Oliko Stubbin ”nollatoleranssi” vain osa komeaa kulissia? Kokoomuksen yhteistyö Unkarin fasistien kanssa jatkuu

Kokoomus torjui kotimaassa yhteistyön perussuomalaisten kanssa vedoten arvoihin. EU:ssa kokoomus tekee yhteistyötä fasistien kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

EPP:n kärkiehdokkaan vaalit käytiin Helsingissä säyseissä tunnelmissa.

Kokoomus torjui kotimaassa yhteistyön perussuomalaisten kanssa vedoten arvoihin. EU:ssa kokoomus tekee yhteistyötä fasistien kanssa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

”Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa. Kokoomus ei voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa.”

Näin juhlallisesti lausui kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kesällä 2017. Jussi Halla-aho oli juuri valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Valinnan myötä hallituksen yhteinen arvopohja mureni, samoin edellytykset yhteistyölle.

Lähihistorian valossa tuntui todella oudolta seurata Helsingissä järjestettyä EPP-ryhmän kokousta, jossa valittiin europuolueen ykkösehdokas ensi kevään vaaleihin. Kokoomuksen isännöimässä tapahtumassa oli vieraana myös Unkarin pääministeri, Fidesz-puolueen johtaja Viktor Orbán. Fidesz on EPP:ssä kokoomuksen sisarpuolue.

”Olemme yhtä perhettä”, Orbán julisti Helsingissä.

Aikaisemmin tänä syksynä EU-parlamentti äänesti Unkarin vastaisista sanktioista. Enemmistö mepeistä oli sitä mieltä, että Unkarin kehitys uhkaa EU:n yhteisiä perusarvoja.

Fasistinen liike

Rohkenen käyttää sanaa fasistinen”, lausui kokoomuksen kunniapuheenjohtaja, ministeri Ilkka Suominen vastikään Verkkouutisissa.

”Vanheneva Orbán hallitsee ehdottoman parlamenttienemmistön saatuaan Unkaria kahlitsevan Fidesz-puolueen avulla. Todellisuudessa hän on jo nostanut itsensä lähes yksinvaltiaaksi”, Suominen sanoi.

Hän jakoi monen muun poliitikon näkemyksen, jonka mukaan sekä Unkari että Puola ovat erkaantuneet muusta Euroopasta.

”Selkeänä pyrkimyksenä noissa valtioissa on alistaa oikeuslaitosta myöten kaikki enemmistöpuolueen vallan alle. Se on fasismia.”

Stubb: Noin nollatoleranssi

Myös Suomen Alexander Stubb pyrki EPP:n ykköspaikalle. Oman vaalikampanjansa aikana Stubb puhui nollatoleranssista. Hän nosti toistuvasti esiin Unkarin tilanteen ja pyysi muita EPP-johtajia barrikadeille liberaalin demokratian puolesta.

Vaalien alla järjestetyssä kärkiehdokkaiden välisessä väittelyssä Stubb ei kuitenkaan enää puhunut Unkarista.

”Se, että perheen keskuudessa ryhtyy sättimään toista, ei tunnu reilulta, varsinkin jos se henkilö ei pysty puolustautumaan”, Stubb sanoi Helsingin Sanomille väittelyn jälkeen.

Helsingissä Stubb hävisi äänestyksen Saksan Manfred Weberille, joka ei ole puhunut Fideszin erottamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että EPP jatkaa eurokentillä kuten tähänkin asti. Orbán pysyy perheenjäsenenä, ja Suomen kokoomus jatkaa yhteistyötä fasistisen Fideszin kanssa.

Alexander Stubbin toleranssi on jatkossa noin nollan luokkaa, mieluummin vähän yli kuin ali.

Sama pätee Petteri Orpoon, joka korosti omassa juhlapuheessaan oikeusvaltion ja demokratian tärkeyttä.

”Nämä ovat minun periaatteeni. Ja jos et pidä niistä…. minulla on muitakin periaatteita”, sanoi yhdysvaltalainen koomikko Croucho Marx aikoinaan.

X