Jääkö asuntosi tyhjilleen lomamatkan ajaksi? – Lue tämä, ettei vain käy vahinkoa

Kesä on asuntomurtojen sesonkiaikaa. Seura listasi tavat, joilla murron todennäköisyyttä voi vähentää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesälomakausi on asuntomurtojen sesonkiaikaa.

Kesä on asuntomurtojen sesonkiaikaa. Seura listasi tavat, joilla murron todennäköisyyttä voi vähentää.
Teksti: Juha Merimaa

Asuntomurto on ikävimpiä omaisuusrikoksia. Kun tuttu koti myllerretään kutsumattomien vieraiden toimesta, omaisuuden lisäksi katoaa myös turvallisuuden tunne.

Poliisin tilastojen mukaan Suomessa tehtiin 2014 noin 4 500 asuntomurtoa. Kun asuntoja on lähes kolme miljoonaa, todennäköisyys joutua murron kohteeksi on onneksi pieni. Kesällä murtoriski kuitenkin kasvaa lomamatkojen jättäessä asunnot tyhjilleen.

Murtovarkauden riskiin voi vaikuttaa myös itse. Seura listasi tapoja, joilla voit vähentää murron todennäköisyyttä.

Laita ovet turvalukkoon tai vähintään takalukkoon. Yksinkertainen ja paras ohje, sekä yleensä ainoa, mitä kerrostaloasunnoissa tarvitsee noudattaa. Lähes kaikki murtovarkaat kulkevat ovien kautta. Ikkunoita rikotaan lähinnä oven avaamista varten.

Asenna hälyttimet. Hälyttimet tarjoavat lisäturvaa. Hälytin ja siitä kertova tarra saavat murtovarkaan todennäköisesti siirtymään helpompaan kohteeseen.

Pidä kotisi asutun näköisenä myös lomamatkan aikana. Suuri osa murroista osuu lomakausiin, kun asunnot ovat tyhjillään. Omakotitalo tai rivitalo on hyvä pitää asutun näköisenä pidemmän poissaolon aikana. Pyydä naapuria ajamaan nurmikko ja tyhjentämään postilaatikko silloin tällöin.

Tarkkaile, keitä asunnon ympäristössä liikkuu. Suuri osa asuntomurroista tehdään ammattimaisesti. Silloin alueella on tyypillisesti käyty tarkkailemassa tyhjiä asuntoja jo etukäteen. Asiattomilta vaikuttavista maleksijoista kannattaa ilmoittaa poliisille.

Hanki liiketunnistimella toimiva valo. Liiketunnistimella varustettu valo helpottaa naapureita huomaamaan asiattomat vieraat. Samalla se lisää omaa turvallisuutta pihalla pimeällä liikkuessa.

Jos murto tapahtuu, soita poliisi ennen kuin siivoat. Mikäli murto kuitenkin osuu kohdalle, kannattaa poliisit soittaa heti ja jättää sotku siivoamatta. Murtovarkaita kiinnostavat yleensä pienet arvoesineet, jotka pyritään löytämään nopeasti, minkä seurauksena siivo voi olla kamala. Sotkussa voi kuitenkin piillä myös mahdollisia vihjeitä tekijöistä.

Neuvoja antoivat turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan keskusliitosta ja rikoskomisario Markku Latvala Jyväskylän poliisista.

X