Varkaiden röyhkeydellä ei ole rajaa! Kansallisteatterin vanhaan oveen jäi vain ammottava aukko

Suomen Kansallisteatterin työntekijät huomasivat eräänä aamuna, että teatterin yli satavuotias postiluukku oli elokuisen yön aikana varastettu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansallisteatterin ovi koki kovia varkaiden käsissä elokuisena yönä. Oveen jäi jäljelle vain ammottava reikä.

Suomen Kansallisteatterin työntekijät huomasivat eräänä aamuna, että teatterin yli satavuotias postiluukku oli elokuisen yön aikana varastettu.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Kun Suomen Kansallisteatterin työntekijät saapuivat töihin elokuun 17. päivä, heitä kohtasi yllätys. Henkilökunnan sisäänkäynnin ovessa oli ammottava reikä – yli satavuotias postiluukku oli edellisenä yönä varastettu.

Kansallisteatteri on parhaillaan remontin alla. Henkilökunnan sisäänkäynti on hupun alla, mutta silti joku pitkäkynsi huomasi tilaisuutensa koittaneen.

Luukun iästä Kansallisteatterilla ei ole tarkkaa tietoa, mutta sen uskotaan olleen siinä teatterin alusta alkaen, vuodesta 1902. Instagram-päivityksessä tuskastellaan, kuinka ”kirjeet ja sanomat” voivat löytää jatkossa perille, jos luukku puuttuu.

”Aina välillä sitä ihmiset ovat käyneet itselleen kyselemässä, mutta se on edelleen meillä käytössä oleva postiluukku. Emme me siitä ole vapaaehtoisesti luopumassa. Emme nyt, emmekä tulevaisuudessa”, Kansallisteatterin Instagram-päivityksessä kirjoitettiin.

”Sankari” lahjoitti omansa varastetun kyltin tilalle

Vaikka alkuperäinen kyltti on tunnearvonsa vuoksi mittaamattoman arvokas, kyltti itsessään vaikuttaa olleen melko yleinen Helsingin keskustassa 1900-luvun alussa.

”Luukkumalli on aikanaan ollut käytetty myös helsinkiläisissä jugend-ajan taloissa”, Kansallisteatterin kiinteistöpäällikkö Riikka Koskinen kertoo.

Kansallisteatterin henkilökunnan sisäänkäynnin ovi kunnostetaan ensi vuonna. © Tommi Tuomi

Seuraavalla viikolla surullinen varkaus sai kuitenkin uuden käänteen. Valveutunut kansalainen huomasi, että postiluukku on varastettu, joten hän otti yhteyttä teatteriin ja lahjoitti omansa osaksi teatterin tulevaa historiaa.

Kansallisteatteri kuvaa lahjoittajaa ”sankariksi”, ja kertoo kiiltävän luukun olevan entistä ehommassa kunnossa.

”Otimme sen riemulla vastaan ja säilöimme visusti kassakaappiin. Kirjeitä ja Sanomia -luukku pääsee paraatipaikalle oveen ensi keväänä, kun peruskorjaus oven puoleiselta osalta on kunnossa”, Kansallisteatterin viestintäpäällikkö Karoliina Masalin kirjoittaa.

Luukun tie käy ensi vuonna Hyvinkäälle, kun ovi viedään sinne kunnostettavaksi. Yli satavuotias luukku saa uuden tehtävän, joka kestää toivon mukaan toiset sata vuotta. Se on peräisin rajan takaa.

”Kyseinen luukku on ilmeisesti ollut vanhan kerrostalon ovessa Viipurissa”, kiinteistöpäällikkö Riikka Koskinen paljastaa.

Kansallisteatterille lahjoitettiin uusi postiluukku varastetun tilalle. Kiinteistöpäällikkö Riikka Koskinen esittelee lahjoitusta. © Tommi Tuomi

Lue myös: Kansallisteatterin remontti nielee 60 miljoonaa ja valmistuu syksyksi 2023 – Teatterinjohtaja Mika Myllyaho: ”Kaikki haasteet on nähty”

Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho on tavannut monia kulttuuriministereitä hankkiessaan mittavalle remontille rahoitusta. © Tommi Tuomi

X