”Kaksi satavuotiasta papparaista halusi satuttaa toisiaan” – Roastmaster Antto Terras paljastaa, miksi Trump ja Biden eivät sovellu roastattaviksi

Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaat Trump ja Biden ryhtyivät ensimmäisessä televisioidussa vaaliväittelyssään solvauslinjalle. Sopisivatko he itse roastin kohteiksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Donald Trump ja Joe Biden olivat ärhäkällä tuulella ensimmäisessä vaaliväittelyssä.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaat Trump ja Biden ryhtyivät ensimmäisessä televisioidussa vaaliväittelyssään solvauslinjalle. Sopisivatko he itse roastin kohteiksi?
Teksti:
Jukka Vuorio

Trump ja Biden riitelivät kuin pikkulapset, kun Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa aloitettiin suorat televisioväittelyt republikaanien presidentti Donald Trumpin ja demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin välillä.

Ja heti meni aivan show’ksi. Suomalaisella katsojalla oli ihmettelemistä, kun Trump ja Biden hyökkäsivät toisiaan vastaan poliittisin teemoin, kuin myös etenkin henkilökohtaisella tasolla.

Suomen aikaa varhain tiistaiaamuna järjestettyä ensimmäistä väittelyä kuvattiin mediassa muun muassa ”sekasortoiseksi”, ”hulluksi” ja ”kauheaksi.”

Yhdysvaltalainen lehti Washington Post kertoi, että väittelyä, tai ehkä pikemminkin ehdokkaiden välistä herjaamista ja hiillostamista, seurasi suorana lähetyksenä 73 miljoonaa ihmistä.

Show’ta, herjaamista ja hiillostamista on myös yhdysvalloista Suomeenkin noin kymmenen vuotta sitten saapunut komedian muoto roast (suom. paistaa, grillata).

Siinä roastin kohteelle, siis roastattavalle, nauretaan yleisön edessä. Heidän kaapeistaan kaivetaan esiin luurangot, ja samalla teot ja sanomiset tehdään naurunalaisiksi. Ennen kaikkea nauretaan yhdessä roastattavan kanssa.

”Roastien kohteeksi valitaan yleensä ihmisiä, jotka ovat sekä menestyneitä että ryvettyneitä. Ne kriteerit Trump ja Biden täyttävät kirkkaasti, mutta eivät muutoin oikein sovellu roastattaviksi”, sanoo koomikko ja roastmaster Antto Terras.

Roastissa ihminen nauraa itselleen, imagolleen ja tekemisilleen, mutta kaikilta itselleen nauraminen ei onnistu.

Terras huomasi, että yhteistä Trumpille ja Bidenille on, että he ottavat itsensä hyvin vakavasti ja kun he nauravat vastustajalleen, he tekevät sen ilkeämielisesti.

”Tässä väittelyssä kaksi satavuotiasta papparaista halusi satuttaa toisiaan, eikä missään nimessä nauraa itselleen.”

Huumori repii kulissit alas

Yhdysvalloissa sekä vaaliväittelyt että roastit ovat rajumpia, henkilökohtaisempia ja ilkeämpiä kuin Suomessa tai Pohjoismaissa ylipäätään.

”Pohjoismaalainen kulttuuri on väittelyiden ja roastien suhteen älykkäämpää ja analyyttisempaa. Se, mikä on ok siellä, ei ole ok täällä. Täällä ei heitetä, että you motherfucker”, Antto Terras sanoo.

Kaikilla ei ole varaa nauraa itselleen.

”He pelkäävät naurunalaiseksi joutumista, vaikka naurun kohteeksi pääseminen voi olla myös mitä suurin kunnia.”

Antto Terras tunnetaan koomikkona, roastmasterina ja kirjailijana.

Antto Terras tunnetaan koomikkona, roastmasterina ja kirjailijana. © Meeri Utti / Into Kustannus

Vallassa olevat tai valtaa havittelevat haluavat pitää yllä vakavan ihmisen vaikutelmaa, eräänlaista kulissia. Mutta hyvällä huumorilla on tapana repiä kulissit alas.

”Ei ole ihmisen itsensä päätettävissä, onko hän yleisön mielestä koominen tai teot naurettavia. Otetaan esimerkiksi vaikka Ilkka Kanerva tai Ben Zyskowicz. Aivan riippumatta siitä, miten he itse itsensä näkevät, niin yleisö päättää, ovatko he koomisia”, Antto Terras toteaa.

