Suomi kaipaa ammattilaisten energianyrkkiä – Miksi sähköjoustoa ei vaadita muilta kuin kuluttajalta?

”Suomeen pitäisi perustaa energianyrkki, jossa alan parhaat asiantuntijat pääsisivät takomaan poliitikkojemme päähän, mitä Suomi tarvitsee”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto penää energianyrkkiä Suomeen.

"Suomeen pitäisi perustaa energianyrkki, jossa alan parhaat asiantuntijat pääsisivät takomaan poliitikkojemme päähän, mitä Suomi tarvitsee", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Joulukuun lopussa uutiset hehkuttivat, miten Suomesta oli tullut sähköomavarainen. Kotimaassa tuotettiin sähköä yhtä paljon kuin sitä kulutettiin viime vuoden aikana.

Fingridin toimitusjohtaja Asta Sihvonen-Punkka lupasi Ylen haastattelussa sen näkyvän myös hinnassa: ”Jos meillä on runsaasti sähköä tarjolla, niin tietysti sen pitäisi näkyä myös siinä, että sähkön hinta säilyy kohtuullisena.”

Ja pörssisähkön hinta kipusi ennätykseen

Ei kulunut kuin viikko ja pörssisähkö maksoi yli kaksi euroa kilowattitunnilta. Kireä pakkanen, tuulivoiman vähäinen tuotanto ja siirtoyhteyksien kapeus tekivät Suomesta taas sähkön ostajan – kalliiseen hintaan. Kansalaisilta pyydettiin malttia kulutukseen. Se myös toteutui. Etenkin pörssisähköä käyttävät olivat joustajina kullanarvoisen tärkeitä – yhteiskunnan lisäksi tietysti myös omaa sähkölaskuaan ajatellen.

Jälkikäteen kerrottiin, että jo muutama sata megawattia lisätuotantoa Suomessa olisi vaikuttanut merkittävästi sähkön hintaan. Kysymys kuuluukin, miksi tuo jousto jätetään tällä hetkellä kuluttajan harteille, vaikka kyse on valtiotason huoltovarmuudesta ja säätövoimasta. Pörssisähköasiakas saa joka iltapäivä jännittää, miten seuraavana päivänä voi elää. Kukkaron lisäksi kohtuuttoman suuret hintavaihtelut nakertavat hermoja.

Ammattilaisten energianyrkki poliitikkojen avuksi

Pitkän keskustelun saisi aikaan, kun listattaisiin, mitä menneinä vuosina on tehty väärin. Lisäydinvoiman vastustaminen, liian nopea fossiilisen tuotannon vähentäminen ja liiallinen riippuvuus tuulivoimasta. Energiapoliittiset päätökset Suomessa ovat olleet harkitsemattoman huonoja. Ikään kuin oltaisiin unohdettu maantieteellinen sijaintimme kokonaan.

Virheitä ei ole kuitenkaan myöhäistä korjata. Tuntuu vain siltä, että kokonaisuutta ei hallitse oikein kukaan. Suomeen pitäisi perustaa energianyrkki, jossa alan parhaat asiantuntijat pääsisivät takomaan poliitikkojemme päähän, mitä Suomi tarvitsee – ilman, että poliitikon oma agenda ajaa järjen ohi. Sitten rakennettaisiin ja samalla työllistettäisiin ja opittaisiin lisää.

Pohjoisessa onneksi tapahtuu jo. Hintoja tasaava Ruotsiin kurkottava Aurora Line –siirtoyhteys valmistuu ensi vuonna. Myös pumppuvoimalaitosten rakentamista selvitetään.

Lue myös: Pörssisähkö tuntuu nyt sähkölaskuissa – Miten sinä suitsit kulutusta kovimpien hintapiikkien aikaan? Paljasta vinkkisi & osallistu arvontaan!

Tammikuun kysely – Miten sinä suitsit sähkönkulutusta?
Sähkönkulutus puhuttaa kovasti paukkupakkasten aikaan. Paljasta meille nyt säästövinkkisi tammikuun kyselyssä ja osallistu kirja-arvontaan! © Gummerus / Istock
X