Analyysi: MM-kisojen kultajahdin kärjessä Leijonat, Tšekki ja Ruotsi – ”Vielä kerran pojat Jukka Jaloselle”

Seuran urheilutoimittaja Jukka Vuorio analysoi, mitkä maat ovat pahimmat vastustajat, kun Leijonat tavoittelee MM-kultaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Linus Johansson yritti kiekon kanssa Suomen Rasmus Rissasen ja Pekka Jormakan ohitse kun Leijonat ja Ruotsi kohtasivat huhtikuussa 2024 pelatussa ottelussa.

Seuran urheilutoimittaja Jukka Vuorio analysoi, mitkä maat ovat pahimmat vastustajat, kun Leijonat tavoittelee MM-kultaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura
Kuvat Lehtikuva:
Teksti Jukka Vuorio

Vuosi sitten jääkiekon MM-kisat päättyivät Suomen osalta jo puolivälierissä, joten nyt kiekkokansa janoaa menestystä. Ärjyykö Leijonat Prahassa?

Päävalmentaja Jukka Jalonen luotsaa Leijonia nyt viimeistä kertaa. Jalonen on johtanut Suomen jääkiekon ainutlaatuiseen menestykseen. Hänen johdollaan Suomi on voittanut maailmanmestaruudet 2011, 2019 ja 2022. Lisäksi Jalosen päävalmentama Leijonat voitti olympiakultaa 2022.

Nähtäväksi jää, minkälaiseen henkiseen iskukykyyn Jalonen ja pelaajat saavat loihdittua toinen toisensa tähän ”vielä kerran, pojat” -tyyppiseen rutistukseen.

Hyökkäyspelin ykköshevonen on vuoden 2011 MM-kultasankari Mikael Granlund. Muita Leijonien hyökkäyksen avain­pelaajia ovat Jesse ­Puljujärvi, Hannes Björninen ja Jere Innala. Moni toivoo myös juniori-ikäisestä Konsta Heleniuksesta mustaa hevosta, jonka energia realisoituisi myös tehopisteinä.

Entä mitkä maat ovat Suomelle vastustajista kaikkein haastavimpia?

Suomalaisten katseet kohdistuvat tässä turnauksessa Mikael ”ilmaveivi” Granlundiin. Kuva: Lehtikuva © Lehtikuva

Tšekin hornankattila

Kisaisäntä Tšekki janoaa menestystä kotiyleisön edessä. Tšekin ja Suomen ottelut käydään Prahan areenalla, ja isäntämaan peli-iltoina paikka on taatusti kuin hornankattila. Paikallisessa kannatuskulttuurissa laulut ja torvet soivat koko ottelun ajan riippumatta siitä, onko oma joukkue voitolla vai tappiolla.

Radim Rulikin päävalmentamassa joukkuees­sa on viime vuosina nähty monia SM-liigan pelaajia. Viimeisen vuoden aikana Tšekin maalissa ovat esimerkiksi olleet Tampereen Ilveksestä tutut Marek Langhamer ja Jakub Málek. Nyt lopullisessa kisajoukkueessa kaikki kassarit tulevat NHL:stä, suomalaisille tutuin on hänkin aikanaan Ilveksessä pelannut Lukas Dostal Anaheim Ducksin organisaatiosta.

Odottelin näkeväni kisaisäntien joukkueessa hyvän kauden pelanneita liigapelaajia, kuten Pelicansin pakin Filip Králin ja Ilveksen puolustaja Dominik Mašínin, samoin Pelicansin hyökkääjän Luboš Horkýn ja Ilveksen sentterin Petr Kodýtekin. Mutta Rulik näki asian toisin, ja kaikki jäivät rannalle kisajoukkueesta. Ainoa SM-liigassa tällä kaudella pelannut pelaaja on Jukureiden Michal Kovarcik.

Kisajoukkueen kulmakiviä ovat muun muassa New Jerseyn Ondrej Palat, Ottawan Dominik Kubalik ja Sveitsin liigassa pelaava Roman Cervenka.

