Kira Jarmysh on Aleksei Navalnyin äänitorvi – Näin Kreml vaikeuttaa yhteydenpitoa vankilaoloa kurjistaen: ”Aleksei ei ole koskaan pelännyt Putinia”

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh kirjoittaa Putinin silmätikun somepäivitykset. Nyt Jarmysh kertoo myös, miten oppositiopoliitikon terveys heikkenee venäläisvankilassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aleksei Navalnyi kommentoi myrkytyksen jälkeen tilaansa ensi kerran Instagramissa 15. syyskuuta 2020: "Hei, tässä on Navalnyi. Eilen pystyin hengittämään itse koko päivän." Palattuaan Venäjälle oppositiopoliitikko vangittiin.

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh kirjoittaa Putinin silmätikun somepäivitykset. Nyt Jarmysh kertoo myös, miten oppositiopoliitikon terveys heikkenee venäläisvankilassa.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Lehdistösihteeri Kira Jarmyshillä on merkittävä asema Venäjän oppositiopolitiikassa. Hän ei tee poliittisia linjauksia, mutta toimii vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin äänitorvena ulkomaailmaan.

”Minä kirjoitan Navalnyin Twitter-tilille sen, mitä hänellä on sanottavanaan. Teen vain työn teknisen puolen. Kukaan ei kirjoita sinne omia ajatuksiaan, vaan kaikki on tarkalleen hänen sanojaan. Ei minun tai kenenkään muun”, Kira Jarmysh kertoo.

Kommunikointi Navalnyin kanssa on kuitenkin entistä vaikeampaa. Kaikki tapaamiset toteutuvat Jarmyshin mukaan nyt tarkkailun alaisuudessa. Oppositiojohtaja on sijoitettu korkean turvallisuusluokituksen vankilaan, jonka hallinto poisti Navalnyin lakimiehiltä oikeuden tavata asiakastaan yksityisesti.

”Se on laitonta jopa Venäjän lain mukaan, mutta Aleksein tapauksessa kaikki on mahdollista. Se on selvästi suora käsky Kremlinistä.”

Ennen Navalnyi pystyi antamaan lakimiehilleen muistiinpanoja ja dokumentteja. Nyt tämä mahdollisuus on konkreettisesti tukittu – turvalasin aukko on pistetty umpeen ja seinä peitetty, jotta lakimiehet ja vangittu eivät edes näe toisiaan.

Navalnyi joutuu lähes viikoittain ”pikkuoikeudenkäyntiin”, jonka seurauksena hänet määrätään pieneen rangaistusselliin. Kun Jarmyshin haastattelu tehtiin tämä lokakuun lopussa, poliitikko oli ollut rangaistussellissä jo kaksi kuukautta.

”Hän käyttää oikeudenkäyntejään kannanottojensa näyttämönä, antaen sodanvastaisia puheita. Tämä on hänen ainoa tapansa tuoda ajatuksiaan tällä hetkellä julki. Tiedämme, että Aleksei on hengissä ja mitä hän pääasiassa ajattelee, mutta hänen keinonsa kommunikoida ulkomaailmaan on käytännössä rajoitettu nollaan”, Jarmysh kertoo.

Silloin tällöin vangittu poliitikko pystyy myös sanomaan lakimiehilleen jotakin, ja he välittävät tiedon eteenpäin Jarmyshille tai muille tiimin jäsenille. Näin Navalnyin ajatukset leviävät sosiaaliseen mediaan, kuten Instagramiin tai Twitteriin.

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh

Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh vieraili Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa. © Emmi Kähkönen / Helsingin Kirjamessut

”Aleksei ei ole koskaan pelännyt Putinia”

Kun Aleksei Navalnyi vaipui koomaan ja hänet evakuoitiin Saksaan, moni ajatteli, ettei hallinnon vastustaja enää palaa kotimaahansa. Hän päätti kuitenkin palata Venäjälle. Navalnyi vangittiin heti.

”Aleksei tiesi, että hänen täytyy jakaa venäläisten kohtalo. Emme koskaan neuvotelleet ryhmänä siitä, pitäisikö hänen palata Venäjälle vai ei. Se oli selviö. Hän tiesi palaavansa sinä hetkenä, kun avasi silmänsä koomasta herättyään”, Kira Jarmysh muistelee.

Venäläispoliitikko ei ole lehdistösihteerinsä mukaan koskaan nähnyt maastamuuttoa vaihtoehtona. Tämä ei myöskään pysty kuvittelemaan Navalnyin asuvan missään muualla kuin Venäjällä.

”Hän teki täysin laillisen teon palatessaan kotiin, mutta Putin teki rikoksen pidättäessään hänet rajalla. Aleksei oli oikeassa. Hänen koko elämänsä on siellä. Hän taistelee Venäjän tulevaisuuden ja omien lapsiensa puolesta.”

Jarmyshin mielestä paluu oli ratkaisuna oikea – Navalnyi on Venäjän kansalainen, eikä hän ole tehnyt rikosta. Myös riskit Venäjälle palaamisen seurauksista oli ennalta hyvin tiedossa.

