Tällainen on Venäjän eliitin keidas: Vladimir Putin oli tuttu vieras pietarilaisessa luksusravintolassa - ”Hänellä oli aina mukana oma viininkaataja, tarjoilija, lääkäri sekä jonkinlainen liikkuva mikrobiologinen laboratorio”

Suomessa asuva Jaroslav Mudrov oli vuosia töissä Venäjän presidenttien kantaravintolassa Danielissa, ja tietää tuolta ajalta tuhansia tarinoita. Millainen ravintolavieras on Vladimir Putin tai muut Venäjän mahtimiehet?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidentti Vladimir Putin vieraili pietarilaisessa loistoravintolassa. Kuva: Lehtikuva

Suomessa asuva Jaroslav Mudrov oli vuosia töissä Venäjän presidenttien kantaravintolassa Danielissa, ja tietää tuolta ajalta tuhansia tarinoita. Millainen ravintolavieras on Vladimir Putin tai muut Venäjän mahtimiehet?
Teksti: Antero Eerola

Kun 2000-luvun alkuvuosina Venäjälle alkoi virrata hillittömiä öljynmyyntituloja, myös Pietarin laidoille ryhdyttiin rakentamaan kalliita taloja äveriäille perheille, ja heille tyyliin sopivia palveluita.

Niinpä myös Puškiniin Pietarin eteläkärkeen avattiin kesällä 2007 ravintola, jonka asiakaskunnan ei tarvinnut välittää laskun suuruudesta.

Omistaja, suurliikemies Vladimir Pintšuk nimesi ravintolan poikansa Danielin mukaan.

Danielista kehittyi pian eliitin keidas, jonka ottivat luottopaikakseen pian myös Venäjän presidentin ja pääministerin paikoilla vuorotelleet Dmitri Medvedev ja Vladimir ­Putin.

Tarjolla piti olla parasta, erikoisinta tai kalleinta, pääasia oli erottua rahvaasta. Danieliin aluksi tarjoili­jaksi päässeelle pietarilaiselle Jaroslav Mudroville se oli kirjaimellisesti kuin uusi maailma.

”Ihmiset eivät aluksi ymmärtäneet ruokien nimiä tai edes miten niitä syödään”, Mudrov muistelee nyt Helsingissä.

Kalleimmat viinipullot maksoivat kymmeniä tuhansia euroja ja parasta konjakkia sai parilla sadalla eurolla viisi senttilitraa.

Jaroslav Mudrov.

Nykyisin Jaroslav Mudrov on töissä hienostoravintola Salutorgetissa Helsingin Kauppatorin laidalla. ”Täällä on hyvä työyhteisö ja mielenkiintoisia vieraita.”

Tsaarin kesänurkilla

Pietarilaisen talouslehti Delovoi ­Peterburgin mukaan Pintšuk oli tehnyt omaisuutensa öljyteollisuudessa, minkä lisäksi hän omistaa merkittäviä teollisuus- ja toimistokiinteis­töjä sekä useita Venäjällä tunnettuja koko kansan ravintolaketjuja.

Hänellä on myös Ruotsin kansalaisuus. Danielin luovaksi voimaksi tulikin ruotsalainen julkkisravintoloitsija Erik Videgård. Ruotsin mediassa hän on kertonut kuuluisista asiakkaistaan.

”Videgård oli vastaava keittiömestari ja loi koko brändin”, Mudrov sanoo.

Myös ulkoiset puitteet olivat häikäisevät. Ravintolarakennus oli maineikkaan italialaisen arkkitehdin Giacomo Quarenghin kesähuvila, joka oli rakennettu uudelleen alkuperäiseen muotoonsa.

Itse Venäjän keisarinna Kata­riina II Suuri kutsui aikanaan Quarenghin suunnittelemaan palatseja ­suuren imperiuminsa pääkaupunkiin.

Danielin portin ulkopuolella vain muutaman sadan metrin päässä sijaitsee loistokas Tsarskoje Selon palatsialue, joka oli aikanaan tsaariperheen kesäpaikka.

Ei kameroita paikalle

Ravintolamoguliksi ryhtynyt Vladimir Pintšuk ei ole koskaan viihtynyt julkisuudessa, vaikka tunteekin ilmeisesti kaikki Venäjän tärkeät vallankäyttäjät.

Venäjän mediassa on kerrottu, että hän olisi Suomen passia taskussaan pitävän venäläismiljardöörin Gennadi Timtšenkon vanha liikekumppani.

Vallan sisäpiirissä oleva Timtšenko on jo vuosia ollut yksi Venäjän rikkaimpia oligarkkeja, joka kuuluu presidentti Putinin ystäviin ja luotettuihin.

Energia-alan suurliikemies Gennadi Timtšenko.

