussa käytetään viidakkorummun lisäksi kännykkäsovelluksia, keskustelupalstoja, viestiryhmiä ja perinteistä mainontaa.

Tällaisilla mainoksilla Navalnyin väki promoaa ääntenkeskitysmalliaan: ”Nollatkaa Yhtenäinen Venäjä -puolue”.

Yksinkertainen, Suomessakin maakuntapolitiikassa suosittu laskelmointitapa on Venäjällä uutta, ja se toimii.

Älykäs äänestäminen näytti voimansa viime vuonna Moskovan kaupunginparlamentin vaaleissa. Kun aikaisemmin yhden ehdokkaan vaalipiireistä oli päässyt läpi melkein yksistään Yhtenäisen Venäjän ehdokkaita, oli nyt vähällä, että valtapuolue menettäisi yksinkertaisen enemmistönsä Moskovassa.

Navalnyi suositteli äänestämään kussakin vaalipiirissä vahvinta oppositioehdokasta – olipa hän sitten kommunisti, zhirinovskilainen, liberaalin Jabloko-puolueen ehdokas tai riippumaton poliitikko.

Älyäänestysmainoksissa selitetään keskitysmallin matemaattisia etuja perinteiseen äänestämiseen verrattuna. © Navalnyin kampanjatoimisto

Aiemmista oppositiohankkeista poiketen uutta oli, että tässä mallissa tärkeintä oli saada edes joku kiilaksi Putinin puolueelle: ajattelumallissa kuka vain olisi parempi kuin Putinin puolueen ehdokas.

Kun ensin saataisiin yhden puolueen monopoli murrettua, voitaisiin myöhemmin siirtyä normaaliin kilpailuun ehdokkaiden välillä, Navalnyi mainosti.

Palasi äänestysmallinsa mainosreissulta, sai myrkkyä

Tullessaan myrkytetyksi Aleksei Navalnyi oli juuri palaamassa Venäjän kolmanneksi suurimmasta kaupungista Novosibirskista, jossa hän agitoi älykkään äänestämisensä puolesta.

Navalnyi keräsi materiaalia paikallisesta rakennusmogulista, joka on myös vaikutusvaltainen kaupunginvaltuutettu – tietysti Yhtenäisestä Venäjästä.

Nyt Navalnyin tukijat ovat julkaisseet materiaalin videona, jota on katsottu lähes neljä miljoonaa kertaa. Klippi sisältää niin rankkaa aineistoa novosibirskiläisestä rakennusmogulista, että se vaikuttaa kaupungissa varmasti pommin tavoin.

Venäjällä on tulossa useita tärkeitä vaaleja, joissa älykkään äänestämisen voimaa on tarkoitus kokeilla. Kun tiedossa on, että Putinin puolueen kannatus on pudonnut selvästi, saattaa älykäs äänestäminen olla sellainen täsmäase, joka muuttaa Venäjän poliittisia kuvioita radikaalisti: Putinin puolue ei ehkä pystykään enää monopolisoimaan valtaa itselleen kaikkialla.

Tällainen voimasuhteiden muutos on Venäjän hallitseville piireille kerta kaikkiaan mahdoton hyväksyä.

Vaikka sanotaan, että sota ei yhtä miestä kaipaa, ei Navalnyin ympärillä olevista oppositiovaikuttajista kukaan ole valmis astumaan hänen saappaisiinsa ja edistämään yhtä väkevästi älykästä äänestämistä. Navalnyi myös tuntee taktiikan parhaiten.

Siksikin hänen syrjäyttämisensä olisi niin monelle tärkeää.

aleksei navalnyi

Aleksei Navalnyi pidätettiin usein: tässä häntä raahataan poliisibussiin vuoden 2017 vaalien aikaan. © Navalnyin kampanjatoimisto

Lue myös: Tällainen on Venäjän eliitin keidas: Vladimir Putin oli tuttu vieras pietarilaisessa luksusravintolassa – ”Hänellä oli aina mukana oma viininkaataja, tarjoilija, lääkäri sekä jonkinlainen liikkuva mikrobiologinen laboratorio”

X