”Totta kai, mutta jos pelkäät mitä saattaa tapahtua, olet jo hävinnyt. Jos Putin saa tuntemaan pelkoa, hän voittaa. Aleksei ei ole koskaan pelännyt Putinia. Hän päätti, että palaa Venäjälle, koska se on hänen kotinsa”, Jarmysh sanoo.

Aleksei Navalnyi antaa itsestään pelottoman vaikutelman, mikä erottaa hänet monesta muusta oppositiopoliitikoista.

”Hän on valmis uhraamaan paljon aatteidensa vuoksi. Siksi hänestä on tullut Venäjän opposition johtohahmo. Moni haluaisi kutsua itseään sillä nimellä, mutta kukaan ei ole halukas uhraamaan ja kärsimään niin paljon. Se tekee hänestä luultavasti johtavan venäläisen poliitikon nyt.”

Onko Navalnyi nationalisti?

Vaikka Aleksei Navalnyi on nähty pääasiassa positiivisena vaihtoehtona Vladimir Putinille, hän ei ole itsekään jäänyt vaille kritiikkiä. Navalnyin on sanottu olevan kiihkeä nationalisti ja kannattaneensa muun muassa kansanäänestystä Krimin tilanteesta.

”Aleksei on aina sanonut, että Krimin miehitys on rikos. Ongelma on siinä, että aluetta ei voi antaa edestakaisin, koska siellä asuu ihmisiä. Siksi pitäisi järjestää kunnollinen kansanäänestys, jotta Krimin asukkaat voivat päättää, haluavatko he olla osa Venäjää vai Ukrainaa”, Kira Jarmysh perustelee.

Navalnyin mielestä äänestyksen pitäisi olla laillinen ja riippumattomien kansainvälisten tarkkailijoiden valvoma. Vaikka päätöksellä olisi näin seurauksia Venäjän ja Ukrainan väliseen suhteeseen, Krimin asukkaiden pitäisi saada päättää, missä haluavat asua, Jarmyshin toteaa.

”Aleksei ei ole nationalisti, mutta se on hänen vahva luonteenpiirteensä. Hän pystyy yhdistämään ympärillään liittolaisikseen eri mielipiteen omaavia ihmisiä, eli Putinin vastustajia.”

Näin Navalnyi on pyrkinyt rakentamaan koalitiota Putinin hallintoa vastaan, kommunikoiden kaikkien kanssa huolimatta siitä, kuuluvatko ihmiset oikeistoon vai vasemmistoon.

”Varsinkin ulkomainen media ymmärtää väärin ja ajattelee, että hän on itsekin nationalisti. Hän näkee kaikki Putinin vastustajat liittolaisinaan ja yrittää luoda ison koalition häntä vastaan. Demokraattisella Venäjällä pitäisi olla avoimet vaalit ja kaikkien pitäisi voida osallistua niihin”, Jarmysh sanoo.

Aleksei Navalnyin terveys on heikentynyt vankeudessa

Kira Jarmysh sanoo, että Navalnyin oikeudenkäynneistä näkee hänen optimisminsa. Hän jatkaa taistelua oppositiossa ”innokkaasti”, eikä ole muuttunut: hän on puhelias ja menee kiertelemättä suoraan asiaan.

Navalnyin terveys on kuitenkin heikentynyt entisestään vankeudessa.

”Hänen terveytensä on huonontunut liikkumisen ja raikkaan ilman puutteen vuoksi. Hänellä on ollut ongelmia selkänsä kanssa ja nyt tila on huonompi kuin ennen. Hän ei saa mitään terveydellistä apua, koska Venäjän vankiloissa vankien hoito ei ole muutenkaan käytäntönä.”

Jarmysh kuvaa rangaistussellin oloja sietämättömäksi.

Tila on ahdas, vain noin kuusi neliömetriä, eikä siellä voi liikkua kunnolla. Sellissä on pieni ikkuna, jota ei voi avata, joten siellä on talvisin kylmä ja kesäisin kuuma. Sänky nostetaan seinälle päivisin, joten istuminen tai makaaminen onnistuu vain kivilattialla.

Sellissä ei myöskään ole mitään tekemistä – ei kirjoja, tai edes kynää ja paperia.

”Aleksei saa vain kipulääkettä, yhden pillerin päivässä, ei kunnollista terveystarkastusta. On selvää, että hän on Putinin sellissä kahdesta syystä: tarkoitus on eristää hänet niin hyvin kuin mahdollista ja tuhota hänen terveytensä.”

Jarmysh on myös itse ollut vankilassa. Hän kirjoitti kokemuksiinsa pohjautuvan kirjan Naisten selli nro 3 (Aula & Co. 2022), joka julkaistiin syksyllä.

Lue myös: Sinetöikö tämä myrkytyksen ajankohdan? Aleksei Navalnyi kehitti Venäjän oppositiolle ääntenkeskitysmallia, jolla valtapuoluetta saa pelattua vaaleissa sivuun

X