Hotellin keittiöpäällikkö järkyttyi nuorten ruokahävikistä: ”Ei riitä, että käy pari kertaa ilmastolakossa – mutta heittää näin paljon ruokaa roskiin”

Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi yllättyi syyslomaviikon ruokahävikistä: miksi juuri nuoret heittävät niin paljon ruokaa roskiin, vaikka he tietävät miten turhaa ravinnon tuhlaus on?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Scandic Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi kertoo huomanneensa, että hotelliaamiaisella syntyy valtava määrä ruokahävikkiä etenkin syyslomaviikolla. Kuvituskuva.

Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi yllättyi syyslomaviikon ruokahävikistä: miksi juuri nuoret heittävät niin paljon ruokaa roskiin, vaikka he tietävät miten turhaa ravinnon tuhlaus on?
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi otti Facebook-päivityksessään kantaa hotellivieraiden aiheuttamaan ruokahävikkiin. Koivuniemi kertoi, miten paljon ruokaa heillä oli jouduttu heittämään lautasilta roskiin koululaisten syyslomaviikon aikana.

Koivuniemen mukaan keittiö teki viikon aikana noin 14 000 annosta. Hotellin aamiaisbuffetista ja ruokien valmistuksesta tuli yhdessä päivässä tavanomaiset 3,5 kiloa ruokahävikkiä.

Mutta ravintolan asiakkailta kertynyt lautashävikki oli saman päivän aikana yli kymmenkertainen, noin 43 kiloa.

Keittiöpäällikkö kertoo huomanneensa, että etenkin lapset ja nuoret jättävät ruokaa lautasilleen.

”Isoimmat lautashävikit syntyvät meidän aamiaisellamme lapsilta ja nuorilta (5–20-vuotiaat). Sitran kyselytutkimuksen mukaan tämä on juuri sitä ikäryhmää, joka kokee suurinta ilmastoahdistusta. Eli nyt ensi kerralla, kun lintsaatte koulusta ja osallistutte ilmastolakkoon, niin miettikääpä, mikä ilmastokuorma oli vaikkapa niillä pekoneilla, jotka jätitte lomalla lautaselle aamiaisella. Jotka tuotettiin ja valmistettiin siis täysin turhaan”, Koivuniemi kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Aki Koivuniemi julkaisi Facebook-päivityksessään kuvia hotelliasiakkaiden jättämästä lautashävikistä. © AKI KOIVUNIEMEN KOTIALBUMI

”Turha päästöjen aiheuttaja”

Keittiöpäällikkö kertoo Seuralle halunneensa nostaa ruokahävikin esiin, koska ilmastoteemat ovat puhuttaneet paljon viime aikoina.

”Ruokahävikki on täysin turha päästöjen aiheuttaja. Moni muu asia, esimerkiksi yksityisautoilu, on vaikeampi lopettaa kokonaan, mutta ruokahävikkiä ei tarvitse kukaan. Se olisi todella helppo lopettaa tai ainakin vähentää selvästi.”

Koivuniemi kertoo huomanneensa, että loma-aikoina ongelma korostuu, kun hotellin asiakasmäärät ovat tavallista suuremmat. Lisäksi heillä käy paljon sellaisia vieraita, jotka majoittuvat hotelleissa harvemmin.

”Ruokahävikki on ongelma kaikilla, mutta kyllä sitä tulee enemmän nuorilta. Nuoret ovat ensimmäisiä kertoja hotellissa, ja kaikki on uutta. Silloin hämärtyy kuva siitä, mitä jaksaa syödä. Ihastutaan ruokapaljouteen eikä muisteta, että aina voi hakea myös lisää. Myös monet vanhemmat ottavat pienille lapsilleen enemmän ruokaa kuin kotona.”

Järkyttävä ruokahävikki: etenkin nuoret ja lapset jättävät ruokaa syömättä. © AKI KOIVUNIEMEN KOTIALBUMI

Tukea ravintola-alan kollegoilta

Päivityksessään Koivuniemi nosti nuorten ilmastolakon vertailukohdaksi ruokahävikin syntymisessä, mutta korostaa, ettei halua ilkeillä ihmisten valinnoille.

”Ei ollut tarkoitus piikitellä nuorille. On hienoa, että nuoret haluavat toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämisen hyväksi. Halusin muistuttaa kaikkia, ei vain nuoria, että ei riitä, että käy kerran tai kaksi kertaa vuodessa ilmastolakossa. Uskon, että moni toimii hienosti, mutta kaikki voivat pohtia omia valintojaan kriittisesti.”

Koivuniemi kertoo saaneensa tekstistään paljon palautetta. Hän yllättyi siitä, kuinka laajaa huomiota päivitys on saanut.

”Olen saanut paljon kiitosta siitä, että asia on nostettu esille. Moni kertoo huomanneensa saman itsekin. Olen saanut tukea myös monelta kollegalta, jotka ovat kiinnittäneet ilmiöön huomiota.”

Tiistaiaamuna Koivunienen FB-päivitystä oli jaettu noin 3 500 kertaa ja se oli kerännyt lähes 7 500 tykkäystä.

Lue myös: Ruokahävikki saatiin kuriin laivan buffetissa näin helposti – Pois heitetyn ruoan määrä väheni jopa 40 prosenttia Viking Linen Mariellalla

X