Huuhkaja-fanit haaveilevat jo Italian yllättämisestä – Pelisijoittaja Jorma Vuoksenmaa paljastaa, kuinka vähäinen on Suomen voiton todennäköisyys

Arpa suosi Suomea jalkapallon EM-karsintojen sunnuntaina julkistetuissa lohkojaoissa. Huuhkajien innokkaimmat kannattajat puhuvat nyt Italian yllättämisestä avauspelissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vähintäänkin useita satoja suomalaisia on matkaamassa Balkanille jännittämään Teemu Pukin ja kumppanien otteita Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Arpa suosi Suomea jalkapallon EM-karsintojen sunnuntaina julkistetuissa lohkojaoissa. Huuhkajien innokkaimmat kannattajat puhuvat nyt Italian yllättämisestä avauspelissä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Italia, Bosnia-Hertsegovina, Kreikka, Armenia ja Liechtenstein.

Italia arvottiin lohkoon parhaiden maiden ykköskorista ja Bosnia kakkoskorista. Niissä kummassakin olisi ollut tarjolla useita kovempia vastustajia. Suomi oli sijoitettu menestyksekkään Kansojen liigan ansiosta kolmanteen koriin.

Arvonta synnytti Huuhkajien paljon nähneissä kannattajissa toiveikkuutta, jopa intoa. Se on ymmärrettävää, sillä päävalmentaja Markku Kanervan kaksi vuotta kestäneen kauden tulokset ovat olleet poikkeuksellisen hyviä.

Innokkaimmat fanit alkoivat pohtia välittömästi, voisiko Suomi venyä yllätykseen Italiaa vastaan karsinnan avausottelussa maaliskuussa 2019, vaikka kyseessä onkin vieraspeli.

Huuhkajat yllättänyt isoja maita avausotteluissa

Historia tarjoaa muutamia kannustavia esimerkkejä Suomen vahvoista karsinta-avauksista kovia jalkapallomaita vastaan. Vuoden 2006 EM-karsinnoissa Suomi kaatoi Puolan vieraissa 3–1, ja kaksi vuotta myöhemmin loistopeli Saksaa vastaan toi 3–3-tasapelin kotikentällä.

Tuoreimpana mielissä on Unkarin kaato viime syyskuussa Tampereella Kansojen liigan avausottelussa.

Italia on vuoden 2006 maailmanmestari, mutta joukkueen taso on sittemmin pudonnut. Tämän vuoden MM-kisat jäivät italialaisilta väliin Ruotsille kärsityn karsintatappion takia.

Silti isäntäjoukkue on ehdoton ennakkosuosikki. Suomen edellinen pisteriisto Italialta on vuodelta 1975, jolloin maat päätyivät maalittomaan tasapeliin Rooman olympiastadionilla. Suomalaiset ovat juhlineet voittoa Italiasta vain kerran, Tukholman olympialaisissa 1912.

Haaveena yllätys, joka nostaa ”kisoihin asti vievän kiiman”

Kun arvonta oli julkistettu, keskustelupalsta Futisforumilla ryhdyttiin pohtimaan vielä tähänastistakin suuremmalla innolla Suomen mahdollisuuksia päästä EM-kisojen lopputurnaukseen. Osaa faneista kutkutti erityisesti ajatus yllätyksestä avausottelussa.

”Mukavaa aloittaa heti pahimmalla, siitä ylläritasuri ja heti flow päälle”, kirjoitti nimimerkki Saviour#20.

”Sepelikenttä” pisti vielä paremmaksi:

”Kyllä tuo Italia away mahdollistaa yllätyksen ja voi nostaa pahimmillaan kisoihin asti vievän kiiman.”

Nimimerkki ”Zazar” taas arveli, että Italia ei välttämättä ymmärrä valmistautua riittävän hyvin ensimmäiseen otteluunsa pientä Suomea vastaan:

”Plussat Italia awayn strategisesta sijoittamisesta heti kärkeen, me ennenkin ollaan haettu hyviä tuloksia avauspeleistä isolta vastustajalta joka ei jaksa skoutata Suomea.”

Italialaiset saattavat olla ylimielisiä – ja se voi kostautua

Kuinka hyvät mahdollisuudet Suomella on oikeasti yllättää fanaattisen kotiyleisön tukema Italia? Seura kysyi asiaa urheiluvedonlyönnin ammattilaiselta, pelisijoittaja Jorma Vuoksenmaalta.

