Näin Unkarin hallitus lietsoo muukalaisvihaa: ”Jos päästämme heidät kaupunkeihimme, seurauksena on rikollisuutta, köyhyyttä, likaa”

Pääministeri Viktor Orbán vie Unkaria kuin pässiä narussa. Kansaa pelotellaan maahanmuutolla, jonka takia kristitty Unkari lakkaa olemasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääministeri Viktor Orbán puhui Unkarin parlamentissa Budapestissa 15. maaliskuuta.

Pääministeri Viktor Orbán vie Unkaria kuin pässiä narussa. Kansaa pelotellaan maahanmuutolla, jonka takia kristitty Unkari lakkaa olemasta.
Teksti: Tuula Koponen ja Pentti Väistö

Pääministeri Viktor Orbánin, 54, hallituksen kabinettiministeri János Lázar seisoo videokameran edessä kadulla Wienissä Itävallassa. Taustalla soi pianomusiikki kuin elokuvassa enteillen dramatiikkaa.

Lázar toteaa huolestunut ilme kasvoillaan, että vielä 20 vuotta sitten Wienissä ei suinkaan näyttänyt tältä. ”Tänään ainoat valkoiset kristityt tällä alueella ovat eläkeläisiä, kaikki muut ovat maahanmuuttajia.”

”Miltähän Budapest mahtaa näyttää 20 vuoden kuluttua, jos oppositio [voittaa vaalit ja] päästää maahanmuuttajia Unkariin; ehkä se näyttää juuri tältä. Me teemme töitä estääksemme tämän ilmiön”, Lázar sanoo.

Videokamera bongaa kadulta maahanmuuttajan näköisiä ihmisiä. ”Jos päästämme heidät kaupunkeihimme, seurauksena on rikollisuutta, köyhyyttä, likaa, ja olot niissä käyvät mahdottomiksi”, ministeri jatkaa.

Lázar on yksi Orbánin hallinnon tärkeimpiä poliitikkoja. Hän julkaisi videonsa Facebookissa kuukausi ennen Unkarissa 8. huhtikuuta pidettäviä parlamenttivaaleja.

Video nostatti kohun etenkin Itävallassa, joka tahtomattaan joutui Unkarin hallituksen vaalipropagandan sivunäyttämöksi. Jopa maahanmuuttovastainen Vapauspuolue (FPÖ) ilmoitti pitävänsä sitä ”sopimattomana”.

Myös Facebook tulkitsi videon vihapuheeksi ja poisti sen. Myöhemmin yhteisöpalvelu palautti videon todeten, että ”poikkeuksia tehdään, jos sisältö on uutisarvoista, merkittävää tai tärkeää yleisen mielenkiinnon kannalta”.

Media vahvistaa pelkoja

Pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz ja sen pieni kristillinen apupuolue KDNP porskuttavat kohti kolmatta hallituskautta Unkarissa. Kahden kolmasosan enemmistö 199-paikkaiseen parlamenttiin on taas mahdollinen.

Mielenosoittajat antoivat tukensa Unkarin hallitukselle rauhanmarssilla Budapestissa 15. maaliskuuta.

Mielenosoittajat antoivat tukensa Unkarin hallitukselle rauhanmarssilla Budapestissa 15. maaliskuuta. © MVPHOTOS

Hallituksen propagandakampanja pyörii täysillä kierroksilla ja keskittyy entistä tiukemmin ydinasiaan: maahanmuutolla pelotteluun. EU:n sekä unkarilaisamerikkalaisen miljardööri George Sorosin ja tämän ”kätyreiden” eli oppositiopuolueiden ja kansalaisjärjestöjen haukkuminen ovat jääneet vähemmälle.

Viesti on selkeä, ja se puree tehokkaasti. Jos hallituspuolueet eivät voita, maahanmuuttajat tulevat ja koko kristitty Unkari lakkaa olemasta, kuten parlamentin puhemies László Kövér varoitti. Enää ei tule edes joulua, muistutti puolestaan kansanedustaja János Pócs.

Hallituksen ohjauksessa oleva media on vahvistanut muukalaispelkoa kertomalla kauhutarinoita Euroopan kaupunkien niin sanotuilta no go -alueilta ja haastattelemalla ihmisiä, jotka kertovat muuttavansa pois Saksasta tai Ruotsista maahanmuuttajien aiheuttaman turvattomuuden takia.

Epäpyhä liitto vastaan?

Unkarin sirpaleinen ja keskenään riitaisa oppositio voi kehua ”torjuntavoitolla”, jos se onnistuu torppaamaan hallituskoalitiolle ennustetun määräenemmistön parlamentissa.

Oppositiolla olisi mahdollisuus lyödä Fidesz, jos se sopisi yhteisistä ehdokkaista enemmistöpiireissä.

Yli puolet parlamenttipaikoista jaetaan yhden kierroksen enemmistöpiireissä. Tämä edellyttäisi epäpyhää liittoa: liberaalin vasemmiston ja äärioikeistolaisen Jobbikin yhteistyötä – Orbánin termein ”Soros-ehdokkaita”.

Jobbik on hivuttautunut maltillisemmalle linjalle esimerkiksi EU-politiikassaan ja rakentanut itsestään kuvaa salonkikelpoisena kansanpuolueena. ”Ideologiset erot ovat silti liian suuret”, epäilee yhteistyöstä Unkarin politiikasta päivittäin bloggaava Éva S. Balogh.

Kaasulaskuun helpotus

Maahanmuuton kauhukuvilla meuhkaaminen on haudannut alleen asioita, jotka Unkarissa oikeasti olisivat korjauksen tarpeessa. Esimerkiksi terveydenhoito on retuperällä, ja julkiset koulut ovat surkeassa tilassa.

Opposition on kuitenkin vaikea saada ääntään kuuluville, sillä valtaosa mediasta on hallituksen talutusnuorassa.

Yksi kotoinen asia sentään löytyy vaaliagendalta: kaasulaskun alentaminen. Orbánin hallinto on luvannut 12 000 forintin eli noin 40 euron kompensaation jokaisen perheen kaasulaskuun – ei vaalien vaan kovien talvipakkasten takia.

X