Etanan limaa kasvoille ─ Nuorentava ihmeaine vai humpuukia? ─ Thaimaalaisen farmin kasvatit lypsetään joka kolmas viikko

Etanat olivat aiemmin viljelijöiden vitsaus, ja niitä tapettiin kaikin keinoin. Nyt Thaimaan Nakhon Nayok -nimisessä provinssissa on jo peräti 80 etanafarmia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Etanoiden limaa käytetään kosmetiikan raaka-aineena, koska sen uskotaan muun muassa pitävän ihon nuorekkaana.

Etanat olivat aiemmin viljelijöiden vitsaus, ja niitä tapettiin kaikin keinoin. Nyt Thaimaan Nakhon Nayok -nimisessä provinssissa on jo peräti 80 etanafarmia.
Teksti:
Armi Kauppila

Voisitko kuvitella levittäväsi kasvoihisi anti-age-seerumia, jonka valmistukseen on käytetty etanoiden limaa? Sellaistakin on nykyään myynnissä.

Etanoista oli vielä vuosia sitten pelkästään haittaa thaimaalaisten kasvien, kuten riisin, viljelyssä. Niitä pidettiin tuholaisina ja tapettiin muun muassa hukuttamalla.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Etanoissa piilee uusi potentiaali, sillä niiden limaa hyödynnetään kosmetiikkateollisuudessa. Liman uskotaan hidastavan ihon ikääntymistä, auttavan aknen parantamisessa ja saavan ihon hehkumaan kauniisti.

Limalypsy kerran kolmessa viikossa

Thaimaan Nakhon Nayok -nimisessä provinssissa, joka sijaitsee kahden tunnin matkan päässä Bangkokista, on tällä hetkellä jo peräti 80 etanatilaa.

Etanoita ei tapeta limantuotantoa varten, vaan ne lypsetään kolmen viikon välein. Lypsyn yhteydessä niitä kastellaan limanerityksen lisäämiseksi. Etanoita ruokitaan kasviksilla ja jyvillä.

Kaikki Thaimaassa tuotettu etananlima myydään yhdelle yritykselle, Aden Internationalille. Se valmistaa limasta seerumia sekä kuivattua jauhetta. Limaan liittyvän liiketoiminnan arvellaan olevan tällä hetkellä jopa 314 miljoonan dollarin arvoinen.

Etanoiden liman käyttäminen kauneustuotteissa on peräisin Chilestä, jossa liman ihoa pehmentävä vaikutus huomattiin jo 1980-luvulla. Viime vuosina limaa on alettu käyttää muuallakin maailmassa.

X