Kananmunien suosio ei laannu osana proteiinivillitystä – Miksi ravitsemussuositus rajaa syönnin vain kolmeen munaan viikossa?

Kananmunien käyttöä eivät suomalaiset nyt säästele. Ovatko proteiinirikkaat mutta myös kolesterolia sisältävät kananmunat uhka vai mahdollisuus?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keitetty kananmuna painaa noin 55 grammaa, joista yli kuusi grammaa on proteiinia.

Kananmunien käyttöä eivät suomalaiset nyt säästele. Ovatko proteiinirikkaat mutta myös kolesterolia sisältävät kananmunat uhka vai mahdollisuus?
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2014 antamien ruokasuositusten mukaan lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 grammaa viikossa.

”Punainen liha (naudan-, lampaan- ja sianliha) olisi hyvä valita mahdollisim­man vähärasvaisena ja lihavalmisteet lisäksi mahdollisimman vähäsuolaisi­na”, suosituksessa sanotaan.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen uskoo, että lihojen käyttösuosituksien myötä osalla suomalaisista nousi huoli siitä, mistä saa itselleen tarpeeksi proteiinia. Proteiinin saanti on kuitenkin valtaosalla riittävää, jopa runsasta, eikä tämä huoli ole mitenkään aiheellinen.

”Paljon on kysytty sitä, miten kananmuna sopii proteiinin lähteeksi. Kananmuna on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi osana monipuolista ruokavaliota.”

Lyytikäisen mukaan kananmunia ei kuitenkaan ole perusteltua syödä useita päivässä, vaikka kananmunan käytölle ei ole enää yleistä määrärajoitusta.

”En näe, että kananmuna olisi yksinään erityisen merkittävä proteiinin lähde. Proteiinia saadaan kananmunan lisäksi monipuolisesti maitovalmisteista: raejuusto, rahka, maito sekä kana, broileri ja myös kasvikunnan tuotteet, kuten palkokasvit, ovat hyviä osia kokonaisuuteen.”

Munia saa popsia korkeintaan 2–3 viikossa

Toistaiseksi viimeisimmän kerran valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi kananmunien käyttösuosituksen ravitsemussuosituksissaan koko väestölle vuonna 2014. Suosituksessa todettiin, että kananmunia saisi syödä korkeintaan kaksi-kolme viikossa.

”Suositus määriteltiin sen mukaan, miten paljon suomalaiset käyttivät kananmunia. Suomalaiset ovat käyttäneet kananmunia juuri tämän verran keskimäärin.”

Tiukennetun rajan jälkeen ravitsemussuosituksiin tuli täsmennyksiä. Sydänliiton ravitsemusasiantuntijaryhmä tutki asiaa myös sydänpotilaiden näkökulmasta, joilla on kolesteroliarvot koholla tai kolesterolia vähentävä ruokavaliohoito.

Riskiryhmässä sydänsairaat ja korkeasta kolesterolista kärsivät

Uuden tutkimustiedonpohjalta huhtikuussa 2016 tehtiin päätös, jossa yleinen suositus kananmunien käyttömäärästä poistettiin. Riskiryhmään jäivät sydänsairaat ja korkean kolesterolin omaavat henkilöt.

Arja Lyytikäinen muistuttaa, että kolesterolin imeytyminen on yksilöllistä.

”Määrällinen käyttösuositus koskee tiettyjä ryhmiä, joilla kolesteroli nousee herkästi.”

Väestön käyttörajoitusten poistoa perusteltiin myös muuttuneella ruuoankäytöllä.

”Ruokavaliosta saatava kolesterolin määrä on huomattavasti vähentynyt, koska kolesterolia sisältävän eläinrasvan saanti on vähentynyt niistä ajoista, kun kananmunan keltuaisen käyttöä alettiin rajoittamaan.”

Tutkimuksissa todettiin myös, että perinnölliset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka monta kananmunaa voi viikossa popsia.

”Uudet tutkimustiedot täsmensivät, että mikäli perinnöllistä taipumusta ei ole siihen, että ravinnon kolesteroli nostaa vahvasti veren kolesterolipitoisuutta, ei ole tarpeen olla käyttörajoitusta.”

Kansallisia ruokasuosituksia uudistetaan seuraavan kerran vuoden 2020 jälkeen.

X