Juuri nyt Terraksen olisi hyvin vaikea kuvitella Trumpia ja Bidenia roastattavaksi.

”Koko homma lähtee siitä, antaako henkilö yleisölle aidosti vapauden nauraa itselleen. Trump ja Biden eivät anna, vaan haluavat olla klassisella tavalla vakavasti otettavia. Jos sinulla on enemmän salattavaa kuin annettavaa, silloin roast on periaatteessa mahdotonta.”

Teennäistä myhäilyä

Donald Trump esiintyi yhdysvaltalaisen Comedy Central -kanavan roastissa yhdeksän vuotta sitten, keväällä 2011. Silloin hän ei ollut ensisijaisesti poliitikko, vaan tositv-tähti ja liikemies.

”Silloin hänen asemansa oli sellainen, että hän olisi aivan hyvin voinut yhdessä yleisön kanssa nauraa itselleen. Silti jo tuolloin näkee, että hän vain teennäisesti myhäilee.”

Terras ei usko, että Trump tuolloinkaan olisi halunnut nauraa itselleen.

”Luulen, että hänen tiiminsä on vain käskenyt hänen mennä roastiin esiintymään toivoen, että se antaisi hänestä rennomman ja mukavamman kuvan.”

Yritys jäi väkinäisen tuntuiseksi.

Eräs amerikkalaisen roast-historian tunnetuimmista ja legendaarisimmista roasteista tehtiin vuonna 2010, kun roastattavana oli David Hasselhoff, joka Suomessa tunnetaan parhaiten tv-sarjoista Ritari Ässä ja Baywatch. Menestyksensä ohella Hasselhoff on siviilielämässään myös törppöillyt paljon. Roastissa hän nauroi itselleen vedet silmissä. Lopulta kyseinen roast nosti merkittävästi yleisön sympatiaa Hasselhoffia kohtaan, eikä varmasti haitannut hänen uraansa.

Juha Mieto haukkui roastin

Terras on roastannut useita suomalaisia poliitikkoja, kuten Alexander Stubbia, Antti Rinnettä, Juha Mietoa, Krista Kiurua, Ben Zyskowiczia ja Sinuhe Wallinheimoa.

”Ilkka Kanervaa olen pyytänyt kolme kertaa, ja hän on kieltäytynyt joka kerta. Hän uhkasi oikeustoimilla, jos pyydän häntä vielä neljännen kerran”, Antto Terras kertoo.

Kuinka pitkälle roastissa sitten voi mennä? Terraksen mukaan sen määrittelee vain yleisö.

”Kyllä yleisö sen kollektiivisesti ymmärtää, että mikä on sopivaa ja mikä ei. Yksinkertaistettuna voi sanoa, että jos yleisö nauraa, silloin asia on ok. Jos yleisö ei naura, on menty liian pitkälle.”

Terraksen mukaan Suomessa on ihmisiä, jotka ovat tottuneet esiintymään televisiossa ja radiossa, ja pyydettäessä lähtevät roastiin mukaan ikään kuin liukuhihnalta.

Vasta roastin aikana he ymmärtävät, mihin ovat saapuneet. Näin on käynyt esimerkiksi Juha Miedon ja Antti Rinteen kanssa.

”Heillä ei ole kykyä nauraa itselleen. Rinne tuli puolueen pakottamana, ja yritti osoittaa olevansa huumorintajuinen, mutta epäonnistui.”

Juha Mieto osallistui Matti Nykäsen roastiin. Hänelle roast oli täysin tuntematon käsite.

”Miedolle oli annettu valmiiksi käsikirjoitettuja vuorosanoja, mutta hän jätti ne käyttämättä ja sen sijaan haukkui roastin paskaksi ja sanoi, että Matti Nykänen on hieno mies”, Antto Terras muistelee.

Lue myös: Kekkonen pärjäisi solvaamisessa Trumpille – Solvaaminen on vaikuttajan ase

Lue myös: Kuka puolustaisi Melania Trumpia? Yhdysvaltain ensimmäisen naisen matka tahdottomasta uhrista juonittelevaksi käärmeeksi kertoo enemmän meistä kuin Melaniasta itsestään

X