Hän ei jaksa uskoa lainkaan siihen, että Italia jättäisi kunnolla tutkimatta Suomen pelitavan.

”Nykyjalkapallo on niin ammattimaista.”

Pientä etua voi kuitenkin tulla siitä, ettei Suomen maine jalkapallomaana ole kummoinen.

”Italialaisten mielessä voi hyvin käväistä ajatus, että ’tämähän on vain Suomi’. Se saattaa heikentää heidän keskittymistään”, Vuoksenmaa pohtii.

Urheiluvedonlyöntiammattilainen Jorma Vuoksenmaa

Jorma Vuoksenmaa on elättänyt itsensä jo vuosikymmeniä urheiluvedonlyönnillä. © Lehtikuva

Vähämaalisuus auttaa heikompaa joukkuetta

Entä kuinka joukkueiden pelityylit sopivat toisilleen? Kumpaakaan maata ei ole perinteisesti tunnettu hyökkäyspainotteisesta taktiikasta.

Vuoksenmaan mukaan asian arvioimista vaikeuttaa se, ettei kokoonpanoja ole toistaiseksi julkistettu.

”Toisaalta voidaan olla aika varmoja siitä, ettei Italian peli ole jatkossakaan superhyökkäävää maaleilla iloittelua. Myös Suomi nojaa keskikenttään ja puolustukseen – vielä hiljattain vaivanneista puolustuksen keskustan vartioinnin ongelmista on onneksi päästy.”

Vuoksenmaan havaintojen mukaan tylsiksi koettuja puolustusvoittoisia joukkueita väheksytään usein aiheettomasti, minkä johdosta niillä on usein parempi mahdollisuus yllättää ennakkosuosikki kuin luullaan.

Mutta juuri Italiaa vastaan Suomella ei siis ole tällaista kätkettyä yllätyspotentiaalia.

Sen sijaan on toinen pelityyleihin liittyvä vaikutusmekanismi, joka toimii Suomen eduksi.

”Odotettavissa oleva maalien määrä on pieni. Se lisää sattuman osuutta ja parantaa heikomman joukkueen mahdollisuuksia. Sattumalla on elämässä yleensäkin isompi vaikutus kuin yleisesti luullaan, ja vähämaalisessa jalkapallossa se on suurempi kuin muissa pallopeleissä.”

Palkat kertovat paljon maajoukkueen tasosta

Vuoksenmaa on kerännyt urheilusta laajan tietokannan. Hänen mukaansa joukkueiden pelityylieroilla on suoranaisesti hyvin vähän vaikutusta ottelun lopputulokseen. Paljon, paljon enemmän on merkitystä sillä, mikä on joukkueen pelivoima.

Urheiluvedonlyönnin ammattilaisen ongelma on se, että arviot eri jalkapallomaajoukkueiden tasosta täytyy perustaa pieneen määrään otteluja, jotka on pelattu varsin pitkällä aikavälillä. Tietoa on liian vähän eikä se ole riittävän ajantasaista.

Vuoksenmaan kokemuksen mukaan maajoukkueen pelaajille maksettavat palkkiot kertovat enemmän joukkueen tasosta kuin kourallinen otteluita.

Arvioidessaan Huuhkajien yllätysmahdollisuuksia Italiaa vastaan Vuoksenmaa nojautuu valtavaan tietokantaansa. Tärkeää osviittaa antavat jalkapallo-ottelut, joissa kohdanneet joukkueet ovat eronneet toisistaan pelaajien palkkojen suhteen samalla tavoin kuin Suomi ja Italia.

”Emme voi tuomita Italiaa kauhean huonoksi”

Huuhkajien pelivoimaa Vuoksenmaa arvioi kieli keskellä suuta.

”Me puhumme kuitenkin vain kymmenestä ottelusta, joissa viime aikojen näytöt on annettu. Me emme voi vielä tietää aivan varmasti, kuinka hyvä Suomi on. Emmekä voi toisaalta tuomita Italiaa kauhean huonoksi, vaikka se ei viime MM-turnaukseen päässytkään jonkin verran epäonnisten vaiheiden jälkeen.”

Hyvä. Mitkä todennäköisyydet Vuoksenmaa siis laskee Huuhkajien avausottelun kolmelle mahdolliselle lopputulemalle?

”Italian voiton todennäköisyys on 80 prosenttia, tasapelin 14 prosenttia ja Suomen voiton 6 prosenttia. Ja nämä ovat tämän päivän arvioita, jotka voivat poiketa viisi prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.”

X