Hyönteiskarkottimet herättävät huolta - Voiko lemmikin omistaja käyttää niitä turvallisin mielin?

Kun viime kesänä hyönteiskarkottimet vietiin käsistä, yhä useampi kuluttaja pohtii nyt karkottimen hankintaa entistä tarkemmin. Ilmaan vapautuvien hyönteismyrkkyjen haitat kuohuttavat myös sosiaalisen median lemmikkiryhmissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itikat, paarmat ja mäkäräiset kiusaavat paitsi ihmisiä, myös kesää viettäviä lemmikkejä.

Kun viime kesänä hyönteiskarkottimet vietiin käsistä, yhä useampi kuluttaja pohtii nyt karkottimen hankintaa entistä tarkemmin. Ilmaan vapautuvien hyönteismyrkkyjen haitat kuohuttavat myös sosiaalisen median lemmikkiryhmissä.
Teksti:
Terhi Harper

Hyönteiskarkottimet puhututtavat jo toista kesää sosiaalisessa mediassa. Erityisesti kohua on aiheuttanut itikka- ja mäkäräispulmaan kehitetty Thermacell-hyttyskarkotin. Laite lupaa käyttäjälleen 20 metrin ötökkävapaan alueen vapauttamalla ilmaan muun muassa pralletriinia ja d-alletriinia sisältävää hyönteismyrkkyä.

Moni kuluttaja on jättänyt nyt hyönteiskarkottimet suosiolla hyllyyn, kun kohu laitteen aiheuttamista mahdollisista haittavaikutuksista myös vesieliöille ja pölyttäjille nousi esiin.

Uusimpana koiranomistajat ovat raportoineet sosiaalisessa mediassa tapauksista, joissa oman lemmikin on arvioitu saaneen jopa vakavia neurologisia oireita Thermacell-karkottimesta.

Jääkö lemmikinomistajalle muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa karkotin kärpäslätkään?

Hyönteiskarkottimet harvoin syynä lemmikin huonoon vointiin

Eläinlääkäri Suvi Heinola jyväskyläläiseltä AlmaVet-klinikalta on myös törmännyt verkossa kiertäviin tarinoihin. Heinola ei tunne tapausten yksityiskohtia, mutta yleisellä tasolla hän ei ajattele hyönteiskarkottimen ja epileptisten kohtausten välillä olevan aukotonta syy- ja seuraussuhdetta.

”Hysteriaan ei ole syytä. Koira voi saada hermostollisia oireita monista syistä, jotka useimmiten piilevät muualla”, Suvi Heinola sanoo.

Näitä syitä ovat esimerkiksi mökkipihassa piilevät muurahais- tai rotanmyrkkyansat. Myös rannassa kelluva sinilevä voi aiheuttaa oireita.

Melko usein syytä koiran epilepsiakohtaukselle ei löydetä ollenkaan.

Suvi Heinola suosittelee tarkastelemaan sosiaalisen median tekstejä kriittisellä silmällä. Esimerkiksi myrkytystapaukset herättävät aina voimakkaita tunteita lemmikkien omistajissa.

Tarinat lähtevät herkästi leviämään ja paisumaan.

”Johtopäätöksiä tehdään hätäisesti, vaikka asioilla ei olisikaan mitään yhteyttä keskenään. Suurin osa vaikkapa metsästä ja poluilta löytyneistä lihapullista ja koiranherkuista on todellisuudessa vaarattomia”, eläinlääkäri huomauttaa.

Useimmat metsästä löytyvät koiranherkut ovat vaarattomia ja todennäköisesti tipahdelleet toisten koiranulkoiluttajien taskuista. iStock

Pidä hyönteiskarkottimet ja lemmikit erillään

Thermacellin kaltaisten karkottimien käytössä kannattaa Heinolan mukaan aina noudattaa maalaisjärkeä, kyse on kuitenkin hyönteismyrkkyä ilmaan haihduttavasta laitteesta. Koirat voivat, yksilöstä riippuen, reagoida vaikuttaviin aineisiin eri tavoin – kissat reagoivat yleensä vielä koiria herkemmin.

Suvi Heinola kehottaa pitämään lemmikin riittävän kaukana karkottimesta eikä lemmikkiä tulisi tuoda suljettuun tilaan, jossa laite on päällä. Toki voi myös halutessaan pohtia vaihtoehtoisia keinoja suojautua hyönteisiltä.

Muutama vuosi sitten hänellä itsellään oli Thermacell käytössä, kun mäkäräisiä parveili pihalla ennätysmäärä.

”Meillä vieraillut koira sai allergisen reaktion. Hetkeäkään en kuitenkaan ajatellut, että se tuli karkottimesta, vaan koiran saamista lukuisista mäkäräisenpuremista.”

Koira sai kyytabletin ja naaman turvotus asettui asteittain eikä vakavampia oireita tullut. Hyönteisten puremien aiheuttamissa iho-oireista kyytablettia voikin käyttää ensiapuna, vaikka kyynpureman hoidoksi kortisonia ei suositella.

Kuumat kelit aiheuttavat eniten vaaraa lemmikille

Enemmän kuin hyönteiskarkottimista, Suvi Heinola on huolissaan lemmikkien hyvinvoinnista kesähelteillä, sillä koiran lämmönsietokyky on huomattavasti vähäisempi kuin ihmisen.

Koira tarvitsee vuorokauden aikana tavallisesti noin 50 millilitraa vettä painokiloa kohden. Veden tarpeen määrään vaikuttavat kuitenkin muun muassa sen aktiivisuus ja ulkoilman lämpötila.  © iStock

Se, kuinka paljon lemmikki tarvitsee vettä, vaihtelee paljonkin yksilöstä riippuen. Heinola muistuttaa, että puhdasta ja raikasta vettä tulee olla saatavilla koko ajan.

”Kesän kuluessa, kun koiran kanssa oleskellaan järven rannalla, on jälleen hyvä muistaa mahdollisesta sinilevä, josta saattaa koitua myrkytysoireita.”

Luonnonvaaroista läsnä ovat kyyt, erilaiset pistävät hyönteiset sekä puutiaiset.

”Tyypillisiä kesävaivoja ovat myös haavat ja tapaturmat, joita sattuu ja tapahtuu, kun lemmikit kulkevat paljon omistajiensa mukana mökkimaastossa ja muualla luonnossa”, Heinola toteaa.

Lue myös: Lemmikin hellyttävä tuhina voikin olla merkki hengitysvaikeuksista – Yhä useammalle lyhytkuonoiselle koiralle apua eläinlääkärin leikkauspöydältä

X