Donald Trumpin erottama Steve Bannon haastaa liberaalit arvot Euroopassa

Donald Trumpin ex-strategiapäällikkö Steve Bannon luotsaa nyt kokoomuksen sisarpuoluetta kohti EU-vaaleja. Kokoomus jatkaa yhteistyötä unkarilaisen Fideszin kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Steve Bannon johti aiemmin Yhdysvalloissa oikeistolaista Breitbart-verkkosivustoa, joka erikoistui Donald Trumpin vastustajia mustaaviin valeuutisiin.

Donald Trumpin ex-strategiapäällikkö Steve Bannon luotsaa nyt kokoomuksen sisarpuoluetta kohti EU-vaaleja. Kokoomus jatkaa yhteistyötä unkarilaisen Fideszin kanssa.
(Päivitetty: )
Teksti: Mikael Vehkaoja

Marraskuun puolivälissä Bannon hehkutti saksalaisen RTL-kanavan haastattelussa rakkauttaan Unkariin: ”Me tulemme viettämään täällä paljon aikaa ennen kevään eurovaaleja.”

Bannon sanoi työskentelevänsä läheisesti Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa. Kaksikko on tavannut syksyn kuluessa pari kertaa. Näistä ei kuitenkaan ole tiedotettu virallisesti.

John McLaughlin, joka on mielipidetutkijani Yhdysvalloissa, työskentelee nyt myös Orbánille Unkarissa”, Bannon kertoi.

Donald Trumpin erottama Bannon nousi otsikoihin viime kesänä, kun hän kertoi perustavansa eurooppalaista äärioikeistoa tukevan säätiön Brysseliin. Orbán tervehti silloin Bannonia tuoreeltaan. Orbánin mukaan on hyvä, että USA:sta tulee joku, joka haastaa liberaalit arvot Euroopassa.

Yhtä suurta perhettä

”Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa. Kokoomus ei voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa.”

Näin lausui puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kesällä 2017, kun Jussi Halla-aho oli valittu perussuomalaisten johtoon. Hallituspohja mureni.

Alkusyksystä 2018 EU-parlamentti äänesti Unkarin vastaisista pakotteista. Enemmistö mepeistä uskoi, että Unkarin kehitys uhkaa EU:n yhteisiä perusarvoja. Kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen jopa luonnehti Verkkouutisissa Orbánin hallintoa fasistiseksi.

Silti sisarpuolueet jatkavat Brysselissä yhteistyötä EPP-ryhmän riveissä.

Yhteinen Eurooppa

Kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri Minja Timperi pitää Bannonin Orban-kytkyä huolestuttavana. Molemmat herrat vähentävät EPP-ryhmän uskottavuutta. Silti keinot vaikuttaa ovat vähissä.

Fideszin voisi erottaa EPP:n puoluevaltuusto, joka ei enää kokoonnu tänä vuonna. Tammikuussa EU-vaalit ovat jo vauhdissa.

Timperi myöntää, että Fideszin asema perustuu osin poliittisiin voimasuhteisiin. Puolueen erottaminen heikentäisi EPP:n asemaa EU-parlamentissa. Eikä kokoomuskaan voi lähteä ryhmästä.

”Se ei välttämättä tuo sellaista lopputulosta, mikä meitä hyödyttää.”

X