Energia-alan suurliikemies Gennadi Timtšenko. Kuva: Itar Tass / Lehtikuva

Mudrovin mukaan Timtšenko myös kävi Danielissa. Henkilökunta ei tuolloin tiennyt, miltä hän näytti. ”Esimieheni vain sanoi, että tuohon pöytään pitää kiinnittää ’tehostettua huomiota’.” Siitä tuli meidän lempi-ilmaisumme aina, kun isoja liikemiehiä tuli käymään.”

”Esimieheni vain sanoi, että tuohon pöytään pitää kiinnittää ’tehostettua huomiota’.”

Isompien illallisten aikana allekirjoitettiin myös asiapapereita.

”Meillä ei pidetty videokameroita. Siksi ravintolaa käytettiin myös neuvottelupaikkana.”

Tunnelma säilyi intiiminä, sillä suureen saliin otetaan vain muutamia kymmeniä ihmisiä.

Nettikin pimennettiin

Vaikka oligarkeillakin oli omat henkivartijansa, todella massiiviksi turvallisuusjärjestelyt muuttuivat silloin, kun paikalle pyyhälsivät maan johtajat.

Mudrov muistelee, miten silloinen presidentti Dmitri Medvedev saapui kerran haukkaamaan kevyttä lounasta.

Varoitus annettiin jo kaksi päivää aiemmin, kun ravintolaan ilmaantui ”miehiä mustissa”.

He olivat Venäjän liittovaltion suojapalvelun FSO:n (Federalnaja Služba Ohrani) agentteja.

Yksikkö vastaa valtiojohdon henkilöturvallisuudesta samaan tapaan kuin Secret Service Yhdysvalloista.

”He kyselivät, ketä täällä on töissä ja mikä on ravintolan lähipäivien ohjelma. Ymmärsimme, että nyt paikalle tulee Kremlistä joko ykkönen tai kakkonen. Kaikkien taustat tarkistettiin.”

Ex-presidentti ja ex-pääministeri Dmitri Medvedev.

Ex-presidentti ja ex-pääministeri Dmitri Medvedev. Kuva: Itar Tass / Lehtikuva

Paikalle saapui myös maan turvallisuuspalvelu FSB (Federalnaja Služba Bezopasnosti), joka katkaisi alueelta kaikki tietoliikenneyhteydet.

Matkapuhelimista katosi kenttä ja internet-liikenne meni kokonaan poikki.

”Koko paikan ympärille tuli ikään kuin tyhjiö, näkymätön kupu. Varmaan edes linnut eivät lentäneet.”

Tietoliikenteen katkaisemisella pyritään siihen, etteivät ulkopuoliset voi määritellä paikalla olijoiden tarkkaa sijaintia tai salakuunnella heitä esimerkiksi matkapuhelimien kautta.

Vartiointi sisällä oli erittäin tiukkaa.

”Henkivartijat olivat töykeitä. Kun menin ikkunan luo, he äyskäisivät ”pois sieltä, haluatko kuulan otsaasi”, Mudrov muistelee.

Ympäröivissä taloissa väijyi tarkka-ampujia suojaamassa vierailua. Sisällä osalla turvamiehistä oli kepit, joiden päässä oli peili. Niillä tutkittiin tarkkaan tuolien ja pöytien alustat pommien varalta.

”Joka kerta, kun menin jättämään jotain ja tulin pois, perässäni tuli työntekijöitä, jotka tarkastivat uudestaan kaikki.”

Kun Medvedevin vierailu päättyi, pihan puskista pomppasi esiin vielä puolenkymmentä maastoutunutta turvamiestä.

”En tiedä, missä ihmeessä he olivat olleet. Kun sinne katsoi, ketään ei näkynyt.”

Rento Karhunen

Kohtaamisista Dmitri ”Karhunen” Medvedevin kanssa Mudrovilla on vain myönteisiä kokemuksia. ”Medvedev tuli kerran paikalle ajaen itse amerikkalaista katumaasturia. Hän hyppäsi ulos ja päästi autosta Valentina Matvijenkon ja tämän naispuolisen avustajan.”

Matvijenko oli tuolloin Pietarin kuvernööri. Nykyisin hän on virallisen hierarkian kolmonen, Venäjän parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston puhemies.

”Medvedev sanoi ”moikka” kaikille. Hän oli ikään kuin kansan mies.”

Kuumana kesäpäivänä valtionpäämies halusi lounastaa kevyesti, vain Parman kinkkua melonilla ja cappuccinoa. ”Hän oli hyvin sosiaalinen. Vähän kuin oltaisiin vanhoja tuttuja.”

Mudrov muistelee Medvedevin kehuneen hänen kelloaan.

”Olin juuri tullut lomalta Vietnamista, josta ostin sen ehkä kahdella dollarilla. Teki mieli sanoa, että vaihdetaanko nauriita”, Mudrov nauraa.

