Asettaako kurditaistelijoiden kouluttaminen Suomen konfliktiin Nato-maa Turkin kanssa? Viisi pointtia

Turkki pommittaa kurdeja, ja suomalaisupseerit kouluttavat kurditaistelijoita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itsemurhapommittaja iski kulttuurikeskukseen turkkilaisessa Surucin kaupungissa 20. heinäkuuta. Alueella on käyty kiivaita taisteluja kurdien ja Isisin välillä.

Turkki pommittaa kurdeja, ja suomalaisupseerit kouluttavat kurditaistelijoita.
Teksti:
Hannu Toivonen

1. POMMITUKSET

Turkin pommitukset kurdeja ja Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan ovat kiihtyneet. Konflikti kärjistyi presidentti Recep Tayyip Erdoganin ilmoittaessa Turkin islamistijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun, jota kurdit ovat jo pitkään käyneet.

Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija Toni Alaranta pitää Turkin Isis-operaatiota tekosyynä elvyttää kurdien vastainen taistelu. Hänestä konflikti heijastaa myös vaalitulosta.

”Erdoganin islamilaistaustainen AKP-puolue hävisi Turkin äskeiset vaalit juuri kurdipuolue HDP:n voiton takia. Erdoganin pommitukset kurdialueille ovat huomattavasti massiivisempia kuin Isisin suuntaan.”

2. Suomen apu

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) alainen lähes 50 sotilaan ryhmä matkasi viime viikolla Pohjois-Irakiin kouluttamaan kurdien Isisiä vastaan taistelevia peshmerga-joukkoja. Jos kurdien ja Turkin konflikti laajenee, onko mahdollista että suomalaisopeilla taistellaan myös Nato-maa Turkin joukkoja vastaan?

Niinistö kieltäytyy kommentoimasta Suomen ja Nato-maan konfliktin mahdollisuutta. Alaranta toteaa:

”Kurdit ajavat asiaansa omissa maissaan, vaikka yhteinen tavoite onkin itsenäinen Kurdistan. Koska Erdoganin Turkki ei ole liioin pommittanut Irakin peshmerga-joukkoja, Suomi ei toimi Natoa vastaan.”

3. USA ja kurdit

Kurdit jakautuvat Turkin, Syyrian, Irakin, Iranin ja Armenian alueille. Syyriassa kurdiryhmä saa tukea Turkin PKK:lta, mikä asettaa USA:n hankalaan asemaan.

”USA kyllä luokittelee PKK:n terroristiryhmäksi, mutta käytännössä se arvostaa PKK:n panosta Isisiä vastaan. Samaan aikaan USA:n liittolainen Turkki pommittaa PKK:ta”, vanhempi tutkija Alaranta huomauttaa.

4. pelote isisille

Kurdeja pidetään tehokkaimpana vastavoimana Isisille. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok) mukaan se on syy suomalaiskouluttajien lähettämiselle Pohjois-Irakiin.

”Alueen kokonaistilanne on vähintään repaleinen. Erdogan tekee siitä entistäkin vaikeamman omaa valtaansa lujittaakseen. Kurdit kuriin, on Turkin perinteinen linja”, hän sanoo.

5. ”USA:n puolella”

Salolaisestakaan Suomi ei toimi Natoa vastaan: ”Pikemminkin olemme samalla puolella USA:n kanssa. Vastassa ovat Isisin terroristit.”

X