Heidi Hautala on ollut Venäjän mustalla listalla jo melkein neljä vuotta – ”Ei todellakaan ole mukavaa”

Euroopan parlamentin suomalainen varapuhemies Heidi Hautala (vihr) ei ole päässyt itänaapuriin toukokuun 2015 jälkeen. Silloin Venäjä antoi hänelle ja 88 muulle EU-alueen vaikuttajalle porttikiellon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heidi Hautalan Venäjälle saama porttikielto oli iso uutinen vuonna 2015.

Euroopan parlamentin suomalainen varapuhemies Heidi Hautala (vihr) ei ole päässyt itänaapuriin toukokuun 2015 jälkeen. Silloin Venäjä antoi hänelle ja 88 muulle EU-alueen vaikuttajalle porttikiellon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Matkustuskieltojen aika alkoi Euroopassa 2014. Sinä vuonna Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta ja osallistui Ukrainan sodan käynnistämiseen. Taistelut Itä-Ukrainassa jatkuvat yhä, eikä Venäjän irtautumisesta alueelta ole merkkejä.

Vastalauseeksi näille voimatoimille Euroopan unioni määräsi useita Venäjään kohdistuvia pakotteita. EU esimerkiksi kielsi pääsyn alueelleen noin 150 ihmiseltä, joiden katsottiin osallistuneen Ukrainan vakauden horjuttamiseen.

Heistä iso osa oli venäläisiä.

Toukokuussa 2015 Venäjä vastasi EU:lle toimittamalla listan henkilöistä, joilla ei ole asiaa sen alueelle.  Yksittäisten henkilöiden maahantulokieltoja ei perusteltu, mutta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti listalle päätyneen henkilöitä, jotka olivat tukeneet Ukrainan ”vallankaappausta”.

Venäjän musta lista vuoti julkisuuteen välittömästi. Sen ainoa suomalaisnimi oli europarlamentaarikko Heidi Hautala, joka oli arvostellut Venäjän ihmisoikeustilannetta jo vuosia.

”Tämä ei ole sinällään yllätys”, Heidi Hautala sanoi tuoreeltaan Helsingin Sanomille.

Soini ei tuominnut maahantulokieltoa

Uunituore ulkoministeri, tuolloin perussuomalaisia edustanut Timo Soini kommentoi tapausta toisena virkapäivänään ”plokissaan” seuraavasti:

Venäjän pakotelistaa EU-kansalaisille on turha ylidramatisoida. Se on odotettu reaktio Venäjän kansalaisten matkustuskieltoon. Tämä ei ole suuri yllätys.

Kyseessä on Venäjän toimi, joka kytkeytyy kansainväliseen tilanteeseen tällä hetkellä.

Heidi Hautala on kommentoinut omaa osuuttaan listalla mielestäni oikein ja maltilla, eikä minulla ole siihen lisättävää.

Ruotsi vaati selvitystä, Britannia ei nähnyt oikeutusta

Toisissa EU-maissa reaktiot maahantulo- ja matkustuskieltoon olivat vähemmän toteavia. Britannia ei nähnyt kielloille oikeutusta, Ruotsi vaati niistä selvitystä Venäjältä, ja Saksa ilmoitti, etteivät kiellot ainakaan helpota EU:n ja Venäjän välisiä erimielisyyksiä.

Euroopan parlamentin silloinen puhemies Martin Schulz (sd) ilmoitti olevansa kiellosta ”tyrmistynyt”.

Hautala koki Suomen poliittisen johdon sivuttaneen hänen maahantulokieltonsa olankohautuksella. Hän ilmoitti MTV:lle epäilevänsä, ettei Suomella ole aikomustakaan ottaa asia kahdenvälisesti puheeksi Venäjän kanssa.

Soini puolustautui huomauttamalla, että reagointi tapahtuu viranomaistasolla. Hän myös lisäsi, että kyseessä on EU-asia:

”…tämä on Venäjän lista, joka koskee EU:ta ja EU-maiden poliitikkoja ja se on ensisijainen väylä, jota kautta tämä käsitellään”, Soini sanoi MTV:lle.

Tämän sananvaihdon jälkeen tapauksesta väiteltiin muutaman päivän ajan, mutta sen jälkeen Hautalan kohtalo on lähes unohtunut.

Mitä asialle kuuluu nyt?

Päätös, josta ei voi valittaa

Ennen matkustuskieltoa Heidi Hautala tapasi käydä Venäjällä pari kertaa vuodessa, pääasiassa ihmisoikeusasioissa. Hän tunsi hyvin esimerkiksi oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin, joka murhattiin helmikuussa 2015.

Kaikesta huolimatta Hautala matkustaisi maahan mielellään myös uudestaan.

”On aina tärkeää tuntea naapuri. Venäjällä tapahtuu pinnan alla paljon, ja näihin yhteiskunnallisiin virtauksiin on syytä tutustua. Olisi virhe ajatella, ettei tekemisissä pitäisi olla lainkaan. Päinvastoin, tilanne ei parane, jos kaikki yhteydet ovat poikki.”

Tilanne on hänestä epämiellyttävä.

”Olen tuskastunut siihen, että olen ainoa Suomen kansalainen, joka on sillä listalla. Se ei todellakaan ole mukavaa.”

Hautala harmittelee myös sitä, ettei hän – kuten kukaan muukaan mustalle päässyt – saanut kiellosta yksilöllistä ilmoitusta.

”Tiedossani ei ole perusteluja, miksi olen joutunut tälle listalle.”

Euroopan unioni on perustellut venäläisille heille määrätyt omat maahantulokieltonsa. Lisäksi listalle päätyneet venäläiset ovat voineet valittaa kiellostaan, ja osa on myös hyödyntänyt tätä mahdollisuutta.

Venäjä ei ole kertonut, mihin osoitteeseen heiltä maahantulokiellon saaneet voivat valittaa päätöksestä.

Lue  myös: Mitä Suomi on tehnyt Heidi Hautalan Venäjältä saaman porttikiellon kumoamiseksi?

X