”Niin muuttuivat aatteet ja vaatteet” − Susanne Päivärinta ihmettelee uutuuskirjassa Sanna Marinin uusia työkuvioita ja muuttuneita arvoja

Susanne Päivärinnan uskoo uutuuskirjassaan, että julkinen keskustelu Sanna Marinin eron ympärillä olisi ollut erilaista, jos olisi kerrottu tämän siirtyvän oman yrityksensä palvelukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Susanne Päivärinnan omaelämäkerrassa kerrotaan, ettei puhemiesneuvostolla ollut tarpeeksi edellytyksiä arvioida Marinin erohakemusta eduskunnasta.

Susanne Päivärinnan uskoo uutuuskirjassaan, että julkinen keskustelu Sanna Marinin eron ympärillä olisi ollut erilaista, jos olisi kerrottu tämän siirtyvän oman yrityksensä palvelukseen.
Teksti:
Anni Niittylahti

Poliitikko ja toimittaja Susanne Päivärinta käsittelee tuoreessa Kaikki tämä elämä -omaelämäkerrassaan (Teos) ex-pääministerin Sanna Marinin eroamista kansanedustajan tehtävistään.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa SDP hävisi kokoomukselle ja perussuomalaisille. Päivärinta muistelee Marinin sanoneen, ettei tämä lähtisi minnekään SDP:n riveistä. Puhemiesneuvosto kuitenkin myönsi Marinille eron saman vuoden syyskuussa.

”Lehdet otsikoivat näyttävästi, että Marin sai uuden tehtävän Lontoosta ja siirtyy Tony Blair -instituutin strategiseksi neuvonantajaksi. Jutuista sai sen käsityksen, että Marin todella siirtyy työsuhteeseen Tony Blair -instituuttiin.”

Päivärinnan mukaan lehdet jättivät kuitenkin kertomatta, että Marin oli perustanut ex-avustajansa kanssa julkaisu- ja puhetoimintaan sekä konsultointiin keskittyvän MA/PI-nimisen yrityksen. Tiedotustilaisuudessa Marin oli korosti siirtyvänsä sellaiseen työhön, josta olisi hyötyä koko Suomen kansalle. Lisäksi hän korosti, etteivät hänen arvonsa muutu mihinkään.

”Kukaan toimittajista ei kysynyt, millainen työsuhde on kyseessä vai onko minkäänlainen. Pyysikö Sanna Marin todellisuudessa eroa eduskunnasta siirtyäkseen yksityisyrittäjäksi”, Päivärinta kysyy kirjassa.

Lue myös: Löytyikö nyt todellinen syy Sanna Marinin julkiselle ryöpyttämiselle: salaliitto vai ajojahti?

”Pyysikö Marin todellisuudessa eroa eduskunnasta siirtyäkseen yksityisyrittäjäksi?”

Susanne Päivärinta muistuttaa Kaikki tämä elämä -kirjassa, ettei eduskunnasta ”häivytä kuin hollituvasta”. Päivärinta muistelee tapausta, kun kokoomuksen Lasse Männistö aikoi erota kansanedustajan tehtävistään vuonna 2014, kun hänet oli valittu Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Männistö perui erohakemuksensa, sillä puhemiesneuvosto ilmaisi, ettei se tule eroa myöntämään.

”Marinin tapauksessa oli vähintäänkin outoa se, että puhemies Halla-ahon mukaan puhemiesneuvosto koki ongelmaksi, ettei sillä ollut edellytyksiä arvioida Marinin uutta tehtävää ja sitä, minkälaisesta työsuhteesta oli kyse. Miksei ollut? Miksei Marinilta vaadittu riittävää selvitystä”, Päivärinta kirjoittaa.

Päivärinnan lähteen mukaan asiaa yritettiin selvittää, mutta Marin kiihtyi ja sanoi, ettei ole hänen velvollisuutensa avata asiaa enempää:

”Toivoa siis sopii, että jatkossa muillekin kansanedustajille, jotka siirtyvät oman yrityksen palvelukseen, myönnetään ero. Enkä tarkoita, etteikö Marinille olisi vapautusta kansanedustajan tehtävistä tullut myöntää. Kyllä oli ja ilman muuta.”

Päivärinta epäilee, että julkinen keskustelu olisi ollut erilaista, jos olisi avoimesti kerrottu Marinin siirtyvän oman yrityksenä palvelukseen. Hänestä toimittajien olisi pitänyt myös kysyä, miten Tony Blair -instituutille työskentely hyödyttää Suomen kansaa:

”Tony Blair -instituuttia oli muun muassa kritisoitu siitä, että se oli ottanut rahaa vastaan venäläiseltä oligarkilta ja Saudi-Arabialta.”

Lue myös: Ihan tavallinen ”boomeri” – mutta miksi sana ärsyttää Sanna Marinin käyttämänä niin paljon?

Vasemmistolaiset arvot katosivat kuin dinosaurukset

Kaikki tämä elämä -kirjassa Susanne Päivärinta käsittelee myös Sanna Marinin muuttuneita arvoja. Päivärinnan mukaan Marinin vasemmistolaiset arvot katosivat kuin dinosaurukset maapallolta eduskunnasta eroamisen jälkeen.

”Niin muuttuivat aatteet ja vaatteet.”

Hän kirjoittaa, kuinka ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä puhuva Marin lentää ympäri maapalloa ja ”viipottaa kulutusta ihannoivissa seurapiireissä”.

Sanna Marin
Pääministerin työ on Marinille monella tavalla henkilökohtaista. Hän ajattelee kuuluvansa sukupolveen, jolle on luontevaa kertoa myös hiukan yksityis­elämästään. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Lue myös: Sanna Marin kaipaa pois valokeilasta – ”Pääministerin tehtävä on määräaikainen ja loppuu joskus”

X