Järjestäjä vahvistaa: Sofi Oksanen ja Heidi Hautala puhuvat Trumpin ja Putinin vastaisessa Helsinki Calling -mielenosoituksessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kun Putin ja Trump kohtaavat Suomessa, Helsinki Calling -mielenosoituksessa puhuu Sofi Oksanen.
© Pekka Holmström / Otavamedia
Suurmielenosoitus lähtee liikkeelle Kansalaistorilta maanantaina klo 15.

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin Helsingin huippukokous maanantaina 16. heinäkuuta on saanut kansalaisaktivistit liikkeelle. Kokouspäiväksi kaavaillaan Helsinki Calling -suurmielenosoitusta, jossa marssitaan ihmisoikeuksien, demokratian, rauhan ja ympäristö- ja ilmastotyön puolesta.

Järjestäjät ovat jo olleet yhteydessä poliisiin. Tapahtuma alkaa kello 14 Kansalaistorilta. Sieltä kulkue suuntaa Senaatintorille, missä pidetään puheita alkaen klo 17. Tapahtuman järjestäjä vahvistaa, että puhujien joukossa ovat ainakin kirjailija Sofi Oksanen ja europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

Tapahtuman järjestelyihin osallistuu satapäinen joukko aktivisteja.

”Mukana on ihmisiä kansalaisjärjestöistä, joitain poliitikkoja ja toimittajia, sekä Peli poikki ja Meillä on unelma -mielenosoituksissa mukana olleita taustavaikuttajia”, tuotannosta vastaava Ilona Taimela sanoo.

Itseään hän tituleeraa huolestuneeksi kansalaiseksi, joka hoitaa järjestelytehtäviä kesälomallaan.

Facebook kokosi osallistujat

Ryhmä on järjestäytynyt Facebookissa. Helsinki Calling -marssille on ilmoittautunut jo toista tuhatta osallistujaa. Taimelan mielestä into ja kiinnostus mielenosoitusta kohtaan on ollut merkillepantavaa.

”Tässä on mukana todella monenlaisia ryhmiä. On Venäjästä, Ukrainasta ja USAsta huolestuneita tahoja. US Democrats Abroad -niminen ryhmä, eri vähemmistöjen edustajia, syyrialaisia pakolaisia…” Ilona Taimela luettelee.

Myös verkossa toimiva faktantarkastuspalvelu Faktabaari on ilmoittautunut talkoisiin, tarkastamaan supervaltojen johtajien lausunnot livenä.

Taimela painottaa, että tapahtuma on rauhanomainen ja poliittisesti sitoutumaton.

”Emme hyväksy tapahtumaan osallistuvilta minkäänlaista syrjintää tai syrjiviä tunnuksia, väkivaltaa, näkyviä puoluepoliittisia tai valtiollisia tunnuksia. Tapahtuma on esteetön, päihteetön ja perheystävällinen, ja siinä on noudatettava Suomen lakeja ja yleisiä järjestyssääntöjä”, tapahtuman sivustolla linjataan.

X