Vältä ruokahävikkiä ja pidä ruokalaskusi kurissa! Näin kauan voit säilyttää ruokaa ja raaka-aineita jääkaapissa tai pakastimessa

Vihanneksista tuoreuden ja käyttökelpoisuuden näkee ja haistaa helposti. Kun vältät hävikkiä, et heitä rahojasikaan roskikseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vihanneksista tuoreuden ja käyttökelpoisuuden näkee ja haistaa helposti. Kun vältät hävikkiä, et heitä rahojasikaan roskikseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

”Käytännössä pitäisi pyrkiä siihen, että elintarvikkeet, esimerkiksi kotona kypsennetty jauheliha, käytetään valmistuksen jälkeen mahdollisimman pian. Jääkaapissa ei ole hyvä säilyttää itse valmistettua ruokaa pitkään”, muistuttaa Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto.

Jos on tarkoitus säilyttää itse valmistettua ruokaa usean päivän ajan , silloin se kannattaa laittaa pakastimeen.

Älä unohda ruokia ja raaka-aineita pakastimeen

Pakastimessakaan tuotteet eivät säily loputtomasti. Esimerkiksi vihannekset ja marjat säilyvät pakastimessa vain noin kahdeksan kuukautta.

Avaamattoman pakastevihannespussin voi käyttää ruoanlaittoon omaa harkintaa käyttäen, vaikka tuotteen parasta ennen -päiväys olisi mennyt.

”Pakastaminen vaikuttaa myös tuotteen laatuun, mutta rakenteen, värin ja maun oletetaan säilyvän parasta ennen -päiväykseen asti. Ravinteiden ja vitamiinien osalta tuotteen arvot saattaavat heikentyä parasta ennen -päiväyksen jälkeen”, Tuulikki Lehto muistuttaa.

Pakastettu leipä säilyy Eviran mukaan noin kolme kuukautta. Jauheliha ja sianliha säilyvät maksimissaan neljä kuukautta pakastettuina. Naudanliha taas säilyy puolesta vuodesta vuoteen ja paloiteltu kana noin yhdeksän kuukautta.

Valmiita ruokia ei kannata Eviran mukaan säilyttää pakastimessa yli neljää kuukautta.

Voiko perunaa käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen?

”Peruna rupeaa nahistumaan vanhetessaan, joten tuoreuden näkee siitä helposti. Nahistuneita tuotteita voi kuitenkin käyttää. Aistinvaraiset ominaisuudet muuttuvat myös perunassa ja että kuluttaja voi tunnistaa, onko tuote enää syömäkelpoinen.”

Eviran ohjesäilytysaikojen mukaan maito säilyy avattuna viikon jääkaapissa (+2–5 C).  Jos ostaa lihaa kaupan tuoretiskiltä tai avaa vakuumipaketoidun lihan, se säilyy raakana jääkaapissa kolmesta viiteen päivään. Avattu paketti raakaa jauhelihaa tai kanaa säilyy jääkaapissa päivän tai kaksi, tuore kala vain yhden päivän.

Avattu paketti leikkeleitä säilyy jääkaappilämpötilassa noin viikon, valmisateriat pakkauksen avamisen jälkeen 3–4 päivää.

Kastikkeet ja puurot kannattaa syödä nopeasti, sillä ne säilyvät jääkaapissa päivän tai kaksi.

Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, kuten rakenteen, värin ja maun. Yleensä elintarvike on kuitenkin vielä käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin.

”Parasta ennen -merkintä otettiin käyttöön samoihin aikoihin, kun Suomi liittyi EU:hun. Sitä ennen meillä oli käytössä viimeinen käyttöajankohta -merkintä”, kertoo Tuulikki Lehto.

Viimeinen käyttöpäivä on merkittävä herkästi pilaantuviin tuotteisiin. Tämän merkinnän tuotteita ei saa sellaisenaan myydä tai lahjoittaa eteenpäin, vaan niitä voi hyödyntää vain mainittuun päivämäärään asti.

Sen sijaan parasta ennen -päiväyksellä merkittyjä tuotteita saa myydä tai lahjoittaa ruoka-apuun päiväyksen jälkeenkin.

Evira on aikaisempina vuosina tutkinut kuluttajien ymmärrystä parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroavaisuuksista. Vuonna 2009 tehdystä tutkimuksesta selviää, että ero näiden kahden pakkausmerkinnän välillä ei ollut vielä kaikille selvä.

X