Miksi noin 55-vuotias saa potkut herkemmin? Tästä syystä irtisanominen iän perusteella on työnantajalle taloudellisesti kannattavaa

Työnantajat kikkailevat välttyäkseen iäkkäiden irtisanomisen sanktiomaksuilta. Irtisanominen iän perusteella on monen yli viisikymppisen työntekijän aiheellinen pelko. Miksi potkut saa usein juuri 55-vuotias?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Irtisanominen iän perusteella on työnantajalle taloudellisesti kannattavaa.

Työnantajat kikkailevat välttyäkseen iäkkäiden irtisanomisen sanktiomaksuilta. Irtisanominen iän perusteella on monen yli viisikymppisen työntekijän aiheellinen pelko. Miksi potkut saa usein juuri 55-vuotias?
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Irtisanominen iän perusteella on monen yli viisikymppisen työntekijän aiheellinen pelko työelämässä – eikä potkuja pelätä suotta. Työntekijöiden kohtaamaan ikäsyrjintään on olemassa selkeä taloudellinen syy: Työllisyysrahaston omavastuumaksu, jota isojen yritysten on maksettava iäkkäiden työntekijöiden irtisanomisesta tilanteessa, jossa työntekijä ei työllisty enää potkujen jälkeen uudestaan.

Työllisyysrahasto kerää työttömyysvakuutusmaksut, joilla rahoitetaan työttömyysturvaa. Jos työnantaja irtisanoo yli 56-vuotiaan pitkäaikaisen työntekijän, työnantaja voi joutua maksamaan Työllisyysrahastolle omavastuumaksuna irtisanomansa työntekijän ansiosidonnaisen päivärahan kuluja. Summa voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Ikäsyrjintää yt-neuvotteluissa

Omavastuumaksulta voi välttyä, jos irtisanoo työntekijän juuri ennen 56:n vuoden ikärajaa eli esimerkiksi 55-vuotiaana.

Miten tämä näkyy työllisyystilaistoissa?

Tilastokeskuksen mukaan 55-vuotiaita työllisiä on ollut vuonna 2018 noin 59 000, mutta 57-vuotiaita enää vain 56 000. Suomalaisten työllisyysaste laskee siis juuri 55 vuoden jälkeen eli Työllisyysrahaston omavastuumaksurajan kynnyksellä.

Vältelläänkö yt-neuvotteluissa Työllisyysrahaston omavastuumaksuja, jonka takia noin 55-vuotiaita irtisanotaan paljon?

”Minulla on sellainen käsitys, että näin on. Kun katsoo tapauksia, mistä liitot neuvottelevat, mitä on oikeudessa ja mistä viestiä tulee, niin kyllä tämä yli viisikymmentävuotiaiden ikäryhmä on näkyvissä”, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo.

PAM:n tutkimuspäällikkö Antti Veirto uskoo myös maksujen voivan vaikuttaa irtisanomisiin.

”Ei tätä ole meillä tutkittu, mutta kyllä varmaan isoilla yrityksillä on suunnitelmallisuutta, miten seniorityövoimaa käytetään. Kuluja pyritään käymään läpi ja riskejä minimoimaan”, Antti Veirto toteaa.

Työllisyysrahaston omavastuumaksut ovat kääntyneet itseään vastaan

Työllisyysrahaston omavastuumaksut eivät ole uusi käytäntö, vaan iäkkäiden työntekijöiden irtisanominen on sanktioitu omavastuumaksuilla jo vuosikausia sitten. Käytäntö voi jopa hankaloittaa ikääntyvien työllisyyttä.

”Jos luodaan paljon sanktioita sille, että ikääntyneet irtisanotaan, sillä on myös käänteinen vaikutus. Eihän työnantaja palkkaa sellaista henkilöä, josta saattaa koitua erityissanktioita”, Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko sanoo.

Käytännössä hyvää tarkoittava maksu on kääntynyt osin iäkkäitä työntekijöitä vastaan, sillä omavastuumaksusta on tullut yksi lisäsyy irtisanoa yli 50-vuotias työntekijä, joka ei ole vielä ehtinyt täyttää 56 vuotta.

”Työnantajat tietävät nämä ikärajat, ja kyllä se vaikuttaa käytännön kokemuksen mukaan myös irtisanomisiin. Maksuja voisi tasata samalla tavalla kuin eläkemaksujakin on tasattu, etteivät maksut vaikuttaisi niin paljon irtisanomisiin”, Lehto ehdottaa.

Irtisanominen iän perusteella oli myös esillä Ossi Kurki-Suonion blogissa.

Lue myös: Ikäsyrjintä on naisten arkea työelämässä – Työelämätutkija Tytti Steel seuraa työmarkkinoiden karua kilpailutilannetta: ”Kyllähän ikäsyrjintää tapahtuu – paljonkin”

Lue myös: Suvi-Anne Siimes näkee eläkeiän nousussa mahdollisuuden ja rohkaisee varttuneempia työntekijöitä: ”Jaksamme työelämässä pidempään, jos emme ajattele työuraa yhtenä putkena”

Suvi-Anne Siimes suhtautuu luottavaisesti työmarkkinoihin

© Marjo Tynkkynen / Otavamedia

X