Hyvinkää heitti Odinin Soturit ulos Veteraanitalosta – mutta miksi he saivat ulkoiluttaa vanhuksia yli vuoden?

Hyvinkään kaupunki ei enää aio ottaa kansalliskiihkoiselta Soldiers of Odin -järjestöltä vanhuspalveluita. Kaupunki harmittelee Odinien poistumista, koska ”vapaaehtoisia auttajia on harvassa”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvinkään Odinin soturit harrastavat vanhusten ulkoilutusta ja katupartiointia.

Hyvinkään kaupunki ei enää aio ottaa kansalliskiihkoiselta Soldiers of Odin -järjestöltä vanhuspalveluita. Kaupunki harmittelee Odinien poistumista, koska "vapaaehtoisia auttajia on harvassa".
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Katupartiojärjestö Odinin Soturit eli Soldiers of Odin ei saa enää ulkoiluttaa vanhuksia Hyvinkään Veteraanitalossa. Tunnuksellisiin asuihinsa pukeutuneet odinilaiset ovat vieneet siellä vanhuksia ulkoilmaan 1,5 vuoden ajan. Asiasta on virinnyt laaja keskustelu Hyvinkään Facebook-ryhmässä.

Hyvinkään Veteraanitalosäätiön toiminnanjohtaja Eeva Pyhälammi kertoo, etteivät Odinit enää jatka ulkoilutustalkoitaan asiasta nousseen julkisen paineen takia.

”Olemme saaneet asiasta palautetta ja sen perusteella päädyimme lopettamaan yhteisen ulkoilun. Negatiivista palautetta asiasta emme ole saaneet asiakkailta, emmekä henkilökunnalta, vaan yksittäisiltä henkilöiltä Hyvinkään ulkopuolelta,” hän perustelee.

Avoimen rasistinen, ulkomaalaisia vastustava järjestö otettiin alunperin toimintaan mukaan, koska vanhusten viihdyttämiseen ei ole tarpeeksi väkeä.

”Vapaaehtoistyöntekijöitä on harvassa. Kun säännöllistä viikoittaista ulkoilua meille ehdotettiin, sovittiin pelisäännöistä, eli että esimerkiksi meidän työntekijöiden tai asiakkaiden ulkomaalaistaustaisuus ei saa vaikuttaa käytökseen, eivätkä Soldiers of Odinin jäsenet saa levittää propagandaa meillä,” Eeva Pyhälammi vakuuttaa.

Ikäinstituutillekin kelpaa Odinien seura

Veikkausvaroilla rahoitettu, vanhustyötä tukeva valtakunnallinen Ikäinstituutti järjesti syksyllä ”Vie vanhus ulos”-kampanjan. Siinä Hyvinkään Odinin soturit sijoittuivat kuudenneksi aktiivisimmaksi järjestöksi. Katupartiolaiset olivat kirjanneet kampanjaan jokaisen Hyvinkään Veteraanitalosta tekemänsä ulkoilutuskeikan.

Ikäinstituutin mukaan vastaavia järjestöjä ei ole ollut aiemmin sen kampanjoissa mukana. Instituutti ei kuitenkaan aio sulkea rasistisia tai muille pelkoa herättäviä yhteisöjä pois kampanjoistaan. Riittää, että porukka on ulkoiluhenkistä, silloin se voi osallistua.

”Meidän ulkoilukampanja on tarkoitettu kaikille vapaaehtoisille ulkoiluystäville. Ikäinstituutti ei päätä, ketkä siihen osallistuvat, sillä ikäihmisten palvelutalot tekevät paikallisesti yhteistyötä suoraan järjestöjen kanssa,” sanoo instituutin johtaja Päivi Topo.

Instituutti ei puuttuisi asiaan, vaikka jollain paikkakunnalla vanhuksia leikittäisi esimerkiksi uusnatsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL), tai joku sen alayhteisö.

”Meillä ei ole keinoja kieltää paikallisten tahojen tekemää yhteistyötä.  Vie vanhus ulos -kampanja lähtee liikkeelle yhdenvertaisuuden ajatuksesta ja vapaaehtoistyön periaatteiden noudattamisesta,” Topo luettelee.

Entä jos laiton järjestö ottaa yhteyttä teihin, onko se tervetullut mukaan?

”Ei ole.”

Uusnatsiyhteydet eivät ole este

Odinin sotureilla on tiiviit yhteydet hovioikeuden lainvastaiseksi määrittelemään uusnatsiliikkeeseen. Esimerkiksi odinilaisten puheenjohtaja on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsen.

Hovioikeus määräsi syksyllä PVL:n lakkautettavaksi. Uusnatsijärjestö valittaa kuitenkin päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. PVL jatkaa tänä aikana muun muassa hyväntekeväisyystoimintaansa eri alihankkijoiden kautta, tehden yhteistyötä odinilaistenkin kanssa.

Soldiers of Odin kertoo virallisesti tukevansa Pohjoismaista Vastarintaliikettä ja vastustavansa natsijärjestön lakkauttamista.

Ikäinstituutin johtaja vetoaa järjestöjen jäsenluetteloiden salassapitoon, kun häneltä kysyy ovatko kielletyssä uusnatsiliikkeessä toimivat odinilaiset tervetulleita osallistumaan vastedes instituutin vanhuspalvelukampanjoihin.

”Eivät ole, mutta me emme voi mitenkään tarkistaa, keitä yksittäisiä henkilöitä kampanjaan osallistuvissa järjestöissä toimii,” Päivi Topo sanoo.

 

Juttua muutettu 2.12. klo 13:15: lisätty merkintä järjestöjen jäsenluetteloiden salassapidosta ja poistettu sana ”väistelee”.

X