Amfetamiinista nimensä saanut Piritori mainettaan parempi – Kovat huumeet kaupataan muualla

Seuran arkistosta: Helsingin Sörnäisten metroaseman ympäristössä eli Piritorilla liepeillä myydään enemmän kannabista kuin amfetamiinia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansalaiset kerääntyivät sunnuntaina Piritorille juhlimaan Pertti Kurikan Nimipäivien paluuta euroviisuista.

Seuran arkistosta: Helsingin Sörnäisten metroaseman ympäristössä eli Piritorilla liepeillä myydään enemmän kannabista kuin amfetamiinia.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Mäkinen

Monen korvassa saattoi sunnuntai-iltana särähtää pääuutislähetyksen maininta, että Pertti Kurikan Nimipäivien paluuta euroviisuista juhlittiin Piritorilla Helsingissä. Piriksi kutsutaan varsin yleisesti amfetamiinia.

Samaa 2000-luvun alusta peräisin olevaa nimitystä käyttivät Yleisradion tv-uutisten lisäksi muutkin isot tiedotusvälineet. Virallisesti paikka on Vaasanpuistikko, ja myös Vaasanaukio-termiä käytetään virallisissa yhteyksissä.

Mistä paikan lempinimi Piritori juontuu? Saako sieltä piriä eli amfetamiinia?

Ei avointa kauppaa

Kyllä ja ei. Paikan historia on värikäs, ja sen kulmilla on myyty yhtä jos toista laitontakin ainetta. Poliisille paikka on yhtä tuttu kuin päihdeväelle.

”Totta kai siellä on huumekauppaakin joskus ollut, mutta ei siinä avointa amfetamiinikauppaa käydä”, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista sanoo.

”Eihän siitä aivan hiljaista paikkaa tule millään.”

Tori on ennemminkin sekalaisen seurakunnan oleilupaikka kuin kauppapaikka. Piritori on vilkas läpikulkupaikka.

”Kyse on siitä, että siellä majailee aika paljon epäsosiaalisen oloista porukkaa. Kyllähän se ohikulkijan silmään pistää”, Roimu sanoo.

Miedompia huumeita

Torin kulmilla ovat Sörnäisten metroasema sekä keskiolutkuppiloistaan tunnetut Helsinginkatu ja Vaasankatu.

Roimun mukaan erityisesti Vaasankadun runsas baaritarjonta näkyy Piritorin elämässä. Vaasankadulla myös huumeita on myyty avoimemmin kuin muilla Helsingin vilkkailla kaduilla.

Roimun mukaan kauppaa on kuitenkin käyty enemmänkin hasiksesta ja marihuanasta kuin amfetamiinista.

Poliisi on tänä keväänä kiinnittänyt Piritoriin ja sen ympäristöön erityistä huomiota. Roimu kertoo, että poliisipartiot ovat olleet taukoamatta näkyvillä, ja kaikkiin häiriöihin sekä huumekauppaan on puututtu. Hänen mukaansa seutu on rauhoittunut paljon.

Alueen rauhoittamisella on joidenkuiden mielestä myös toinen, ikävämpi puoli.

Nyt kaupunki on joidenkin asukkaiden toiveesta poistamassa jopa sään suojaksi rakennettuja telttakatoksia, koska niiden alle välillä kerääntyvät päihteidenkäyttäjät koetaan häiritseviksi.

Artikkeli on ilmestynyt Seura.fi:ssä 25.5.2015

X