Asettaako kurditaistelijoiden kouluttaminen Suomen konfliktiin Nato-maa Turkin kanssa? Viisi pointtia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Itsemurhapommittaja iski kulttuurikeskukseen turkkilaisessa Surucin kaupungissa 20. heinäkuuta. Alueella on käyty kiivaita taisteluja kurdien ja Isisin välillä. © dicle news agency/Aop
Turkki pommittaa kurdeja, ja suomalaisupseerit kouluttavat kurditaistelijoita.

1. POMMITUKSET

Turkin pommitukset kurdeja ja Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan ovat kiihtyneet. Konflikti kärjistyi presidentti Recep Tayyip Erdoganin ilmoittaessa Turkin islamistijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun, jota kurdit ovat jo pitkään käyneet.

Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija Toni Alaranta pitää Turkin Isis-operaatiota tekosyynä elvyttää kurdien vastainen taistelu. Hänestä konflikti heijastaa myös vaalitulosta.

”Erdoganin islamilaistaustainen AKP-puolue hävisi Turkin äskeiset vaalit juuri kurdipuolue HDP:n voiton takia. Erdoganin pommitukset kurdialueille ovat huomattavasti massiivisempia kuin Isisin suuntaan.”

2. Suomen apu

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) alainen lähes 50 sotilaan ryhmä matkasi viime viikolla Pohjois-Irakiin kouluttamaan kurdien Isisiä vastaan taistelevia peshmerga-joukkoja. Jos kurdien ja Turkin konflikti laajenee, onko mahdollista että suomalaisopeilla taistellaan myös Nato-maa Turkin joukkoja vastaan?

Niinistö kieltäytyy kommentoimasta Suomen ja Nato-maan konfliktin mahdollisuutta. Alaranta toteaa:

”Kurdit ajavat asiaansa omissa maissaan, vaikka yhteinen tavoite onkin itsenäinen Kurdistan. Koska Erdoganin Turkki ei ole liioin pommittanut Irakin peshmerga-joukkoja, Suomi ei toimi Natoa vastaan.”

3. USA ja kurdit

Kurdit jakautuvat Turkin, Syyrian, Irakin, Iranin ja Armenian alueille. Syyriassa kurdiryhmä saa tukea Turkin PKK:lta, mikä asettaa USA:n hankalaan asemaan.

”USA kyllä luokittelee PKK:n terroristiryhmäksi, mutta käytännössä se arvostaa PKK:n panosta Isisiä vastaan. Samaan aikaan USA:n liittolainen Turkki pommittaa PKK:ta”, vanhempi tutkija Alaranta huomauttaa.

4. pelote isisille

Kurdeja pidetään tehokkaimpana vastavoimana Isisille. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok) mukaan se on syy suomalaiskouluttajien lähettämiselle Pohjois-Irakiin.

”Alueen kokonaistilanne on vähintään repaleinen. Erdogan tekee siitä entistäkin vaikeamman omaa valtaansa lujittaakseen. Kurdit kuriin, on Turkin perinteinen linja”, hän sanoo.

5. ”USA:n puolella”

Salolaisestakaan Suomi ei toimi Natoa vastaan: ”Pikemminkin olemme samalla puolella USA:n kanssa. Vastassa ovat Isisin terroristit.”

X