Keräilijöiden himoama peltipurkki on jopa 700 euron arvoinen - Pölyttyykö ullakollasi yhä näitä arjen aarteita ja keräilyesineitä sadan vuoden takaa?

Vanhat peltiset lakritsipurkit käyvät kaupaksi useiden satojen eurojen hintaan. Harvinaisuuksia metsästetään huutokaupoista, kirpputoreilta, vanhan tavaran tapahtumista ja internetin myyntipalstoilta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lakritsipurkki on himottu peltipurkki.

Vanhat peltiset lakritsipurkit käyvät kaupaksi useiden satojen eurojen hintaan. Harvinaisuuksia metsästetään huutokaupoista, kirpputoreilta, vanhan tavaran tapahtumista ja internetin myyntipalstoilta.
Teksti: Juha Pippuri

Peltiset 1900-luvun alkupuolella valmistetut lakritsipurkit ovat haluttua keräilytavaraa. Hyväkuntoinen peltipurkki on käynyt viime syksynä hyvin kaupaksi ja niistä on maksettu Huuto.netissä 400 eurosta liki 700 euroon esineeltä.

vanha lakristipurkki

Keräiljät ovat valmiita maksamaan korkeitakin hintoja lakritsipurkeista esimerkiksi Huuto.netissä. © Ruutukaappaus / Huuto.net

Vanhimmissa lakritsipurkeissa olevat menneen maailman kuvitukset mustine figuureineen kiehtovat toisia, ja korottavat siksi niistä maksettuja hintoja. Toisaalta kissojen ja jänisten koristamat Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan lakritsirasioista maksetaan myös hyvin.

Facebookiin vuonna 2015 peltipurkkikirppis-yhteisön perustanut Olli Suominenkin on huomannut hintojen nousun. Hän uskoo korkeisiin hintoihin olevan monia syitä. Peltipurkkiharrastus on hänen mukaansa esimerkiksi ollut näkyvästi esillä televisiossa, erityisesti Suomen huutokauppakeisari -ohjelmassa.

”Yleisimpiä lakritsipurkeista ovat Hangon lakritsin sekä Huhtamäen laatikonmalliset purkit. Näitä kahta on hyväkuntoisena liikkunut viime aikoina noin 100–150 euron hintaan. SOK:n purkki on hieman harvinaisempi, sen hinta on hyväkuntoisena ollut 175 euron molemmin puolin”, Olli Suominen kertoo.

Peltipurkki poikineen – Kokoelman kartuttaminen tuntuu hyvältä

Olli Suomisen peltipurkkikokoelma keskittyy vanhempiin kahvi-, tee-, tupakka-, kaakao- ja makeispurkkeihin. Erityisesti 1900-luvun alkupuoliskolla vielä varsin tyyriiden ja ylellisten nautintoaineiden tuotepakkausten ulkoasuun on hänen mukaansa todella panostettu.

”Kun löytää ja saa hankittua jonkun harvinaisen purkin, jota on pitkään havitellut, tai peräti purkin, jonka olemassaolosta kukaan ei ole edes tiennyt, niin olo on todella mainio”, keräilijä kertoo.

Myös pelkkä harvinaisuuksien metsästäminen huutokauppoja, kirpputoreja ja vanhan tavaran tapahtumia kiertäen sekä nettiä selaten tuottaa hyvänolontunnetta Suomiselle.

Osa keräilijöistä kiertääkin kirpputoreja toivoen löytävänsä himoitsemansa lakritsipurkin edullisesti. Toiset taas ovat valmiita maksamaan purkeista useita satoja euroja. Tietoisuus lakritsipurkkien kohoavista hinnoista on saanut osan keräilijöistä maksamaan niistä yhä enemmän.

Peltipurkki vanha lakritsirasia

Keräilijää kiehtoo lakritsia sisältäneiden peltipurkkien ajattomuus, hienot värit ja taidolla tehdyt kuvitukset. © Antti Huhtala

”Porvoon Lakritsia” -peltipurkki puuttuu vielä

Useamman lakritsipurkin Huuto.netistä ostaneen Antti Huhtalan kokoelma karttui tänä syksynä muun muassa 600 euroa maksaneella Pohjola-Koiton vihreällä lakritsirasialla.

Hän on perinyt keräilyharrastuksen isältään ja sedältään. Heistä molemmat aloittivat emalikylttien, huoltamorekvisiitan, öljypurkkien ja traktoreiden keräilyn jo 70-luvulla. Kokoelmaa pääsee myös näkemään, sillä innokas keräilijä pitää Huittisissa Huhtalan maatalous- ja kotiseutumuseota.

Peltipurkeissa, kuten kaikessa muussakin museoon kerätyssä, Huhtalaa kiehtoo niiden ajattomuus sekä hienot värit ja taidolla tehdyt kuvitukset.

”Nykyajan tuotepakkauksissa ei ole enää niin hienoja kuvia. Lisäksi kaikki on nykyään muovia ja kertakäyttöistä”, Antti Huhtala harmittelee.

Keräilijän mukaan lakritsipurkkien pyyntihinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa kolminkertaisiksi.

Hänen kokoelmastaan puuttuu vielä Brunberg-Lindforsin ”Porvoon Lakritsia” peltipurkki. Siitä hän on valmis maksamaan hyvän hinnan.

”Rakkaudesta lajiin”, keräilijä perustelee.

Lue myös: Tangokuningas Kyösti Mäkimattila hurahti kellojen keräilijäksi – Kellokokoelma on karttunut onnenkantamoisillakin: ”Olin aivan liekeissä, mutta pidin pokkani”

Kyösti Mäkimattila ja Zenith-rannekello

”Ajassa on jotakin kiehtovaa”, Kyösti Mäkimattila toteaa. © Kyösti Mäkimattilan kotialbumi

X