Eläkkeet ovat tulilinjalla säästöjä etsiessä – Ainakin yksi mukavan huomaamaton keino yksittäisen eläkkeensaajan kannalta on olemassa

”Säästökohteita etsittäessä myös eläkkeet ovat joutuneet tulilinjalle”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Säästökohteita etsittäessä myös eläkkeet ovat joutuneet tulilinjalle", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Väestöltään ikääntyvä Suomi joutuu aktiivisesti miettimään, miten velkaantumista saataisiin kuriin. Säästökohteita etsittäessä myös eläkkeet ovat joutuneet tulilinjalle.

Hallitus antoikin työmarkkinajärjestöille tehtäväksi eläkeuudistuksen ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä. Tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä 0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen – eli noin miljardi euroa.

Jos summaa haettaisiin suoraan työeläkkeistä leikkaamalla, se tarkoittaisi Työeläkevakuuttajat Tela ry:n laskelmien mukaan noin 1,8 miljardin euron sopeutuksia. Summa on suurempi, koska leikkaukset pienentäisivät samalla verokertymää ja kasvattaisivat Kelan etuusmenoja. Onneksi muitakin keinoja on olemassa.

Asia on kaksipiippuinen, Erkki Meriluoto tähdentää

Eläkevarojen sijoitustuottojen parantaminen on konstina mukavan huomaamatonta yksittäisen eläkkeensaajan kannalta. Niillä ei ole suoraa vaikutusta kenenkään kuukausieläkkeeseen.

Se tarkoittaisi riskien maltillista kasvattamista sääntelyä helpottamalla ja sijoitusten suuntaamista entistä enemmän ulkomaisiin pörssiosakkeisiin. Helsingin pörssin tuotot kun ovat olleet viime vuosina kovin matalat. Samalla myös kotimaisten kiinteistösijoitusten paino voi laskea.

Asia on kaksipiippuinen, sillä signaali ei olisi kovin mairitteleva Suomen kannalta. Maamme houkuttelevuus sijoituskohteena voisi laskea entisestään. Vaikutuksia saattaa tulla myös suoraan työllisyyteen. Toisaalta tuottoja voitaisiin rahastoida nuorien ja tulevien ikäluokkien työeläkkeitä turvaamaan.

Tarkastelussa on luonnollisesti myös eläkevakuutusmaksujen taso pitkällä aikavälillä. Telan mukaan työeläkejärjestelmän kestävyys ei ole uhattuna, paitsi jos sieltä kanavoidaan rahoja ulos valtiontalouden tueksi.

Eläkeuudistukseen liittyvässä keskustelussa on syytä muistaa, että mitään pikavoittoja ei olla hakemassa. Kyse on vuosikymmenien aikaikkunasta. Toivottavasti asia ratkaistaan lopulta niin kestävästi, ettei jatkossa ihan jokaisen valtion budjetin yhteydessä kenenkään tarvitse menettää hermojaan ”eläkkeisiin kajoamisen” vuoksi.

Lue myös: Seura selvitti: Kun eläkekertymä ei riitä elämiseen, jatkavat 65-vuotiaat Maija ja Heli yhä eläkeläisinä työntekoa hoitoalalla – ”Täysin rahan takia”

X