Asettiko prinssi Harry perheensä terroristien kohteeksi, kun kertoi tappaneensa 25 talibania? Näin arvioi terrorismiin erikoistunut tutkija

Prinssi Harry sai uhkauksia terroristeilta jo ennen rintamalle siirtymistään. Unohtavatko he prinssin teot, vaikka hän näkyvästi muistuttaa niistä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Harry kirjoitti tappaneensa 25 taliban-sotilasta sotavuosinaan. Harry kuvattuna Britannian entisellä lentotukikohdalla, nykyisellä Camp Shorabakissa vuonna 2012.

Prinssi Harry sai uhkauksia terroristeilta jo ennen rintamalle siirtymistään. Unohtavatko he prinssin teot, vaikka hän näkyvästi muistuttaa niistä?
Teksti:
Jesse Raatikainen

Prinssi Harryn ja hänen uuden muistelmateoksen eri teemojen ympärillä kuohuu. Kirjassaan Varamies (Otava 2023) Harry kertoo tappaneensa 25 talibania Afganistanissa sotiessaan vuosina 2012–13.

”Ollessani taistelun tiimellyksessä ja hässäkässä en mieltänyt noita kahtakymmentäviittä ihmisiksi. On mahdotonta tappaa ihmisiä, jos heidät mieltää ihmisiksi. Ihmisiä on mahdotonta vahingoittaa, jos heidät mieltää ihmisiksi. He olivat šakkinappuloita, joita poistin pelilaudalta, pahiksia, jotka eliminoin ennen kuin he ehtivät eliminoida hyviksiä. Minut oli koulutettu perusteellisesti ”toiseuttamaan” heidät. Jollakin tasolla tajusin tämän oppimani erillistämisen ongelmalliseksi. Katsoin sen kuitenkin myös sotilaan työn välttämättömäksi osaksi. Se oli yksi realiteetti, jota oli mahdotonta muuttaa miksikään.” (Varamies, Otava)

Paljastus tapoista ja kuolleiden vertaamisesta ”šakkinappuloiksi” on herättänyt närää laajasti. Myös brittiveteraanit kritisoivat prinssin kommentteja.

Voimakkaat reaktiot ovat herättäneet spekulaatioita sitä, onko Harry asettanut itsensä ja perheensä potentiaalisen terrorismin kohteeksi. Prinssiä uhkailtiin jo ennen astumista taistelukentille:

”Odotamme nuoren komean prinssin saapumista henkeämme pidätellen”, Harry kertoo talibanin viestineen.

Harry kertoo kirjassaan, miten häntä uhattiin sieppaamisella, jonka jälkeen taliban olisi tehnyt päätöksen, olisiko prinssiä kidutettu vai tapettu. Toisaalta leikiteltiin ajatuksella, että ”komea prinssi palautettaisiin isoäitinsä luokse ”ilman korvia.””

Prinssi Harry oli ”luotimagneetti” ja ”kaikkien maalien äiti”

Maavoimien komentaja kutsui Harrya ”luotimagneetiksi”, mikä oli yksi syy sille, miksi Harryn lähtö sotaan peruutettiin ensimmäisen kerran. Harryn kuvaa oli kierrätetty irakilaisten tarkka-ampujien keskuudessa ja kutsuttu ”kaikkien maalien äidiksi”.

Oliko surmaamista sotilaista kertominen riski Harrylle ja hänen perheelleen?

Kyllä ja ei, kansainväliseen terrorismiin erikoistunut sotatieteen tohtori Antti Paronen sanoo.

”Totta kai voi olettaa terroriuhan nousseen sen myötä, kun hän on näin näkyvänä henkilönä kirjoittanut ja saanut globaalia julkisuutta osoittaessaan käyneensä tällaista sotaa ja surmanneensa, enemmän tai vähemmän vahvistetusti, 25 vihollistaistelijaa”, Antti Paronen sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että Harryn tai kuningasperheen asema olisi poikkeuksellisesti muuttunut paljastuksen jälkeen. Kuningasperhe on Parosen mukaan huomioitu jihadistisessa propagandassa ennenkin, ja heitä pidetään vihollisena.

”Se, onko Harry henkilönä muodostunut jollakin tapaa ”lihavammaksi maaliksi” kertomuksiensa perusteella, ehkä tietyllä lailla kyllä. On kuitenkin mahdotonta vastata, tekeekö tämä prinssi Harryn julkilausuma hänestä tai kuningasperheestä niin sanotusti oikeutetumman kohteen terroristijärjestöjen mielestä.”

Henkilöllisyyttä varjellaan

Antti Paronen kertoo, että sotilaiden identiteettejä varjellaan aina henkilöstä riippumatta. Kuten Harryn, myös suomalaissotilaiden henkilöllisyyttä on pyritty salaamaan Afganistanissa ja Irakissa, jotta potentiaalisia terroristien iskukohteita ei muodostuisi.

”Kun prinssi Harry otetaan pyyntönsä mukaisesti mukaan tällaiseen operaatioon, sillä on varmasti katsottu olevan joukkojen moraalia kehittävä vaikutus. Harryn tapaisen ”soturiprinssin” osallistumisesta on varmasti tehty aika paljon hyöty- ja riskisuhdelaskelmaa.”

Sotatieteen tohtori uskoo, että tieto kuningashuoneen jäsenen osallistumisesta operaatioon on ollut merkittävää muille rintamalla taistelleille.

Terroristit pitävät matalaa profiilia

Turvallisuusuhka on ollut olemassa aikaisemminkin, mutta Antti Parosen mukaan Taliban tai al-Qaida ei tällä hetkellä pyri tekemään aktiivisesti iskuja länsimaissa.

”Tiettävästi arabikevään jälkeisissä tapahtumissa Syyriaan syntynyttä al-Qaidan affiliaattia kiellettiin tekemästä terrori-iskuja länsimaissa, jotta se pystyisi olemaan mahdollisimman kauan turvassa Syyrian sekasortoisessa tilanteessa, eikä kiinnittäisi esimerkiksi amerikkalaisten huomiota.”

Parosen tarkoitus ei ole aliarvioida järjestöjen aktiivisutta, mutta sekä al-Qaida että Taliban pyrkivät parhaillaan vakiinnuttamaan toimintaansa ja luomaan vahvempia tukialueita Afganistaniin.

”Varmasti myös al-Qaidaa yritetään hillitä Talibanin osalta, ettei heihin kohdistuisi negatiivista julkisuutta ja huomiota terrori-iskujen myötä, koska muisto siitä, mitä kävi vuonna 2001, on varmasti vielä korkeimman johdon muistissa hyvinkin konkreettisesti.”

Varamies ilmestyy Otavan kustantamana 19. tammikuuta 2023. Seuraa kustantava Otavamedia on osa monialaista Otava Oy:tä.

Lue myös: Kommentti: prinssi Harryn elämäkerta ei enää pelasta herttuaparia

X