Hän kertoo Medvedevin myös lukeneen ravintolassa itseään koskevia juttuja paikallisista lehdistä. Myös Matvijenkoa Mudrov muistelee lämpimästi. ”Hän oli myös kuin tavallinen nainen kansan keskuudesta. Koko ulkoasu oli silti erittäin huoliteltu ja kallis.”

Pietarin entinen kuvernööri, nykyinen ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko.

Pietarin entinen kuvernööri, nykyinen ylähuoneen puhemies Valentina Matvijenko. Kuva: LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Kun Vladimir Putin saapui, ruuatkin läpivalaistiin

Kun Vladimir Putin saapui paikalle, muuttui tunnelma ravintolassa täysin.

”Häneen ei saanut ottaa mitään kontaktia.”

Jälleen kaikki tietoliikenne katkaistiin. Mudrovin mukaan sen lisäksi Putinilla oli mukana aina oma viininkaataja, tarjoilija, lääkäri sekä jonkinlainen liikkuva mikrobiologinen laboratorio.

Kaikki ruoka-ainekset tutkittiin. Vasta sen jälkeen annoksen sai antaa Putinin tarjoilijalle, joka vei sen pöytään.

”Yläkertaan ei saanut mennä kukaan. Kaikkien piti pysyä alakerrassa henkilökunnan alueella.”

Putin tuotiin paikalle aina niin, ettei henkilökunta nähnyt häntä.

Putinilla oli mukana aina oma viininkaataja, tarjoilija, lääkäri sekä jonkinlainen liikkuva mikrobiologinen laboratorio.

Vahingossa alalle

Mudrov sanoo päätyneensä suurten herrojen kantakapakkaan melkein vahingossa. Aiemmin paikallisessa markkinointitoimistossa töissä ollut nuori mies halusi kotikaupunkinsa uudelta ravintolalta mainoksen pietarilaiseen meno-oppaaseen.

”Kävin Danielissa, mutta ravintolan silloinen johtaja sanoi, etteivät he aio mainostaa missään. Se kiinnosti heti, sillä ihailin juuri tällaista konseptia.” Mudrov kysyi, voisiko paikkaan tulla töihin. ”He sanoivat, että hyvä on, kokeillaan.”

Mudrov pestattiin tarjoilijaksi. Tästä hän kohosi vuosien saatossa hovimestariksi ja lopulta ravintolapäälliköksi.

Hän vastasi yksityistilaisuuksien artisteista, tiskijukista, ilotulituksista ja kaikesta muusta, mitä vaurauden pietarilaisten kulloinkin teki mieli, kun juhlittiin pitkän kaavan kautta.

Ravintola Danielin interiööri oli ylellinen, mutta ei prameileva. 

Ravintola Danielin interiööri oli ylellinen, mutta ei prameileva.  Kuva: Jaroslav Mudrov

Vain muutaman kymmenen hengen sali ilman kameroita loi ympäristön luottamuksellisille keskusteluille.

Vain muutaman kymmenen hengen sali ilman kameroita loi ympäristön luottamuksellisille keskusteluille. Kuva: Jaroslav Mudrov

Kuva: Jaroslav Mudrov

Kuva: Jaroslav Mudrov

Ei kultakaivos

Mudrov sanoo, ettei Daniel ollut omistajille koskaan kannattava bisnes.

Vaikka paikka oli kaikille avoin ja suosittukin, se palveli lopulta kuitenkin muita päämääriä: ison vallan suhteiden hoitoa ja yhteydenpitoa.

Tarve tälle päättyi syksyllä 2017, ja ravintola suljettiin. Omistaja maksoi työntekijöille lähtijäisiksi hyvän palkkion.

Samoihin aikoihin Mudrov muutti Helsinkiin. Täällä hän on ollut töissä Helsingin eliittiravintoloihin kuuluvassa Salutorgetissa Kauppatorin laidalla.

Mudrov sanoo joskus kaipaavansa menneitä aikoja. Danielissa työntekijät olivat kuin perhe, suunnilleen saman ikäisiä ystäviä Puškinista. Myös Mudrovin entinen vaimo oli töissä ravintolassa.

Salutorgetia hän kuitenkin kehuu työyhteisönä ja mielenkiintoisten vieraiden paikkana.

”Olen nähnyt siellä melkein kaikki paitsi Sauli Niinistön. Hänelle olisi muuten hauska tarjoilla.”

Lue myös: Putin halusi ja sai kohutun Kertšinsalmen sillan, mutta kuinka pitkäksi aikaa? Mahtipontisen rakennelman odotetaan romahtavan, sillä se rakennettiin huokoisen ja liikkuvan savipohjan päälle

X