Tšekki ja Leijonat tuntevat toistensa pelitavat läpikotaisin. Se on Suomen päävalmentaja Jaloselle yhtä aikaa uhka ja mahdollisuus. Joka tapauksessa Tšekki on yksi suurimmista tarjokkaista MM-finaaliin.

Tšekki ja Suomi kohtaavat toisensa avausottelussa perjantaina 10. toukokuuta.

Ruotsi on kova vastus

Kauden aikana pelatussa EHT-turnauksessa Ruotsilla pyyhki erinomaisesti ja joukkue voitti neljästä osaturnauksesta muotoutuneen kisan. 12 ottelun sarjassa Ruotsi nappasi yhdeksän kolmen pisteen voittoa ja jäi vain kahdesti ilman pisteitä.

Toisin sanoen Ruotsi on ollut kovassa iskussa koko kauden, ja MM-kisoihin maa kokosi voimakkaasti NHL-pelaajien harteilla lepäävän kokonaisuuden. Odotettavissa on siis taidon lisäksi myös vauhtia ja kovuutta. Kokonaispakettina Ruotsia voi pitää jopa kisojen ennakkosuosikkina.

Puolustuksen ykkösnimiä ovat tähtipuolustaja Erik Karlsson, samoin Tampa Bay Lightningin Victor Hedman. Myös koko Ruotsin maalivahtikolmikko tulee NHL:stä.

Maalintekovoimaa Ruotsi odottaa Detroitin Lucas Raymondilta, joka teki NHL-kaudella 82 ottelussa 72 tehopistettä. Tehoja epäilemättä nähdään myös Seattlen Andre Burakovskylta. Kovista yksittäisistä nimistä huolimatta Ruotsin vahvuus on tulla tasaisena tehokkaana rintamana neljällä kentällisellä.

On tietysti mielenkiintoista nähdä kuinka Leijonat kykenee vastaamaan Ruotsin myllyyn – jos nyt eri alkulohkoissa pelaavat joukkueet edes kohtaavat kisoissa – mutta valmiiksi mietityttää myös se, miten ennakolta heikommat maat kuten Puola tulevat selviämään ruotsalaisten pyörityksessä. Kaksinumeroiset voittolukemat tilattu?

Kanadalla hyvä kombo

Kanada saapuu kisoihin aina hyvällä joukkueella, joka usein on yhdistelmä Euroopan parhaita ja Pohjois-Amerikan ­sarjoista playoffeissa pudonneita ­pelaajia. Joulukuussa pelatussa Spengler Cupissa Kanadan joukkueessa oli 17 Sveitsin ­liigassa pelaavaa kenttä­pelaajaa.

Nyt MM-kisoissa ryhmä menee täysin uusiksi ja koostuu pelkästään NHL-joukkueiden pelaajista.

MM-kisoihin ­lupautuneista kanukeista nimekkäin on ­Chicago Blackhawksia edus­tava 18-vuotias Connor Bedard. Hän on johdattanut maansa aiemmin kahdesti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuteen. Siinä on yksittäinen pelaaja, joka voi esimerkillään viedä Kanadan melkoisiin maalikarkeloihin.

Bedard on kisojen seuratuin tähti ja epäilemättä tulevaisuuden moninkertainen olympiamitalisti. Voi olla, että hänen ansiostaan joku Pohjois-Amerikassa seuraa eurooppalaisena turnauksena pidettyjä MM-kisojakin. Samaan aikaan kun NHL:n pudotuspelit puksuttavat täyttä höyryä.

Leijonat kohtaa Kanadan 18. toukokuuta.

Juttua muokattu 14.5. kello 7.38: Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Tsekkiä valmentaisi Kari Jalonen. Oikea päävalmentaja on Radim Rulik.

Lue myös: Nemo Pajula halvaantui ja ammattilaisura jääkiekkoilijana jäi haaveeksi – ”Kaveri laittoi puhtaan taklauksen, kävi vain huono tuuri”

X